Menanam kentang di UralKebun yang berpengalaman berulang kali menyedari bahawa semak kentang ditanam di pinggir tebing – biasanya yang paling kuat dan paling produktif. Dan semua kerana ia adalah di bahagian taman ini bahawa rumpai diturunkan pada permulaan musim. Jadi ia tetap terletak pada akhir setiap baris kentang. Kemudian ramuan ini berputar, sebahagiannya dimakan oleh cacing dan serangga dan hasilnya – semak kentang yang sangat baik yang menghasilkan tanaman ganda. Penduduk Dacha yang tinggal di Ural telah lama mengenali kaedah ini dan berjaya menerapkannya, dan hasil kentang di plot mereka hanya boleh dicemburui.

Penanaman kentang “di bawah jerami” di tanah Ural

Kentang di bawah jeramiAnda boleh mendapat tuaian yang hebat, tanpa banyak usaha dan tanpa membelanjakan wang. Kaedah ini mudah dari perspektif pelaksanaan praktikal, tetapi untuk pelaksanaannya yang berjaya, ia perlu untuk memecahkan beberapa stereotaip negara yang mantap. Apa sebenarnya yang perlu anda lakukan untuk mendapatkan hasil tuaian yang kaya?

Jika anda perlu menghadiri penanaman kentang di Urals, maka, pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan berapa banyak tanah akan diperuntukkan untuk tanaman akar ini. Mengikut peraturan kaedah “di bawah jerami” – peruntukan tersebut harus memenuhi separuh daripada biasa. Iaitu, jika lebih awal kentang itu menduduki empat ratus bahagian, sekarang ia sepatutnya tumbuh pada dua. Dan separuh lagi perlu ditanam dengan bijirin, yang akan menjadi jerami pada musim depan. Untuk tujuan ini oat, atau rai, paling sesuai, dan kerana kekurangan itu – kacang. Lebih banyak sisa tumbuhan akan berubah pada musim luruh – semakin besar hasil kentang dapat dikumpulkan pada musim panas.

Tanah yang dimaksudkan untuk kentang tidak boleh digali atau dibajak, bukan dengan tangan, bukan oleh blok motor.

Katil kentang di pondok UralDan ini bukan kerana agak sukar untuk menggali tapak yang diliputi jerami, tetapi semata-mata kerana menggali secara harfiah “membunuh” tanah di tapak. Dalam satu musim seperti peruntukan akan menjadi batu dalam erti kata literal perkataan.

Related  Foto jenis apel kegemaran anda dengan nama dan perihalan

Anda tidak boleh menggali, kerana:

  • Tanah yang tidak dibajak akan mempunyai struktur telap udara. Dan apabila masa penanaman kentang adalah betul, ia akan mungkin untuk menutupnya tanpa banyak usaha, terima kasih kepada kerja cacing, membusuk rootlets dan proses pengudaraan di bumi itu sendiri.
  • Tanah yang telah memelihara keutuhannya, lebih subur, kerana bakteria di dalamnya telah mengasingkan ke dalam lapisan semua bahan organik yang perlu, yang akarnya dipelihara.
  • Bumi yang ditinggalkan di bawah “berehat” mudah ditapis ke udara, dan oleh itu ia adalah lebih sejuk daripada dunia sekeliling, yang membolehkan ia membebaskan kedalamannya dengan kelembapan yang diperlukan.

Rumput, yang pada saat penanaman menduduki setengah kentang plot, juga perlu digali dan tersebar di atas jerami. Mereka tidak mempunyai masa untuk memberi biji lagi, jadi pengecualian diri dikecualikan. Dari hothouse dan jerami tahun lepas akan ada mulsa yang indah.

Supaya apabila merumput kentang jarak baris tidak dipijak, kita mesti meletakkan papan yang mudah untuk bergerak selepas diri sendiri. Dan pada akhir katil kentang akan menjadi baik untuk memacu kepentingan kayu. Oleh itu, proses merumput sangat dipermudahkan.

