Betul dibentuk semak anggurDi kawasan kebudayaan tradisional, misalnya, di Sepanyol atau di selatan Perancis, pokok anggur dipangkas hanya pada musim bunga dan musim luruh. Pada masa yang sama, penghapusan pucuk ditujukan untuk membentuk belukar, memperbaiki dan memperbaharui pokok anggur. Lebih selatan di kawasan yang semakin meningkat, lebih banyak matahari buah beri dan semakin lama tempoh vegetatif tumbuhan. Masalah utama anggur yang semakin meningkat dan beri masak di tengah band adalah kekurangan haba dan cahaya.

Mengimbangi sebahagiannya untuk kekurangan musim panas Rusia dan mewujudkan syarat-syarat untuk mendapatkan penuaian yang berkualiti terbaik membantu pemangkasan anggur musim panas. Ia, berbeza dengan musim bunga, tidak menjejaskan bahagian-bahagian anggur yang lignified, tetapi diarahkan semata-mata pada pucuk hijau, dedaunan dan ovari.

Oleh itu, operasi musim panas sering dipanggil hijau dan termasuk serpihan dan minting pucuk, penyingkiran langkah-langkah, dering, serta catuan dan penipisan daun.

Betulkah untuk memotong anggur sebelum berbunga?

Selepas berbunga, anda boleh memulakan pemangkasan musim panasBerikutan spring pemangkasan kebun perhatian kepada anggur tidak harus melemahkan, kerana bersama-sama dengan mata buah-buahan dalam pertumbuhan berterusan dan pucuk lemak datang dari anggur lama dan pucuk dari asas. Kapan dan bagaimana untuk memotong anggur pada musim panas dari pucuk yang tidak perlu pada peringkat ini? Serpihan anggur dilakukan dalam dekad terakhir bulan Mei atau awal musim panas, ketika pucuk hijau baru mencapai panjang hingga 15-20 cm dan mudah dibuang.

Dengan serpihan berpotensi pucuk pada belukar dan pemangkasan anggur pada musim panas, anda boleh mencapai:

 • Bilangan pucuk pada setiap tumbuhan yang sepadan dengan kekuatan belukar;
 • tanah yang baik untuk pematangan penuh pucuk dan penuaian yang banyak;
 • pemeliharaan panen dari penyakit anggur dan serangan serangga perosak;
 • akses udara dan matahari ke ovari;
 • pengalihan makanan dari kejang kepada berus;
 • pembentukan benih yang betul untuk tahun yang akan datang.

Sekiranya puncak tidak pecah dalam masa, mereka berkembang dengan mengorbankan nutrien, pada masa ini, sangat diperlukan untuk berbunga dan membentuk ovari. Di samping itu, pucuk berlemak mengaburkan belukar, mengganggu penembusan udara dan cahaya matahari ke dalam mahkota dan juga menghalang pembentukan buah beri masa depan.

Pada masa yang sama, apabila pemangkasan anggur pada bulan Julai, atau lebih awal, keluarkan pucuk tumbuh liar dari bahagian bawah tanah belukar, tetapi ditinggalkan tanpa pucuk budaya perbungaan, jika diperlukan pada masa akan datang untuk membentuk sebiji anggur. Semakin kuat tumbuhan, semakin banyak tunas ditinggalkan.

Cara memotong anggur pada musim panas dari pucuk yang tidak perlu

Pembuangan pucuk tambahanrizab nutrien terkumpul dalam pusingan sebelumnya di dalam asas dan anggur overwintered bahagian atas tanah, dengan kedatangan musim bunga diarahkan dengan tempat pertumbuhan, termasuk bahagian apikal pucuk dan tunas. Sekiranya perkembangan tembakan sangat aktif, berus pada masa depan tidak mempunyai nutrien yang mencukupi, bunga-bunga itu mula runtuh, dan bulu bunga boleh menjadi antena.

Agar tidak kehilangan tanaman, apeks dengan daun yang belum dibuka dipetik, yang membawa kepada penghentian pertumbuhan menembak, dan perbungaan berkembang dan memberikan ovari. Selepas menonton video tentang pemotongan anggur pada musim panas untuk penanam pemula, perihal proses ini dan keserasian “operasi hijau” tertentu menjadi jelas. Sebagai contoh, penyingkiran bahagian apikal muda pemotretan boleh digabungkan dengan pengasingan langkah-langkah atau normalisasi pembungaan.

Melarikan diri di tengah-tengah internode di atas perbungaan pertama. Kaunter penyambut tetamu juga akan digunakan jika peraturan pertumbuhan buluh diperlukan. Mencubit pucuk terkuat, anda boleh mencapai pembentukan lebih banyak perbungaan pada tahun hadapan.

Betulkah untuk memotong anggur sebelum berbunga dan selama itu?

Ia adalah perlu untuk memangkas anggurPembuangan bahagian apikal tunas dengan 5-8 daun pembukaan atas dipanggil mengejar belukar anggur. Pucuk muda berkembang dengan aktif sebaik mungkin dengan pengenalan anggur semasa pembentukan bunga dan ovari. Pada masa yang sama, puncak apeks yang semakin meningkat disebabkan daun telah dibuka di bahagian bawah.

