masak gali di kawasan pinggir bandarHomie dianggap sebagai gumi dari China, tetapi penanaman aktifnya mula-mula diambil oleh orang Jepun. Mereka juga membawanya ke wilayah Timur Jauh. Di sinilah, di Sakhalin, saintis Rusia menduduki mereka dengan pemilihan semak buah ini. Hari ini, budaya tersebar di seluruh Rusia.

Penerangan botani pendek

mekar semak belukarMenurut klasifikasi botani, gumi (fuchsia multiflorous) tergolong dalam keluarga Lochov dan merupakan saudara dari buckthorn laut. Kilang ini membentuk semak berdaun yang sangat kuat dengan pucuk-pucuk yang spek fleksibel. Ia mencapai ketinggian 1.5-2 meter. Semasa tempoh berbunga, semak belukar itu banyak diliputi dengan pelbagai bunga wangi dan boleh melakukan fungsi hiasan.

Pembesaran najis pelbagai warna berlaku pada akhir bulan Mei. Selepas 1.5 bulan selepas pendebungaan buah-buahan gumi sedang masak – drupes bujur kecil. Dalam fasa kematangan biologi mereka mempunyai kulit merah dengan titik-titik cahaya dan mampu bertahan di atas belukar tanpa beku sehingga fros. Pulpa berair dan telus mempunyai rasa asid-manis dengan kelembutan lembut.

berbuahDi Timur, beri gumi digunakan pada zaman purba dalam perubatan rakyat. Di Rusia, mereka biasanya dikeringkan atau dibekukan dan pergi ke musim sejuk. Juga mereka ditambah dengan jem, sos, jem.

beri gumi untuk penuaian musim sejukOleh itu, fleksibiliti multifeloral dapat melaksanakan beberapa fungsi di laman web ini:

 • hiasan;
 • melliferous;
 • ekonomi.

Di kawasan-kawasan dengan musim sejuk yang sederhana, pokok renek ini mampu memaparkan sifat-sifat tumbuhan malar hijau, mengekalkan perhiasannya sepanjang tahun.

Bakteria tanah penetapan nitrogen mudah berkembang pada sistem akar loak bunga berbunga. Oleh itu menanam tumbuhan ini boleh berfungsi untuk memperbaiki tanah di tapak tersebut.

Keadaan yang semakin meningkat

hasil dengan penanaman yang betulTumbuhan Gumi tidak bersahaja dan mudah berakar dalam iklim Rusia, tetapi penanaman yang berjaya memerlukan syarat yang sesuai:

 1. Insolasi yang baik. Kilang itu boleh mentolerir bayang-bayang, tetapi hasil yang baik hanya diperhatikan apabila ditanam pada patch solar terbuka.
 2. Cahaya, tetapi tanah menyerap kelembapan. Sistem akar belukar yang luas bercabang di lapisan atas tanah. Pada tanah liat yang berat, ia akan ditumbuk dengan air, dan kering di atas pasir. Oleh itu, loam yang subur atau loam berpasir lebih disukai untuk ditanam.
 3. Penyebaran silang. Bunga longgar monoecious, dan budaya mampu pendebungaan sendiri. Tetapi penyebaran silang secara signifikan meningkatkan hasil, dan adalah suai manfaat untuk menanam 2-3 tanaman pada masa yang sama.

Related  Kami menstratkan penanaman tanaman di kawasan pinggir bandar yang memerhatikan peraturan rotasi tanaman di taman

gourmet berry berry lazatDi bawah keadaan yang baik, hasil buah beri adalah 8-9 kg setiap belukar.

Amalan menunjukkan bahawa fuck tidak winter yang buruk di lorong tengah. Tetapi gumi adalah tumbuhan dengan rintangan beku rendah, dan pada musim sejuk yang keras, pucuknya boleh membeku. bergegas di gereja di SiberiaOleh itu, tukang kebun di wilayah Siberia atau utara mesti menyediakan penanaman mereka dengan tempat perlindungan.

