katil yang tinggi di kampungBekerja di atas katil memerlukan banyak kekuatan fizikal dan masa, dan penuaian tidak selalu sesuai dengan usaha. Oleh itu, lebih banyak tukang kebun mengatur katil yang tinggi di plot, yang membolehkan mereka untuk mengurangkan kos tenaga kerja dengan ketara dan menuai hasil yang baik.

Kelebihan katil yang tinggi

menghasilkan katilTempat tidur yang tinggi adalah kotak dengan ketinggian 10-15 cm dan sehingga setengah meter, yang dipenuhi dengan tanah, kompos, dan kotoran. Dimensi dan bentuk kotak boleh menjadi apa-apa. Selalunya ia dibuat segi empat tepat. Lebar harus dirancang supaya mudah untuk menjaga tanaman. Lebar yang biasa adalah 50-80 cm. Petikan antara katil ditanam dengan rumput rumput, ditutup dengan pasir, habuk papan atau konkrit. Hasilnya, rumpai tidak tumbuh di lorong, rumput rumput digunakan untuk mulsa, dan seluruh taman kelihatan cantik dan rapi. Ini bukan satu-satunya kelebihan katil yang tinggi di negara ini. Terdapat banyak kelebihan di sini:

 • untuk peranti taman ini sesuai untuk mana-mana laman web, bahkan sama sekali tidak sesuai untuk pertanian;
 • menggali dan penyiaran yang membosankan menggantikan mudah melonggarkan lapisan atas tanah;
 • katil tinggi dengan cepat memanaskan badan pada musim bunga, yang membolehkan anda menuai jauh lebih awal dan menanam tanaman yang tidak masak di kawasan itu pada katil biasa;
 • di taman tinggi, dibalut, rumput-rumput hampir tidak tumbuh, dan air tidak menumpahkan ke kebun di bawah kaki ketika menyiram;
 • ia tidak sukar untuk membuat saliran di atasnya, ia adalah perlu apabila tumbuh tanaman tanaman yang tidak bertolak ansur dengan air bawah tanah yang tinggi;
 • di sisi mudah untuk menguatkan bahan penutup untuk melindungi tanaman dari fros;
 • jika mol atau shrews ditanam di tapak, tutup bahagian bawah katil dengan mesh plastik dengan mesh kerap, dan perosak rakus tidak sampai ke ladang;
 • taman ini boleh dibuka dengan mudah untuk dipindahkan ke tempat lain, mengubah saiz atau pembaikan.

kemudahan perkhidmatanKemudahan taman yang tinggi akan dihargai oleh semua tukang kebun, kerana dalam proses kerja anda tidak perlu membengkokkan hampir ke paras tanah.

Betulkan papan salib yang luas di hujung katil, dan anda akan mempunyai bangku yang selesa, di mana anda boleh menyimpan inventori atau duduk untuk mengagumi hasil kerja mereka.

Bagaimana untuk menjadikan kekurangan katil yang tinggi dalam kebaikan mereka

Peranti yang paling berguna bagi rabung tersebut membawa iklim yang lembap dan sejuk. Tetapi di kawasan selatan yang gersang, kelebihannya tidak begitu jelas: tanah di dalam kotak meningkat dan semakin kering. Inilah kelemahan utama mereka. Walau bagaimanapun, walaupun dalam keadaan seperti itu, alat-alat rabung yang tinggi akan dibenarkan, jika di tapak tanah tidak subur – berbatu, tanah liat atau berpasir. Kotak untuk perlindungan terhadap terlalu panas dibina daripada bahan ringan dan dipenuhi dengan bumi yang diimport. Pada waktu tengah hari di atas kotak itu, kain putih atau sepotong agrofiber dilepaskan. Kanopi ini merendahkan suhu tanah dan udara di dalam katil dan mengurangkan penyejatan air.

Di kawasan selatan, pembinaan dari batu semula jadi yang murah – batu shell meluas. Jika anda membinanya dari sisi, katil akan bertahan lama, dan tanah di dalamnya akan menjadi sejuk dalam sebarang haba. Nampaknya sebuah bangunan yang sangat indah.

Lihat sendiri betapa menariknya katil yang tinggi dalam foto, yang dibina di atas dacha dengan tangan mereka sendiri yang diperbuat daripada batu semula jadi.katil batu

Bahan apa yang sesuai untuk pembinaan

katil kepingan asbestos-simenKatil-katil tinggi tidak perlu begitu besar. Untuk peranti mereka, hampir semua bahan binaan sesuai. Perkara utama adalah bahawa mereka tidak lulus air dan menyimpan borang.

Tempat tidur yang tinggi adalah popular. Batu tulis tidak membusuk, ia tahan air, ia tidak menjadi sangat panas di bawah matahari. Untuk melengkapkan rabung yang tinggi, tidak perlu membeli batu tulis baru, ia agak sesuai dikeluarkan dari bumbung selepas pembaikannya.

katil dari panel plastikLebih mudah membuat panel plastik yang tinggi. Tidak seperti slate, plastik tidak retak dari tamparan cahaya, dan pemasangan tidak memerlukan penjagaan yang baik. Sempadan plastik ringan di pinggir katil taman kelihatan kemas dan menarik.

katil yang tinggi di rumah hijauKatil-katil tinggi yang sangat selesa di rumah hijau. Pada bulan April, penuaian pertama lobak boleh dituai pada mereka.

