Gambar kubis SavoyKubis Savoy – budaya sayuran dua tahun. Adalah subspesies kubis putih. Pada tahun pertama, dia membentuk pukulan pendek-kocherygu, di mana kepala dibentuk. Daunnya besar, warna hijau yang berbeza, di dalam kepala berwarna hijau muda. Dari kubis putih yang biasa dibezakan oleh fakta bahawa daun tidak lancar, tetapi berbuih, kepalanya longgar. Berat kepala, bergantung kepada pelbagai 0.5 – 3 kg. Pada hasil, kubis Savoy lebih rendah dari kubis putih, tetapi ia mempunyai sifat rasa, protein dan vitamin yang tinggi. Pada tahun kedua tumbuhan itu mengeluarkan batang bercabang panjang, di mana pembungaan terbentuk. Benih mengekalkan kapasiti percambahan mereka sehingga 5 tahun.

Keperluan untuk tanah, suhu dan kelembapan

Kubis Savoy adalah tumbuhan yang cerah. Hari cahaya yang panjang memberi kesan kepada pembentukan kepala.

Daripada semua jenis kubis, Savoy dibezakan oleh rintangan fros yang tinggi. Terutamanya tahan terhadap sejuk, beberapa jenis yang matang. Pengambilan benih berlaku walaupun pada suhu + 3 ° C, dan pertumbuhan intensif benih terjadi pada 16-18 ° C. Menyejukkan sementara hingga 8 ° C, memperlahankan perkembangan tumbuh-tumbuhan, tetapi jangan berhenti. Kuman varieti sederhana dan awal mentolerir fros jangka pendek ke -1-2 ° C, lewat -5 hingga -6 ° C.

Anak benih kubis Savoy adalah lebih baik daripada jenis kubis yang lain yang mengalami kekurangan kelembapan, tetapi tumbuhan dewasa adalah hygrophilous. Kelembapan secara intensif menguap melalui daun yang besar, dan tumbuh-tumbuhan memerlukan penyiraman biasa.

Budaya lebih suka tanah subur dan responsif kepada baja. Variasi akhir lebih menuntut untuk berpakaian atas daripada yang awal. Dalam penanaman kubis Savoy di Urals dan di tengah band, kebanyakannya baja mineral digunakan. Spesifikasi kawasan ini adalah sedemikian rupa sehingga hanya jenis pewarisan pendek dibentuk pada musim panas yang pendek. Tumbuh tumbuh dengan pesat, dan organiknya pulih dengan perlahan, ketinggalan proses ini.

Related  Varieti patissons, jenis mereka, penerangan dan gambar

terdahulu Bad kubis Savoy adalah: lobak, lobak, lobak, kubis, tomato, baik – kentang, lobak merah dan kacang. Menukar tempat kubis savoy yang perlu setiap tahun. Semula menanam sayur-sayuran di atas katil adalah disyorkan untuk tidak lebih awal daripada 4 tahun.

Jenis popular kubis Savoy

Bergantung pada tempoh kematangan, jenis kubis Savoy dibahagikan kepada:

 • matang awal – 105-120 hari;
 • pertengahan masak – 120-135 hari;
 • terlambat-matang – lebih daripada 135 hari.

Jenis popular kubis Savoy masak awal:

 • Golden awal. Massa kepala hingga 1 kg. Tahan untuk retak.
  Pelbagai kubis Savoy - Emas awal
 • Ulang Tahun. Jisim kepala adalah sehingga 0.8 kg. Ia terdedah kepada retak.
  Pada foto kubis Jubilee Savoy
 • Mila 1. Massa kepala hingga 3 kg. Pelbagai yang boleh ditanam di tanah yang berat.
  Susunan Mila 1
 • Julius F1 Berat kepala 1.5-3 kg. Hibrid ultra-lasak.
  Pelbagai kubis Savoy Julius F1 - foto

Jenis-jenis Kubis Savoy yang popular adalah masak sederhana:

 • Melissa F1 Berat kubis sehingga 3 kg. Hibrid tahan terhadap retak.
  Pelbagai kubis Savoy Melissa F1 - foto
 • Sfera. Massa kepala hingga 2.5 kg. Gred adalah tahan terhadap retak.
  Variety Sphere - foto

Jenis-jenis popular kubis Savoy adalah lambat-matang:

 • Ovass F1 Hibrid hasil tinggi, dibiakkan di Belanda.
  Ovassa F1 - foto
 • Vertu 1340. Massa kepala hingga 3 kg. Berbagai hasil tinggi.
  Pelbagai jenis kubis Savoy yang matang - Verteu 1340
 • Veroza F1. Massa kubis hingga 3 kg. Hibrid tahan Frost. Sesuai untuk penyimpanan jangka panjang.
  Dalam gambar itu, pelbagai jenis kacang kubis Savoy dari Veros F1
 • Morah F1. Massa kepala hingga 4 kg. Hibrid adalah hasil daripada persimpangan Savoy dan kubis putih. Permukaan daun lebih licin.
  Dalam gambar itu, pelbagai kubis Savoy Mora F1 yang masak