Untuk musim sejuk yang lebih baik, pucuk loach berbunga berbunga boleh dibengkokkan ke tanah, dan belukar yang ditutup dengan dua lapisan spunbond dengan ketumpatan 60 g / m2.

Gred Gumi: ciri dan gambar

Gred gumi mula diperbaiki oleh pencapaian pemilihan negara pada tahun 1999. Setakat ini, senarai tumbuhan yang dibenarkan untuk digunakan di Rusia termasuk 9 perkara:

 1. Sakhalin pertama. Beri pelbagai jenis awal ini mempunyai bentuk ovoid, warna merah, dan jisimnya rata-rata 1.4 gram. Rasa buah-buahan adalah menyenangkan, menyegarkan, dengan asid, penilaian pada rasa adalah 4 mata. Mempunyai ketahanan yang sangat baik terhadap jangkitan, hampir tidak rosak oleh perosak.humi Sakhalin pertama
 2. Moneron. Nilai varieti meningkat rintangan fros dan hasil yang stabil. Ripening beri berlaku dalam istilah purata. Mereka mempunyai massa 1.5 g dan kandungan gula tinggi dalam pulpa. Penilaian pada merasa – 4 mata. Kelemahan – rintangan purata terhadap jangkitan dan serangga perosak.pelbagai humic Moneron
 3. Taisa. Pelbagai pencuci mulut yang matang, dengan penampilan yang tipis hanya pada pucuk lama di bahagian bawah, yang menjadikan penjagaan tumbuhan dan lenturannya lebih mudah di musim sejuk. Rintangan kepada fros meningkat, kepada jangkitan dan perosak – pada tahap purata. Beri kecil mempunyai berat rata-rata 1.2 g, rasa enak, lembut. Penilaian pada merasa – 4.5 mata.gumi
 4. Krillon. Lebih baik daripada semua yang lain yang sesuai untuk pembekuan. Beri gumi pelbagai ini berwarna merah terang, berkulit tipis, manis dengan tartness lembut tetapi lembut. Penilaian pada merasa – 5 mata. Kekerasan musim sejuk adalah tinggi, yang membolehkan Krionon disyorkan untuk penanaman di semua wilayah Rusia.pelbagai jenis gumi Krillon
 5. Shikotan. Pelbagai matang awal loach dengan buah beri besar (purata – 2,1 g). Peratusan yang tinggi gula dalam buah menjadikannya manis. Apabila merasa komisen memberikan penilaian yang tinggi terhadap rasa buah Shikotan – 5 mata. Kekerasan musim sejuk tumbuhan gambut adalah baik, tetapi kadang-kadang jangkitan kulat diperhatikan.gumi Shitokan
 6. Selatan. Pelbagai dengan beri besar silinder (purata – 2.3 g setiap). Kulit merah, lembut, buahnya sendiri sangat berair, rasa manis, dengan kelembutan yang menyenangkan, dinilai apabila merasa 5 mata. Tumbuhan tahan sejuk dengan hasil purata. Rintangan kepada kulat dan perosak sederhana.humi pelbagai Selatan
 7. Kunashir. Pelbagai matang matang, dicirikan oleh buah berkualiti tinggi. Beri berkulit tipis, purata 2.2 g setiap. Pulpanya berair, dengan peratusan yang tinggi gula, asam. Penilaian pada merasa – 5 mata. Kilang itu kuat, tahan fros, dengan imuniti bermaruah untuk jangkitan dan perosak.gumi Kunashir
 8. Tsunai. Pelbagai medium yang masak dengan pucuk berkilat yang kukuh. Membentuk semak ketinggian sederhana. Beri kecil (1.9 g), dengan kulit yang padat. Rasa pulpa adalah masam, juiciness tinggi, penilaian pada rasa adalah 5 mata. Rintangan musim sejuk dan imuniti pada kulat pada tahap yang tinggi, perosak tumbuhan jarang rosak.gumi
 9. Paramushir. Pelbagai bonggol yang paling muda, 2016, perkenalan. Semak yang kuat dengan pematangan dan buah berminat yang seberat 1.8 gram. Dagingnya ditutup dengan kulit halus, halus, berair, tart dan rasa manis. Penilaian pada merasa – 5 mata. Tujuan Paramushir adalah sejagat. Ketabahan musim sejuk pada tahap tinggi, yang membolehkan anda mengesyorkan tumbuhan untuk semua rantau di Rusia. Kekebalan terhadap jangkitan dan perosak adalah baik.varieti gumi Paramushir

