Krasnoshcheky jenis aprikot musim sejuk yang tahan lasak

Varieti aprikot KrasnoshchekySekiranya anda menentukan buah yang akan ditanam di plot taman anda, maka anda harus memberi perhatian kepada Krasnoshcheky aprikot. Deskripsi pelbagai pokok buah-buahan dan petua-petua untuk merawatnya akan membantu anda berjaya membiak anak benih. Jenis aprikot ini sangat bernilai untuk kelangsungan hidupnya bukan dalam keadaan iklim yang paling baik.

Penerangan dan ciri-ciri buah

penuaian jenis KrasnoshchekyMendapatkan pokok aprikot di laman web anda, perlu diingat bahawa jangka hayat tumbuhan mencapai setengah abad. Oleh itu, jika anda betul-betul menjaga ia, maka beri diri anda dengan buah segar dan berair selama hampir sepanjang hidup anda.

Oleh kerana sifatnya, Krasnoshcheky aktif digunakan untuk pembiakan. Varieti yang paling terkenal, yang diperolehi dengan bantuannya, adalah Nikolaevsky dan Nikitsky.

Terdapat tuntutan bahawa varieti ini boleh tumbuh dengan baik hanya di wilayah selatan. Sesungguhnya, dia suka kehangatan, dan foto-foto buah aprikot Krasnoshchekov, masak di selatan, boleh memberi kesan yang berbeza dari yang dibesarkan di pinggir bandar. Walau bagaimanapun, dengan berhati-hati, adalah mungkin untuk menanam pokok buah-buahan secara praktikal di mana-mana kawasan negara kita, pada masa yang sama, tidak lebih buruk daripada “abang” selatannya.

Buah merah-cheeked mempunyai warna kuning dengan oren cerah, impregnasi yang hampir merah. Saiz mereka bukanlah yang terbesar, dengan faedah dikompensasi dengan kualiti perisa. Pulpa berair mempunyai masam yang kecil, melengkapkan rasa asli. By the way, terima kasih kepada “pipi” kemerah-merahan buah masak, spesies ini mendapat namanya.

Berat buahnya kira-kira 50 g, dan kulitnya lembut. Untuk musim pokok itu mampu membawa sehingga 100 kg tanaman yang mula masak pada pertengahan musim panas. Kumpulkan yang terbaik dalam beberapa lawatan.

Penanaman dan penjagaan

mulsa batangPokok buah memerlukan banyak cahaya untuk pertumbuhan. Susun Krasnoshchekogo aprikot pada dais untuk mencairkan air pada musim bunga tidak mencuci akar. Pastikan terdapat banyak ruang bebas di sekeliling pokok itu, dan bangunan dan tumbuhan besar tidak menimbulkan bayangan pada anak benih.

Tidak ada keperluan khas untuk tanah, bagaimanapun, jika terdapat keasaman yang meningkat, tambah kapur pada tanah.

Gali lubang diameter dan kedalaman lebih kurang setengah meter. Campurkan tanah dengan baja organik. Sangat menggali anak benih tidak perlu, ia sudah cukup untuk mengebuminya supaya rizom ditutup. Pusingkan lilitan bulatan dengan kakimu, supaya anda mengikat tanah di sekitar akarnya. Kemudian tambah mulsa untuk melambatkan pertumbuhan rumpai.

Masa yang paling baik untuk penanaman adalah separuh kedua musim bunga, atau pertengahan musim luruh. Merah-cheeked – pelbagai aprikot yang disenyawakan sendiri, jadi penerangan mengenai proses penanaman tidak termasuk penanaman pendebunga wajib. Walau bagaimanapun, pengalaman menunjukkan bahawa hasil pokok akan lebih tinggi jika tapak tumbuh sedikit lebih banyak.

Untuk saliran yang lebih baik, letakkan batu di bahagian bawah lubang.

tulang aprikot masakSelain benih, anda boleh menanam batu, daripadanya, anda juga boleh menanam pokok dewasa. Proses ini mudah dan terdiri daripada hanya beberapa tindakan:

  • pilih buah-buahan besar yang masak;
  • isi kotak dengan pasir basah dan gali di dalamnya tulang (prosedur yang akan dijalankan pada akhir bulan Januari);
  • Letakkan kotak di dalam tanah beku, atau di dalam peti sejuk sehingga musim bunga;
  • pada bulan April, jatuhkan mereka ke dalam tanah yang disediakan, dengan analogi dengan anak benih.

Terdapat cara lain untuk menanam tulang pada separuh kedua musim panas. Ia dipanggil “dari mulut”. Tulang dari buah yang baru dipilih segera digali ke tanah dan menunggu penangkapan itu.

Penjagaan tetap untuk aprikot Krasoshchekim tidak diperlukan, tetapi manipulasi asas perlu dilakukan. Pelbagai memerlukan penyiraman yang banyak, walaupun ia mempunyai ketahanan terhadap kemarau yang baik. Terutama pastikan tanah dibasahkan dengan baik selepas penanaman dan semasa tempoh pertumbuhan, tetapi sekurang-kurangnya 4 kali setiap musim:

  • semasa berbunga;
  • pada bulan Mei;
  • pada permulaan bulan Julai;
  • pada bulan November.

aprikot pemangkasanJangan lupa untuk memotong cawangan secara tetap pada musim bunga, musim panas dan musim luruh. Ini akan meningkatkan hasil dan mengurangkan kemungkinan penyakit. Buah dan spotting buah boleh sering menjangkiti aprikot, jadi terapi dengan campuran Bordeaux pada musim bunga.

perlindungan benih untuk musim sejukUntuk musim sejuk, pokok itu perlu dilindungi. Kencangkan bursack dengan karung, dan mengelilinginya, mengalahkan taruhan. Kemudian bungkus mereka dengan sebuah filem, membuat sejenis kepompong di sekeliling kilang, yang akan melindunginya dari angin dan fros yang menindik.

Penerangan aprikot Krasoshchek memberi kesaksian bahawa ia sangat baik untuk ditanam di seluruh Rusia. Rintangan beku membolehkannya berkembang di kawasan sejuk, dan penentangan terhadap kemarau menghalang tumbuhan daripada mati di iklim panas. Ia tidak mengalir ke tanah dan menentang banyak penyakit yang dibuat jenis aprikot ini begitu popular di kalangan tukang kebun profesional.

Anda boleh menanam buah-buahan untuk kegunaan sendiri dan untuk dijual. Buah-buahan untuk masa yang lama tidak kehilangan rasa mereka semasa pengangkutan, jadi tidak akan ada masalah dengan ini.

Rahsia aprikot yang semakin meningkat – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector