Jadi ia kelihatan seperti tempat tidur tongCara-cara yang luar biasa untuk menanam kentang, contohnya, dalam beg, punggung tinggi atau di bawah jerami, tidak lama dahulu menjadi luas diketahui petani trak domestik. Tetapi jika anda berfikir mengenainya, ramai di laman mereka sendiri melihat bagaimana ubi masuk ke dalam bekas dengan kompos memberi bukan sahaja tunas yang baik, tetapi juga umbi. Dalam persekitaran yang dipanaskan, berkhasiat dan semestinya lembap, tanaman menghasilkan walaupun dalam jumlah yang terhad.

Malah, prinsip ini adalah berdasarkan cara menanam kentang ke dalam tong dan bekas yang lain, yang mungkin bukan logam, plastik atau kayu. Keadaan utama untuk setong melebihi 30 cm, kelembapan dan oksigen dibekalkan ke akar dalam bekalan yang mencukupi, dan tanahnya longgar dan berkhasiat.

Menyediakan penanaman kentang

Penyediaan tanah dan bahan penanamanApabila terdapat kapasiti yang sesuai, jangan tergesa-gesa ke tanah. Sebelum mencelupkan kentang ke dalam tanah, adalah penting untuk mengeluarkan bahagian bawah dari laras atau menggerudi lubang saliran yang cukup besar di dalamnya. Tidak buruk, jika penembusan yang berkapasiti tinggi muncul di dinding sampingan.

Teknik seperti itu akan membantu melepaskan kelembapan berlebihan, dan menembusi oksigen ke akar tumbuhan. Dalam hal kentang, ini penting sekali, kerana sistem akarnya tidak begitu besar, dan beban di atasnya sangat besar.

Teknologi kentang yang tumbuh dalam laras bermakna bahawa jumlah bahan penanaman, dan kemudian ubi yang terbentuk dalam tangki, agak besar. Supaya petani trak dapat mengawal penghantaran kelembapan dan oksigen:

 • hos yang berlubang atau paip plastik dengan takuk pada jarak sehingga 20 cm selain daripada satu sama lain dimasukkan secara menegak ke dalam tong tinggi.
 • akhir terbuka, yang setelah pendaratan selesai, akan memungkinkan untuk air, memberi makan ladang kentang, dan membawanya keluar.

Related  Rosaceous raspberry – kecantikan berduri

Sekiranya anda menyambungkan pemampat atau pam ke lubang, tanah dalam tong mudah dibersihkan dengan oksigen. Sistem pengairan titisan radikal akan membantu merata tanah di bawah kentang.

Menanam kentang dalam laras dan menjaga ladang

Menanam ubi dalam setongKentang dalam laras tidak boleh dilakukan tanpa campuran tanah berkhasiat yang selamat. Untuk budaya ini, primer yang terdiri daripada bahagian yang sama kompos selesai atau re-pergola dan tanah taman biasa akan sesuai.

Memandangkan perlu untuk menanam tumbuh-tumbuhan dalam kuantiti kecil yang hampir tertutup, adalah penting bahawa perosak, bersama-sama dengan tanah, tidak mengandungi perosak yang berbahaya bagi kentang. Oleh itu, tanah untuk meneutralkan serangga dan larva mereka:

 • pra-calcined atau dikukus;
 • walaupun pada musim gugur sebelum penanaman, dijepit dengan bahan kimia.

Menanam kentang dalam laras kayuPada musim luruh, apabila tanah untuk penanaman kentang dalam laras hanya disediakan, campuran ammonium nitrat atau urea, superfosfat, kalium dan sebatian abu ditambah kepadanya. Di dalam tanah berpasir, yang kekurangan magnesium, ia ditambah dengan sulfatnya, serta tepung dolomit. Kemudian laras dipasang di lokasi yang dikehendaki dan bahagian bawah lapisan tanah itu dituang dari 10 hingga 15 cm. Di atas tanah, sedikit menekan, penyebaran bercambah ubi atau benih keping menetas dengan mata, dan sepuluh sentimeter kentang dicurahkan campuran tanah.