Menanam bibit kubis Savoy dan mendarat di tanah

Bagaimana untuk menanam kubis Savoy?
Pertama sekali, anda perlu menyediakan tanah. Sebelum penggalian musim luruh, baja organik digunakan pada kadar 5 kg / 1 m2. Pada musim bunga, tanah diliputi dengan kelembapan. Sebelum menanam kubis, tapak digali ke kedalaman 15 cm.

Benih varieti masak awal ditanam pada pertengahan bulan Mac, biji sederhana dan matang pada pertengahan bulan April. Selepas kemunculan kuman, suhu dikurangkan kepada 8-10 ° C.

Penyiraman bermula apabila daun embrio muncul. Penyiraman bibit dilakukan pada waktu pagi dengan penyaringan berikutnya. Dalam matahari yang terang, benih diwarnai oleh akhbar yang direndam di dalam air.

Related  Penanaman pusingan sepanjang tahun di dalam rumah hijau

Anak benih dalam waktu 2 minggu. Kubis disyorkan untuk dipindahkan ke dalam periuk berkhasiat. Akar tumbuhan dipotong hingga satu pertiga daripada panjangnya.

Pendaratan dalam tanah dijalankan dalam masa 40-45 hari. Pada masa ini, risalah 4-5 perlu dibentuk. Untuk varieti awal di taman memilih kawasan yang diterangi dengan sebaik-baiknya di lereng selatan. Jika cuaca sejuk, maka tumbuh-tumbuhan ditutup dengan filem atau topi untuk mengelakkan rifling.

Penanaman varieti masak awal boleh dibahagikan kepada beberapa istilah sehingga akhir bulan Mei. Pertengahan masak dan matang – ditanam pada bulan Jun-awal Julai.

Skim penanaman kubis Savoy:

 • masak awal – 35×40 cm;
 • menengah-matang – 50х50 cm;
 • matang-matang – 60×60 cm.

Tanaman muda yang disemai disyorkan 2-3 hari pritenyat.

Penjagaan

Merawat kubis Savoy termasuk merumput, menyiram, memberi makan, mengawal perosak.

Melonggarkan tanah pertama dengan kedalaman 5-7 cm dibuat selepas menanam tanaman di dalam tanah. Apabila kedalaman tumbuh, longgar akan dinaikkan kepada 15 cm. Semakin padat tanah, semakin mendalamnya perlu dilonggarkan. Selepas 3-4 minggu tumbuh-tumbuhan hibernate.

Penyiraman dilakukan sekali seminggu, dalam cuaca panas kekerapan perlu ditingkatkan. Pelbagai jenis pematangan awal terutamanya menuntut kelembapan pada bulan Mei, jenis matang dan matang matang pada bulan Julai-Ogos.

Selepas kubis mula bertumbuh, lakukan bahagian atas pertama. Organik menggunakan mullein (1:10).

Dari baja mineral, gunakan komposisi:

 • air – 10 liter;
 • urea – 15 g;
 • superphosphate – 40 g;
 • baja potash – 15g.

Pergelangan atas seterusnya dilakukan dalam fasa angin kepala. Dalam tempoh ini, kepekatan fosforus dan baja kalium meningkat dengan faktor 1.5.

Kubis Savoy adalah lebih rendah daripada kubis putih yang mudah terdedah kepada perosak. Secara berkala, daun diperiksa, peletakan telur dikeluarkan. Untuk mengawal perosak juga menggunakan debu dengan abu kayu.

Related  Insektisida dari Tabu generasi moden dari kumbang Colorado – perlindungan terbaik dari akar anda

Penuaian dan penyimpanan

Kubis Savoy dituai dari akhir bulan Jun. Adalah penting untuk menyingkirkan kepala tepat pada masanya, terdedah kepada retak. Terdapat juga cara untuk mencegah keretakan. Untuk melakukan ini, keluarkan daun bawah atau sekop akar.

Gred lewat diterima dengan baik oleh snap sejuk dan frosts kecil. Menggunakan ciri ini, sesetengah tukang kebun meninggalkan kubis pada musim sejuk di atas katil di bawah lapisan salji dan dipotong seperti yang diperlukan, meraih salji.

Kubis Savoy disimpan di dalam kotak atau pada rak, meletakkan dalam satu baris. Suhu penyimpanan optimum ialah -1-3 ° C

Maklumat menarik mengenai kubis