Peas di kawasan pinggir bandarKacang sayuran adalah tanaman sayuran kegemaran. Kacang ditanam kerana sifatnya yang bermanfaat. Budaya ini mengandungi protein sayuran, yang mudah dicerna. Ia mengandungi 23 jenis pelbagai mineral dan mikroelemen dan mempunyai sifat antiseptik dan anthelmintik dalam peringkat kacang hijau. Pertumbuhan kacang dalam tanah terbuka boleh didapati di semua zon pertanian.

Keperluan untuk menanam kacang polong

Kacang gebu adalah baik dalam apa jua bentukKacang adalah budaya tahunan. Ia ditanam dalam batang pendek dan sebagai budaya dengan batang panjang, yang memerlukan sokongan. Buah adalah kacang, dengan biji berkembang di dalam. Asal tumbuhan Asia dan Mediterranean. Kacang ditanam di semua benua.

Tuai dari patch tamanVarieti kacang hijau dibahagikan mengikut tujuan pengeluaran. Jadi, terdapat jenis yang dimaksudkan untuk penghasilan gandum kering dalam cara perindustrian. Pelbagai jenis tanaman legum digunakan untuk pemuliharaan atau penggunaan dalam bentuk segar. Oleh itu, terdapat spesies peleburan, gula dan semi-manis dari tumbuhan ini. Tetapi di samping itu, gred berbeza dan berdasarkan alasan tambahan:

  • dengan bentuk dan berat gandum;
  • kadar kematangan;
  • panjang batang.

Kacang gandum dalam kacang hijau tidak mempunyai lapisan keras dan boleh dikitar semula sepenuhnya. Mengupas jenis kacang digunakan untuk mengumpul bijirin masak, mereka mempunyai lapisan kulit. Untuk penanaman dacha, jenis terbaik ialah Gula, Senator, Gloriosa.

Menurut kadar kematangan, jenis awal dipertimbangkan apabila kacang masak dalam 60-70 hari. Jenis-jenis menengah yang diperlukan untuk mengisi sehingga tiga bulan, jenis kelewatan mempunyai tempoh yang lebih lama. Anda boleh menyemai di laman kacang tanah dengan tempoh matang yang berbeza dan sentiasa makan produk yang lazat dan berguna.

Garter pelbagai jenis kacang polongJika kacang yang tinggi, bagaimana untuk mengikat kacang diputuskan mengikut keadaan. Ia boleh ditanam sepanjang pagar dari grid dan sokongan tidak diperlukan. Cara yang lama dan terbukti adalah stamens dari batang ke setiap tumbuhan. Ia adalah rasional untuk meregangkan jaring sepanjang baris.

Related  Mustard – sebagai baja untuk tanah

Agrotechnics of peas

Menanam kacang di kawasan terbukaKilang itu sangat tahan sejuk, benih bercambah pada suhu rendah ditambah. Pucuk muda boleh menahan pembekuan sehingga 7 darjah, tetapi hanya tempoh yang singkat. Untuk anak benih, benih memerlukan banyak kelembapan, jadi ia adalah optimal untuk menyemai kacang awal di tanah lembap. Benih perlu dimeteraikan kedalam sekurang-kurangnya tiga sentimeter, supaya mereka tidak terpaku bersama burung.

Penanaman dan penjagaan kacang di tanah terbuka tidak sukar. Kebiasaannya sendiri tidak mengalir ke tanah, tetapi di tanah subur dengan penambahan superfosfat dan garam kalium, hasil kacang akan lebih tinggi.

Tumbuhan itu sendiri adalah sumber baja. Bakteria yang membetulkan nitrogen pada akarnya mencipta rizab nitrogen di nodul. Apabila anda mencium budaya ini, dalam kompos, ia memperkaya komposisi dengan nitrogen dalam bentuk yang boleh dicerna.

Semasa musim percambahan tanaman, adalah penting bahawa bumi tanpa kulit dan akar dapat bernafas. Semasa pertumbuhan, kacang menuntut kelembapan. Menuang kacang-kacangan dan berbunga serentak pada varieti tinggi memerlukan pembersih berterusan dan tidak akan menyuburkan pemupukan mineral. Semut Shtammovye memberikan panen pada masa yang sama. Kacang hijau dikeluarkan apabila kacang dituangkan ke dalamnya, dan buahnya sendiri masih hijau terang. Ulangi pengumpulan setiap 3-4 hari.

Kacang manis mudaUntuk mempunyai produk yang berguna sepanjang musim panas, kacang boleh disemai dengan tempoh dua minggu sebelum awal bulan Jun. Kerana kacang hijau berkembang dengan teruk pada suhu musim panas yang tinggi, mereka tidak menyemai pada musim panas. Bolehkah anda menanam kacang dalam bulan Julai, meminta tukang kebun. Ya, ia ditaburkan pada paruh kedua bulan Julai, dan kemudian suhu rendah musim luruh mendekati memenuhi permintaannya. Penuaian buah hijau dikeluarkan pada bulan September.

Related  Melon Bukharka – tambahan yang baik untuk pemakanan

Ia tidak menimbulkan kesukaran dalam mengumpul kacang dalam benih. Biasanya kawasan berasingan diperuntukkan, di mana skapula tidak dikeluarkan. Namun sepanjang musim panas di laman web ini, rawatan dilakukan terhadap perosak dan penyakit untuk menghilangkan benih yang sihat. Spatula yang dikumpul juga kering di bawah sinaran matahari dan disimpan dalam beg linen di tempat yang sejuk tanpa mengelupas.

Kawalan atas dan kawalan serangga

Kacang yang menarik untuk banyak perosak, boleh mengalami pelbagai penyakit kulat. Untuk mengembangkan kacang sebagai budaya yang sihat yang produktif, anda perlu berhati-hati untuk tidak membenarkan perkembangan masalah itu. Sekiranya tanah berpengalaman dengan baja dari musim bunga, maka semasa berbunga cukup untuk menambah 30 gram nitrofos per 10 liter air ke air pengairan. Kadar pengairan adalah 5 liter per meter persegi. Tanah sebelum membaja mestilah basah

Untuk mengawal perosak selepas berbunga, insektisida kimia tidak boleh digunakan. Ubat-ubatan rakyat biasa penyerapan sekam bawang, celandine, infusi bawang putih harus membantu dalam tahap pertama penyelesaian serangga. Dalam kes-kes yang teruk, adalah mungkin untuk memohon phytoverm atau persediaan biologi. Phytocide-P + adalah ubat yang diluluskan untuk digunakan dalam isi rumah persendirian.Normalisasi penyediaan untuk rawatan kacang polong

Hama utama kacang adalah:

  • kacang rama, yang merosakkan buah pematangan sederhana dan lewat;
  • benih kacang, musim sejuk dalam benih, jadi anda perlu merawat benih dalam larutan garam;
  • api akasia, yang bergerak di atas kacang-kacangan dari berdekatan dengan pendaratan.

Adalah mungkin untuk melawan perosak ini dengan pencegahan dan putaran tanaman. Kerosakan kepada kacang-kacangan dan aphids melon di mana-mana, yang mana anda boleh mengatasi hanya permulaan penyelesaian, sehingga ia menganjurkan koloni besar. Luka kulat kacang boleh menyebabkan kematian tumbuhan. Plat daun dan buah-buahan dipengaruhi oleh Anthracosis dan Ascochitis. Rotasi akar dengan penanaman menebal dan penebangan air tanah tanpa melonggarkan akan memusnahkan tumbuhan dengan cepat. Cecair palsu dan serbuk juga akan menyebabkan kematian, jika mereka tidak bertarung dengan mereka pada permulaan penyakit.Kekalahan kacang polong dengan kulat

Pencegahan adalah ukuran putaran tanaman. Peas di satu tempat tidak boleh ditanam selama lebih dari dua tahun. Jika tumbuhan telah berubah menjadi kuning semasa tempoh tumbuh-tumbuhan, telah kehilangan dedaunannya, adalah mustahil untuk menghantar tangkai tersebut ke timbunan kompos. Mereka harus dimusnahkan oleh pembakaran, kerana seratus seringkali penyakit di tumbuhan adalah umum, mereka hanya ditransmisikan oleh pertikaian.

Adalah penting untuk pra-menanam penyediaan tanah dan benih. Sebelum kacang boleh ditanam, tumbuhan boleh dirawat dengan racun kulat berdasarkan persediaan tembaga sebagai profilaksis.

Related  Semak semula jenis timun yang terbaik untuk Ural

Video tentang kacang polong