Menuai yang sangat baikApabila pucuk tumbuh 2-3 cm di atas paras tanah, ia mesti ditaburi lagi dengan campuran tanah. Jika anda tidak membenarkan tumbuhan itu membentuk dedaunan sepenuhnya, kentang mengarahkan semua daya untuk pembangunan sistem akar dengan stolon baru, di mana ubi akan muncul kemudian. Proses menuang bumi diulang sehingga laras diisi dengan meter. Jangan buat lapisan tanah di atas. Tanaman ini tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk pembentukan ubi-ubi yang berkualiti sehingga akhir musim, kerana semua potensi akan terbuang pada pembentukan sistem akar.

Related  Tumbuh Brussels – tumbuh dan dandanan

Sepanjang masa ini, tanah secara aktif disiram, mengelakkan pengeringan, yang dalam kapasiti kecil sangat mungkin dan berbahaya untuk menanam kentang.

Makan kentang untuk berkembang dalam setong

Katil kentang tong plastikKentang, terutamanya dalam barel, di mana sifat-sifat nutrien tanah berkurang dengan cepat, sangat memerlukan baja mineral dan organik.

Sebagai baja untuk kentang, apabila menanam, gunakan:

 • baja, secara tradisinya diperkenalkan di bawah bahan benih;
 • baja mineral kompleks untuk tanaman ini;
 • campuran tiga bahagian gambut rendah dan baja tulen;
 • tiga atau empat hari infusions siderates.

Apabila pucuk meningkat sebanyak 10-12 cm, tumbuh-tumbuhan harus menerima pakaian atas dengan baja kalium dan nitrogen. Apabila kentang yang tumbuh dalam laras baja lebih mudah digunakan dalam bentuk cecair pada kadar 1-2 liter setiap belukar.

Jika kentang diberi makan urea kentang, dolomit atau tepung kapur digunakan untuk meneutralkan pengasidan tanah yang tidak dapat dielakkan. Keputusan terbaik daripada penggunaan baja perlu dijangka hanya dengan penyiraman yang mencukupi.

Ia perlu membuat lapisan bumi yang seterusnyaVarieti awal diberi makan sekali, dan kentang matang yang matang memerlukan dua bungkusan tambahan. Penggunaan yang berlebihan baja nitrogen pada tanaman kentang dalam tong tidak boleh, kerana nitrogen yang berlebihan boleh dikumpul dalam ubi dalam bentuk nitrat, menjejaskan kualiti tanaman, dan keupayaan untuk kuping kestabilan penyimpanan. Sekiranya urea atau agen lain yang mengandungi nitrogen digunakan sebagai pakaian atas kentang, lebih baik menggabungkannya dengan baja kalium untuk kentang apabila menanam dalam tong.

Pada akhir tumbuhan berbunga boleh diberi makan dengan baja yang mengandungi fosforus. Bahan ini menyumbang kepada aliran keluar nutrien dari daun ke ubi.

Kelebihan kentang yang semakin meningkat dalam tong

Tembak kentang dalam larasPematuhan dengan peraturan penanaman, penyiraman dan pemakanan akan memberi penumpang dengan penuaian ubi yang besar.

 • Mereka, terima kasih kepada pemanasan yang lebih baik dan juga pengambilan kelembapan, akan siap untuk menuai lebih awal daripada menggunakan teknologi tradisional.
 • Di samping itu, penanaman kentang dalam barel menghilangkan keperluan untuk merumput dan pembibitan tanaman.
 • Bush tidak rosak oleh perosak tanah, dan banyak gangguan budaya tidak perlu dikhuatiri.

Related  Apa yang anda perlu tahu mengenai lobak Daikon

Katil kentang yang tepatSebaik sahaja tanah yang disediakan boleh digunakan banyak kali. Apabila penuaian kentang dikeluarkan, tong disemai dengan ciderates, dan pada musim gugur organik dan tambahan mineral ditambah.

Cara yang berbeza untuk menanam kentang – video