Adakah mungkin untuk memangkas anggur pada musim panas, ketika tumbuhan sedang bersiap untuk berbunga, atau apakah ovarium sudah terbentuk? Ya, memendekkan pucuk dengan pembungaan pembungaan bukan sahaja tidak merosakkan tanaman masa hadapan, tetapi juga akan membantu:

 • mengelakkan tunas tunas;
 • mendapat tuaian yang berlimpah pada pelarian;
 • meningkatkan kualiti buah masak;
 • mencegah perkembangan penyakit yang dikaitkan dengan kesesakan, kekurangan nutrisi, cahaya dan udara.

Betulkan pemangkasanTeknik ini adalah yang paling dalam permintaan dalam jenis kuat berkembang, dan anggur dengan mahkota padat dan pertumbuhan yang lemah, yang semasa berbunga berus menumpahkan hampir tidak dipatuhi, anggur pemangkasan itu pada musim panas tidak tahan.

Pemangkasan musim panas dari langkah-langkah anggur

Akses teratur sinaran matahari ke tandan buah anggurUntuk anggur, serta untuk banyak budaya lain, ia adalah pembentukan ciri-ciri pucuk sisi – stepchildren.

Penyingkiran atau pemendekan pertumbuhan sedemikian semestinya dilakukan pada tumbuh-tumbuhan muda, yang terbentuk hanya, dan juga boleh dilakukan pada semak berbuah. Dalam kes ini, operasi ini sering digunakan pada anggur meja, dan pada tanaman anggur untuk tujuan teknikal hampir tidak digunakan.

Bergantung kepada jumlah laterals, kaedah yang dipilih dan loji kuasa membentuk, anggur pemangkasan itu pada Julai diulangi dua atau tiga kali setiap musim, dan boleh digabungkan dengan embossing atau garter anggur.

Pemangkasan anggur pada bulan Julai

Menjalankan pemangkasan pada bulan JulaiAdakah mungkin dan bagaimana untuk memotong anggur selepas berbunga, supaya tandan yang terbentuk menerima lebih banyak cahaya matahari, ditiup angin dan tidak kekurangan makanan? Ia adalah matlamat yang ditindaklanjuti oleh penipisan berry yang sudah terbentuk, serta penghapusan sebahagian daun pada saat anggur mulai masak.

Penghapusan 5 hingga 10 daun yang lebih rendah pada pucuk, di mana beri masak, membolehkan:

 • menyediakan semak dengan pengudaraan yang lebih baik;
 • mengurangkan jumlah bayangan yang mengganggu pengisian berus;
 • mendadak mengurangkan risiko perkembangan buah beri acuan kelabu dan penyakit anggur lain.

Pemangkasan akan membantu mempercepatkan proses buah masakDalam konteks musim panas band pertengahan sejuk pendek musim panas ini anggur pemangkasan boleh dijalankan secara tetap, dan di kawasan selatan, di mana matahari lebih penipisan dedaunan membantu dalam tahun basah dan pada tanaman kuat, yang lambat masak. Untuk mendapatkan hasil yang paling ketara dari penyingkiran daun pada masa yang sama seperti operasi ini pada semak yang kuat, pemangkasan anggur pada musim panas selepas berbunga, memendekkan pucuk pucuk yang aktif.

Di atas pelbagai jadual, di mana ia amat penting untuk mendapatkan berus yang padat dengan buah beri yang besar, amalan penipisan ovari.

Penurunan ovari pada anggur mejaDalam Hasil yang dilakukan pada tahap ketika buah belum matang, pengubahan normal menerima kuas jarang. Tetapi lebih kerap dengan gunting tajam, cuba untuk tidak mengganggu buah beri, memendekkan sekumpulan. Dalam sesetengah kes di peringkat ini lebih daripada separuh buah beri boleh dikeluarkan, yang secara ketara meningkatkan jumlah nutrien yang datang ke ovari yang selebihnya.

Pemangkasan anggur pada musim panas selepas berbunga

Kaedah lain yang membantu untuk mendapatkan tanaman kualitatif awal dipanggil berdering dan terdiri dalam mengeluarkan korteks dari menembak buah dalam bentuk cincin nipis, ketebalan 1 hingga 3 mm. Makanan dalam kes ini diarahkan ke tandan yang diisi dan bahagian-bahagian tembakan yang berada di atas potongan.

Akibat pemangkasan anggur pada musim panas selepas berbunga, dan juga kerana pemakanan yang lebih baik, beri anggur yang lebih besar boleh didapati hampir dua minggu lebih awal daripada tanpa menggunakan deringan.

Walau bagaimanapun, operasi ini agak menyakitkan untuk tumbuhan dan tidak boleh digunakan setiap tahun, supaya tidak memusnahkan belukar anggur dan tidak mengecilkan sistem akarnya.

Video mengenai pemangkasan dan pasynkovaniya anggur