Related  Menanam dan menjaga lobak di pondok-pondok kampung

Apabila memilih pelbagai, anda mesti mengambil kira ciri-ciri laman web anda. Sekiranya ia terletak di kawasan yang mempunyai musim sejuk yang dingin, ciri-ciri penentu harus menjadi kebiruan musim sejuk. Untuk berkembang dalam iklim yang lembut tetapi hujan, ketahanan tumbuhan untuk jangkitan kulat lebih penting.

Penanaman dan penjagaan

anak pokokDi bahagian tengah Rusia dan di kawasan yang lebih sejuk, benih gumi menjadi lebih baik apabila ditanam pada musim bunga. Di selatan, lebih baik menangguhkan pengambilalihan dan pembasmian sehinggalah musim gugur, supaya matahari panas tidak mengeringkan tanaman muda sebelum ia membina sistem akar yang baik.

penanaman gusi di tanah terbukaPendaratan dibuat dalam lubang mendarat yang disediakan terlebih dahulu. Dimensinya bergantung kepada saiz sistem akar anak benih. Kedalaman purata adalah 0.5 m, diameternya adalah 0.8-1 m. Pendaratan gumi langkah demi langkah adalah seperti berikut:

 • Di dasar lubang meletakkan lapisan saliran – tanah liat berkembang atau bata dihancurkan;
 • dalam tangki berasingan, campuran subur tanah taman, kompos dan pasir kasar disediakan;
 • 200 g super fosfat dan 600 g abu kayu setiap semak ditambah kepada campuran tanah;
 • sebahagian daripada campuran tanah dicurahkan ke bahagian bawah lubang oleh gundukan;
 • Anak benih terdedah di atas gundukan sehingga leher akar terletak di tingkat tanah;
 • akar pokok gambut ditegakkan di lereng bukit dan ditutup dengan bahagian baki campuran tanah;
 • terdapat penyiraman yang banyak dan mulsa tunggul.

Buat pertama kalinya selepas menanam, anak benih perlu diwarnakan dari matahari yang cerah dan memantau kelembapan tanah.

Saplings dengan sistem akar tertutup dipindahkan ke lubang penanaman bersama dengan benjolan tanah.

belukar muda gumiPenjagaan selanjutnya untuk anak benih gumi terdiri daripada penyiraman biasa, penyingkiran rumpai dan pencegahan jangkitan kulat. Pernikahan terbaik bermula tahun depan:

 • permaidani musim bunga atas – 8 kg kompos, 30 g superphosphate berganda dan 150 g abu kayu di bawah belukar;
 • perkahwinan musim panas – menyiram infusi herba yang ditapai 1 kali dalam 2 minggu;
 • gaun musim luruh atas – 40 g calygmine pada 1 m2 bulatan pristralnogo.

Related  Datang dari Asia Minor dan Asia Tengah melon Kassaba

penanaman gusi yang berjayaPenanaman gusi yang berjaya bermakna juga pemangkasan tetap semak belukar. Dalam tumbuhan muda kering dan pucuk berpenyakit dikeluarkan pada musim luruh, pada musim bunga – cawangan beku dipendekkan kepada kayu yang sihat. Sejak umur 10 tahun, pokok renek memerlukan pemangkasan semula. Untuk melakukan ini, batang tertua dipotong, selebihnya dipangkas oleh satu pertiga daripada panjangnya.

menuai tuaian pertamaPemilihan yang tepat bagi pelbagai, pemeliharaan keadaan penanaman dan peninggalan yang baik akan memberikan bunga tahunan yang stabil bagi gandum dan hasil yang layak.

Pengeluaran semula gumi melalui penyebaran hijau – video