Putaran tanaman di rumah hijau selalu sukar, kerana ia biasanya digunakan untuk menumbuhkan satu set tanaman sayur-sayuran yang terbatas – tomato, timun, terung. Oleh itu, mereka sering perlu menukar tanah. Melakukannya di atas katil yang tinggi adalah lebih mudah.

Bagaimana untuk membuat katil tinggi papan dengan tangan anda sendiri

pemasangan katil tinggi di kawasan pinggir bandarJika idea membina katil tinggi dengan tangan anda sendiri memberi inspirasi kepada anda, langkah demi langkah arahan akan membantu membuat segala sesuatu tanpa kesilapan.

Untuk membina kotak kayu untuk saiz katil yang tinggi 4000x60x30 cm kami akan memerlukan:

 • tebal papan tebal 2.5 cm dan lebar 15 cm – 18.4 meter linear;
 • paip galvanis profil persegi atau sudut 2×2 cm;
 • skru sendiri mengetuk.

Juga perlu menyediakan alat – gergaji, pemutar skru, Bulgaria, gerudi, persegi, pensil.

Kami mengukur 4 segmen 4 m untuk sisi panjang kotak dan 4 segmen untuk 0.6 m untuk sisi akhir dan terputus.

Lembaga sawn harus ditutup dengan antiseptik dari semua pihak dan tunggu sehingga ia kering sepenuhnya. Dana yang sesuai adalah “Firebio”, “Senezh”, “Pinotex” dan lain-lain. Tanpa rawatan seperti kayu, katil tinggi papan tidak akan bertahan lama.

Kami memotong profil logam dengan bulgarian ke dalam seksyen 0.4 m untuk sudut kotak dan 0.6 m untuk penyebaran sisi panjang. Screeds mesti dibuat melalui 1-1,5 m, supaya katil tidak pecah dengan tanah. Untuk satu kotak, 4 segmen 0.4 m diperlukan untuk sudut. Untuk screeds anda memerlukan kira-kira 4 keping untuk senarai panjang menegak dan 2 lagi untuk senarai mendatar. Segmen mendatar diadakan bersama-sama dengan kepingan menegak di peringkat papan atas.

katil yang tinggiLubang gerudi di profil untuk skru mengetuk diri. Sekurang-kurangnya ada dua untuk setiap papan. Selepas itu, tetapkan profil ke papan akhir dengan skru. Seterusnya, anda perlu menyambungkan unsur akhir bersama-sama dengan papan panjang dengan cara yang sama. Satu sisi profil akan lebih panjang daripada lebar kotak dengan 10 cm. Ia akan tersembunyi ke dalam tanah untuk kestabilan kotak.

Pada setiap sisi yang panjang, pada jarak yang sama, kami menandakan tempat-tempat untuk screeds. Segmen pendek diskru ke papan, dan lama berpaut cepat. Setiap senarai kadbod adalah sama dengan huruf “P”, bar menegak diskru ke sisi panjang kotak.

Jika katil yang tinggi dirancang untuk menutupi filem atau bahan penutup lain, reka bentuk ini dilengkapi dengan busur. Yang paling boleh dipercayai – logam, untuk menahan berat tomato terikat atau timun. Untuk tujuan ini, rod besi dengan diameter 8 mm dan panjang sekurang-kurangnya 3 m digunakan. Setiap bahagian bar dibentuk menjadi separuh bulatan di bahagian tengahnya, meninggalkan hujung lurus. Gerbang boleh dihubungkan dengan pengganding dengan cara yang konstruktif, dengan mengikat mereka dengan pengapit.

mengisi katil yang tinggiStruktur siap dipindahkan ke tempat tetap, yang sebelum ini dibebaskan dan diratakan.

Puncak arka boleh digabungkan dengan bilah yang kuat jika dikehendaki. Oleh itu bahan penutup akan lebih baik untuk menyimpan dan mengikat tumbuh-tumbuhan lebih mudah.

Kini anda tahu bagaimana untuk membuat katil yang tinggi di rumah negara dengan tangan anda sendiri. Dengan prinsip yang sama, tidaklah sukar untuk menghasilkannya dari bahan lain yang sesuai.

Cara membuat katil yang tinggi hangat

katil tinggi yang hangatKami telah memastikan kegunaan susunan katil yang tinggi di negara ini. Tetapi katil ini boleh dua kali berkesan, jika anda membuatnya hangat. Semua tanaman yang menyukai haba tumbuh di atas katil ini dengan cepat dan lebih baik. Peranti katil hangat menyerupai kue berlapis:

 • Down lay organik kasar – cawangan, daun, kulit;
 • di lapisan tengah terdapat kompos separa ditanam atau baja;
 • di atas pai ditutup dengan lapisan tanah taman.

Di bawah lapisan atas organik mula terurai dengan pelepasan haba, iaitu memanaskan tumbuhan dari bawah, dari bumi sejuk. Sekiranya kebun itu ditutup selepas penanaman, ia akan dikurangkan kepada penyiraman dan penuaian yang jarang berlaku, yang akan sentiasa menggembirakan anda, kerana semua tumbuh-tumbuhan menyukai kehangatan dan kelimpahan bahan organik di dalam tanah.

Arahan video untuk pembuatan katil yang tinggi