Tuai kentang dalam begHari ini, terdapat banyak teknologi yang membolehkan kentang awal berkembang, meningkatkan hasil tanaman ini dan memerangi perosaknya. Tetapi dengan kekurangan tanah yang subur, misalnya, di kawasan berpaya, berbatu, miskin di pasir organik dan ketidakselesaan lain, sukar untuk mendapatkan ubi yang berkualiti dalam kuantiti yang betul.

Dalam keadaan sedemikian ia akan berguna untuk belajar bagaimana untuk mengembangkan kentang dalam beg. Teknologi yang luar biasa ini adalah cara cepat mendapatkan tanaman di bawah keadaan yang paling tidak menguntungkan. Selepas pengenalan baja, penyingkiran kelembapan berlebihan dan langkah-langkah lain akan mengambil banyak masa dan usaha, tetapi hasil kentang tidak akan dijamin.

Syarat untuk menanam kentang dalam beg

Keadaan untuk kentang yang semakin meningkatInti kaedah ini terdiri daripada penanaman kentang di dalam beg, di mana pertumbuhan semak terjadi. Sebagai bekas pendaratan, anda boleh menggunakan kedua-dua beg khas dengan injap untuk ubi perut, dan bekas biasa dari tepung atau gula.

Keadaan utama kejayaan:

 • menyediakan kentang dengan medium nutrien longgar untuk pertumbuhan;
 • penyiraman yang mencukupi;
 • kehadiran pencahayaan.

Katil kentang di sepanjang dindingOleh itu, tugas pertama tukang kebun, memutuskan untuk menggunakan kaedah kentang yang tumbuh di dalam beg, adalah untuk mencari tempat di mana sebuah katil improvisasi akan diletakkan. Beg boleh digali di tanah atau dipasang berhampiran sokongan. Kontena dengan semak harus:

 • baik diterangi;
 • boleh didapati untuk penjagaan tumbuhan;
 • Jangan sampai di bawah parit dari bumbung.

Dengan kekurangan kawasan pendaratan, beg boleh ditempatkan di sepanjang laluan taman, berhampiran teres dan dinding bangunan. Tetapi lebih baik jika salutan di bawah tangki boleh menyerap kelembapan berlebihan, mengalir dari pendaratan selepas penyiraman.

Urutan tindakan

Menanam kentang dalam begKentang ditanam dalam beg dengan permulaan haba stabil. Di kebanyakan kawasan dengan iklim yang sederhana, kali ini datang pada akhir bulan April atau Mei.

 • Isi tanah nutrien dengan dominasi humus ke bahagian bawah beg yang dipilih untuk penanaman. Bergantung pada kedalaman wadah, lapisan ini boleh dari 10 hingga 35 cm.
 • Di tanah meletakkan seluruh kentang penanaman atau kepingan ubi dengan mata, dan kemudian menanam ditutup dengan lapisan 15-centimeter tanah cahaya.
 • Bahan menanamPucuk pertama boleh dijangka selepas 8-14 hari. Apabila pucuk 15 -10 sentimeter naik di atas tanah, mereka ditaburkan dengan campuran tanah di sepanjang daun. Kaedah ini membuat kentang dalam beg memberikan akar baru di mana ubi muda akan membentuk.
 • Prosedur percancuran diulang sehingga satu pertiga ketinggian beg dibiarkan ke bahagian atas bekas.

Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan bekas yang terlalu dalam, kerana tumbuhan mungkin tidak mempunyai kelembapan dan kekuatan yang cukup untuk tumbuh dan membentuk kentang baru.

Jika anda mengkaji proses kentang yang semakin meningkat dalam beg dengan video, anda dapat melihat ciri ini dan mengelakkan melakukan kesilapan dalam amalan.Proses kentang yang semakin meningkat

Related  Arahan penggunaan racun serangga Cliper

Penjagaan

Pembentukan umbiSekarang penanaman memerlukan hanya air. Dan kita harus ingat bahawa kerana lebih daripada di dalam tanah, penyejatan kelembapan penanaman kentang dalam beg perlu lebih kerap dan banyak. Terutama air adalah penting semasa berbunga, apabila pembentukan ubi pertama bermula.

Para petani trak yang berpengalaman dengan pengalaman menggunakan teknologi ini, memberi tumpuan kepada manfaat penyiraman yang banyak, merendam semua lapisan tanah dalam beg itu.

Ia adalah akses udara dan aliran lebihan air yang sering menjadi masalah ketika menanam kentang dalam beg.

 • Jika bahan dari mana bekas dibuat adalah cukup padat, lebih baik untuk membuat incisions kecil di bahagian bawah bekas sebelum mendarat.
 • Injap khas di bahagian bawah beg atau beg, sangat memudahkan penggalian ubi dan pengudaraan sistem akar.

Penjagaan kentang dalam begJika kita bercakap tentang membaja pendaratan, maka penggunaan sederhana kalium baja dalam penanaman kentang di dalam beg mempunyai kesan yang baik terhadap hasil dan kualiti ubi. Tetapi dari banyaknya nitrogen di bahagian atas berpakaian lebih baik untuk menahan diri, kerana dalam hal ini ubi tidak matang untuk waktu yang lama dan tidak membentuk kulit yang kuat, yang tidak akan memungkinkan untuk meletakkan kentang untuk penyimpanan.

Penuaian dengan teknologi ini jatuh pada separuh kedua bulan Ogos. Dan apabila mewujudkan keadaan yang menggembirakan dengan 4-5 ubi yang ditanam, anda boleh mendapatkan sehingga 5 kg produk berkualiti.

Kelebihan kentang dalam beg

Katil kentang yang berhati-hatiOgorodniki, mengkaji persoalan bagaimana untuk mengembangkan kentang dalam beg, selalu perhatikan banyak momen positif dari penggunaan teknologi.

 • Pendaratan tidak menjejaskan perosak dan penyakit tanah.
 • Pucuk lebih aktif dan berkuasa daripada ketika menanam ubi di tempat tidur tradisional.
 • Secara ketara mengurangkan tenaga buruh tukang kebun, dikaitkan dengan merumput, memburu dan menggali tanaman.
 • Sekiranya terdapat kelembapan yang mencukupi di dalam beg, ubi tidak membusuk.
 • Selepas pengambilan ubi, campuran tanah yang dikeluarkan digunakan untuk memperkaya tanah di dalam katil bunga dan di bawah tanaman yang tidak berkongsi penyakit dengan kentang.

Related  Pokok plum taman – penanaman dan penjagaan

Kesukaran menanam kentang dalam beg

Teknologi PematuhanTiada teknologi penanaman boleh dilakukan tanpa sebarang komplikasi. Penanaman kentang dalam beg tidak terkecuali.

 • Untuk penanaman, banyak tanah nutrien diperlukan, atau penyediaan campuran tanah memerlukan banyak masa.
 • Semua beg perlu menyediakan kestabilan, yang lebih mudah dilakukan dengan menggunakan beg yang ditawarkan oleh perdagangan.
 • Kentang dalam beg memerlukan kawalan lembapan yang berterusan.

Tempoh tumbuh-tumbuhan di semak kentang tidak begitu lama, jadi penting bagi tumbuhan untuk menyediakan semua syarat untuk pembentukan ubi-ubi bernilai banyak. Hanya dalam kes ini, teknologi tidak akan mengecewakan, tetapi akan memberikan penumpang yang kaya dengan ubi besar yang besar.

Kentang dalam beg – video