Penanaman lewat dan lain-lain nuansa kentang yang tumbuh di Ural

Kilang tumbuhan di tapak dachas Ural perlu terlambat, yang disebabkan oleh keadaan iklim lintang ini.

Barisan kentang bersihDalam Ural, frosts di tanah sangat biasa, kadang kala pada bulan Jun. Oleh itu, ubi yang ditanam awal dapat memberikan pucuk hanya untuk tempoh fros. Pada penanaman lewat ini tidak akan berlaku. Adalah lebih baik untuk menanam tanaman akar selepas 10-12 Jun, apabila bahaya telah berlalu.

Memandangkan bagaimana untuk mengembangkan kentang di jalur Ural, seseorang harus mengambil kira hakikat bahawa penanaman lewat akan menginsuranskan bukan sahaja dari frosts yang tiba-tiba, tetapi juga membolehkan semak tumbuh di rejim suhu dan kelembapan optimum. Menanam kentang di bumi yang hangat bermakna menginsuranskan terhadap pelbagai penyakit. Di samping itu, di tanah yang dipanaskan, proses penguraian bahan yang mengandungi nitrogen sudah pun bermula, ke titik di mana tumbuhan dapat mengasimilasikannya. Jerami, yang terletak di bahagian atas bumi, memberikan banyak nitrogen, yang penting untuk pertumbuhan yang berjaya dan pembentukan umbi. Semen ini akan berkuasa, dan kentang sendiri sangat besar. Terutama kaedah penanaman ini sesuai untuk varieti awal dan pertengahan.

Related  Pendaratan jip di kediaman musim panas

Pucuk kentang memecah jeramiApabila berkembang, anda perlu meninggalkan penggunaan racun yang merosakkan kumbang kentang Colorado. Sejak penanaman lewat menjamin ketiadaannya pada plot kentang. Kumbang itu sendiri adalah kecil di Ural, kerana pada musim sejuk yang teruk larva tidak dapat bertahan. Pada masa kumbang besar kumbang Colorado bermula, masih belum ditanam di ladang yang ditanam lewat, yang bermaksud tidak akan ada tempat untuk menangguhkan keturunan, dan malapetaka ini tidak akan menjejaskan perladangan kentang ini.

Benar-benar tumbuh kentang, dan video di Internet sememangnya penuh dengan pengajaran yang jelas mengenai penanaman budaya sayur-sayuran ini di Urals, hanya perlu menggunakan alat-alat yang memenuhi sepenuhnya tugas mereka. Yang terbaik untuk tujuan ini sesuai cangkul, garpu sempit dan garpu jenis taman. Forks akan berguna pada musim gugur, untuk menggali ubi, rake pada musim bunga, apabila mereka tertanam di dalam tanah. Dan menanam, menggali, menyemai bijirin, hilling dan weeding boleh dianjurkan dengan bantuan cangkul. Pemotong Fokine tidak sesuai untuk hilling kentang, kerana bilahnya sempit dan ringan.

Penuaian yang sangat baik di bawah jeramiTapak di mana kentang ditanam “pada jerami” mesti diubah setiap tahun. Iaitu, dalam satu tahun, kentang duduk, contohnya, di separuh kanan plot, dan oat di sebelah kiri, dan tahun depan lokasi tanaman di kebun anggur perlu diubah. Peraturan klasik yang mengatakan bahawa kentang boleh ditanam hanya sekali dalam empat tahun di satu tempat – ia tidak berfungsi di sini.

Segera sebelum hilling, semua rumpai yang ditanam di ladang akan dikeluarkan oleh cangkul dan tetap berada di tempat tidur. Campuran jisim hijau dan kentang jerami dan bukit tahun lepas. Hanya lapisan sempit bumi itu sendiri terpengaruh. Ternyata setiap belukar bosan dengan humus.

Related  Untuk mengekalkan penuaian ceri manis, kami belajar untuk melindunginya daripada burung

Kentang di bawah jerami – video