pelbagai jenis kemangiUntuk tumbuhan seperti kemangi, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka tidak sukar. Tumbuhan ini bukan sahaja rempah yang popular, tetapi juga sumber vitamin dan unsur surih. Basil memerlukan pemilihan tanah dan harian yang berhati-hati, tetapi ia tahan terhadap banyak penyakit-penyakit dan perosak.

Kaedah untuk penanaman basil

Pemultian penjagaan semulajadi dan luaran mungkin hanya jika komposisi tanah sesuai untuk keperluannya. Dia lebih suka kawasan yang hangat, yang dilindungi dari angin dan sejuk. Dalam komposisi, yang paling optimum adalah tanah berpasir berpasir, di mana baja organik harus ditambah.

Basil didirikan di atas katil, yang sebelum ini ditanam kacang, timun, tomato atau kentang. Selepas tanaman ini, banyak baja kekal di dalam tanah, yang juga digunakan oleh basil.

Menanam benih

kangkung tumbukPenanaman selasih dengan benih adalah kaedah yang paling biasa, ia membolehkan anda untuk menjangkakan jumlah penuaian dan mengekalkan bilangan tumbuhan maksimum. Hidup dengan cara penanaman ini jauh lebih tinggi daripada ketika menanam benih.

Penyediaan benih bermula lebih awal, pada bulan Mac atau awal April. Tanah untuk penanamannya dibuat di rumah. Tanah mesti longgar dan mengandungi nutrien. Komposisi optimum ialah:

  • 2 bahagian baja organik – kompos atau humus;
  • 4 bahagian gambut atau tanah, yang boleh dibeli di kedai;
  • 1 bahagian pasir sungai.

Komposisi yang dihasilkan disaring, dilonggarkan dan dibasahkan. Biji diletakkan di atas permukaan tanah dan ditaburi dengan lapisan bumi 1 cm di atas bahagian atas. Kontena harus ditutup dengan sebuah filem, ditinggalkan di bawah matahari dan menunggu penampilan pucuk.

anak benih selepas memilihTahap seterusnya ialah membiak anak benih, iaitu, pemindahannya dalam jumlah yang lebih besar. Anda perlu tahu cara menyelam basil, supaya dia mempunyai prosedur yang baik dan terus berkembang. Masa terbaik untuk pemindahan adalah penampilan dua daun pertama. Sediakan primer baru komposisi yang sama, anda juga boleh menambah abu kayu kepadanya. Setiap periuk dipenuhi dengan bumi dan dipadatkan olehnya, meninggalkan di tengah-tengah sebuah keletihan untuk menanam tumbuhan.

Tiada masa yang tepat apabila benih selasih ditanam di dalam tanah terbuka, ia bergantung kepada suhu dan cuaca.

Untuk 2-3 minggu adalah disyorkan untuk mengambil periuk dengan anak benih di jalan pada waktu yang paling panas dan cerah sepanjang hari, supaya tumbuhan dapat digunakan dan kemudian dengan cepat menyesuaikan diri dengan katil. Basil tumbuhan hanya apabila tanah dihidupkan hingga 15 ° C dan suhu tidak jatuh dalam gelap. Jarak antara tumbuhan tetangga tidak kurang daripada 25 cm, supaya tumbuh-tumbuhan tumbuh besar dan luas.

Benih Penanaman

semak basil di atas katilSebelum menanam benih kemangi, sediakan tanah, melonggarkan, menyuburkan dan melembapkannya. Perlu diketahui bila untuk menanam kemangi di tanah terbuka dengan biji, supaya ia terbentuk dengan baik. Biasanya penanaman berlaku pada bulan Mei, apabila bumi telah cukup panas dan tidak sejuk pada waktu malam. Jika musim bunga terlambat, lebih baik menunggu hingga bulan Jun dan pastikan tumbuhan muda akan bertunas dan tidak membekukan.

Benih diletakkan pada permukaan pada jarak 10 cm dari satu sama lain dan ditaburi dengan bumi. Biasanya tidak semua tanaman ditanam, jadi sebilangan besar benih disemai. Apabila pucuk pertama diperkuatkan, katil ditipis, meninggalkan 25-30 cm di antara semak bersebelahan. Antara baris harus tinggal sekurang-kurangnya 30 cm.

Pucuk muda sensitif terhadap keadaan suhu dan kelembapan tanah. Sekiranya udara menjadi sejuk, apabila tumbuh-tumbuhan tidak lagi kuat, ia perlu menutupi mereka dengan filem sebelum pemanasan.

Penjagaan buasir

basilisk terbentuk dengan basilSemua orang akan menghadapi pendaratan basil dan menjaga di kawasan terbuka. Penyiraman diperlukan semasa tempoh kemarau, kerana tanpa kelembapan tanaman tidak akan tumbuh dan mati. Juga, jangan terlalu banyak tanah, jika tidak, semak akan mengalami acuan kelabu.

Bermula dengan penampilan daun pertama, selasih mesti dipangkas untuk membentuk semak yang luas. Keluarkan titik puncak pertumbuhan, dan juga potong. Dalam mod ini, anda boleh mencapai cawangan maksimum basil.

Adalah penting untuk kerap melonggarkan tanah dan merumput semua rumpai, terutamanya di atas katil dengan tumbuh-tumbuhan yang tidak matang muda. Prosedur ini boleh dijalankan sehingga 7-10 kali semasa tempoh tumbuh-tumbuhan, selepas itu perlu untuk menyiram tanah. Tuai pertama boleh dikumpulkan apabila daun individu mencapai 10-12 cm panjang.

daun basilPenanaman selasih dan penjagaan luaran adalah tugas yang memakan masa. Keadaan semak harus dipantau secara teratur, jika tidak, tumbuhan boleh mati akibat beku atau pengeringan. Dengan kekurangan nutrien dalam tanah, ciri rasa dan saiz daun mungkin menderita.

Menanam pucuk bulir di tanah terbuka – video