rumah hijau dirawat dengan tembaga sulfatRumah hijau melindungi tumbuh-tumbuhan dari keadaan cuaca yang tidak menyenangkan, tetapi mikroorganisma yang merosakkan, serangga dan kulat mudah masuk ke dalam. Rawatan rumah hijau dengan vitriol tembaga pada musim bunga atau musim luruh boleh secara berkesan menghuraikan tanah dan keseluruhan struktur.

Rawatan itu dilakukan selepas akhir musim panas atau musim bunga awal, apabila penanaman atau penanaman masih sekurang-kurangnya beberapa minggu. Banyak wang yang tersedia untuk pembasmian kuman di rumah. Tetapi tembaga sulfat adalah sejagat. Pemastautin musim panas boleh menghabiskan masa dalam pemprosesan spring sulfat tembaga di rumah hijau. Alat yang sama ini akan membantu di mana air tidak berdaya, yakni, membersihkan bahagian dalam dan luar reka bentuk rumah semua jenis.

penyediaan rumah hijau untuk penanaman sayur-sayuranJika anda tidak memberi perhatian yang mencukupi kepada tanaman keselamatan yang semakin meningkat di rumah hijau, pengumpulan yang tidak dapat dielakkan patogen, larva perosak dan spora kulat. Dan ini bermakna bahawa tumbuh-tumbuhan rumah hijau akan menjadi semakin banyak, memberikan penuaian yang berkualiti rendah.

Sangat penting untuk memantau kesucian dan rawatan biasa rumah hijau dengan tembaga sulfat pada musim bunga, jika tumbuhan pada musim lalu mempunyai tanda-tanda penyakit bakteria atau kulat.

Tembaga sulfat – adalah racun kulat bukan organik yang sangat aktif yang mempunyai ciri-ciri antiseptik, yang dijalankan pada semua permukaan, tetapi juga mikronutrien tambahan, pelengkap dalam kekurangan tembaga tanah. Dalam berkebun dan hortikultur mencari semua sifat berguna bahan kimia.

Langkah keselamatan apabila memproses rumah hijau dengan tembaga sulfat pada musim bunga

dinding rumah hijau pada musim bungaTembaga sulfat mempunyai ketoksikan yang sederhana. Dalam dos yang boleh diterima, produk tidak akan membahayakan kulit, tetapi ia boleh membakar membran mukus. Serbuk atau larutan biru dibasuh dengan sejumlah besar air. Walau bagaimanapun, apabila bahan kimia memasuki saluran pencernaan, langkah-langkah yang lebih berkesan diambil:

  • esofagus dan perut dibasuh dengan larutan kalium permanganat merah jambu;
  • menyebabkan muntah;
  • memberikan diuretik dan julap.

Related  22 cara asal untuk menyelesaikan masalah taman dan taman – penggunaan baking soda

Elakkan konsekuensi bersentuhan dengan tembaga sulfat akan membantu mengikuti arahan. Pada musim gugur dan musim bunga, rawatan rumah hijau dengan sulfat tembaga dijalankan dalam sarung tangan dan topeng, menggunakan hidangan bukan logam bukan makanan.

Sebelum memproses rumah hijau dengan vitriol tembaga pada musim bunga, ia harus memastikan bahawa kanak-kanak, ahli keluarga tidak selamat dan haiwan peliharaan tidak seharusnya berada berhampiran zon pengairan.

Bagaimana untuk membubarkan vitriol tembaga untuk rawatan rumah hijau

keadaan selamat yang selesa untuk tumbuh-tumbuhanUntuk pemurnian rumah hijau berdasarkan sulfat tembaga, penyelesaian disediakan, yang kemudiannya dirawat dengan tanah, bangkai dan salutan. Pada masa yang sama, kepekatan kimia untuk pembasmian kuman tanah harus lebih rendah. Ini disebabkan oleh peningkatan keasidan tembaga sulfat, kesan negatifnya terhadap kesuburan substrat dan keupayaan untuk berkumpul.

Sebelum tembaga sulfat cair untuk rawatan rumah hijau, berhati-hati bersih dalam semua sisa-sisa tumbuhan, bertahan dan dibasmi kuman alat berasingan bekerja, kereta kebal untuk pengairan dan bekas yang boleh diguna semula untuk benih. Kemudian datang giliran tanah. Kandungan tembaga sulfat dalam kes ini tidak boleh lebih daripada 50 gram setiap baldi air, dan penggunaan – kira-kira 2 liter per meter persegi.

Pada musim bunga, penanaman tanah di rumah hijau dengan tembaga sulfat digabungkan dengan kapur, yang meneutralkan keasidan meningkat penyelesaian, mengurangkan ketoksikan kimia. Dalam kes ini, penduduk kampung tidak akan kehilangan tindakan fungicidal cecair pada kulat patogen dan patogen lain penyakit tumbuhan.

Mendapatkan komposisi yang diingini boleh menjadi penyelesaian secara berasingan campuran sulfat tembaga dan kapur, dan kemudian, kacau perlahan-lahan, mencurah cecair biru dalam susu kapur. Selepas kacau dan menerkam, agen itu boleh digunakan.

polikarbonat saya dengan tembaga sulfatBagaimana untuk memproses rumah hijau dengan tembaga sulfat pada musim bunga? Untuk membasuh filem, polikarbonat, bingkai logam atau plastik menggunakan penyelesaian, yang disediakan pada kadar 100 gram vitriol setiap 10 liter air.

  1. Serbuk, kacau, larut dalam jumlah kecil air suam.
  2. Kepekatan kemudian disesuaikan dengan kepekatan yang dikehendaki dengan menambah jumlah air yang betul.
  3. Untuk meningkatkan lekatan penyelesaian kepada bahan dan meningkatkan sifat pencuci, 150 gram cecair atau sabun cuci binatu akan ditambahkan ke dalam air.

Related  Penyakit timun dan rawatan mereka

Bagaimana untuk memproses rumah hijau dengan tembaga sulfat pada musim bunga

rawatan struktur dalamanSelepas membersihkan dan membakar sisa tumbuhan, semua struktur dibasuh dengan sabun atau ubat rumah tangga yang lain:

  • Bingkai logam berguna untuk penyetuan dan pencelupan. Ini akan memanjangkan hayat rumah hijau dan menghalang hakisan.
  • rangka kayu terlebih dahulu impregnated dengan tepu, kadar 700 gram per 10 liter air, larutan sulfat tembaga dengan kapur mati atau peluntur disalut dengan lapisan cat untuk pokok-pokok.

Apabila pembersihan selesai, sudah tiba masanya untuk beralih kepada penyelesaian tembaga sulfat dan menyiram ruang dalaman struktur taman. Terutama dengan berhati-hati dikendalikan bahagian yang lebih rendah, dibasahi salutan. Selepas pengeringan lengkap, rawatan diulangi.

Bagaimana merawat tanah di rumah hijau dengan tembaga sulfat? Dalam bentuk tulen, bahan kimia itu berkumpul dan boleh menyebabkan kemerosotan kualiti tanah. Oleh itu, penyelesaian sulfat tembaga adalah wajar digunakan pada musim gugur dan sekali.

Rumah hijau sedia untuk beroperasiLebih selamat menggunakan cecair Bordeaux atau Burgundy. Keseluruhan kawasan rumah hijau, termasuk laluannya, tertumpah dalam larutan. Adalah lebih baik untuk melakukan rawatan selepas pengairan, maka penyelesaian akan diserap dengan lebih mudah. Tindakan tembaga sulfat bermula 1-3 jam selepas pencampuran dan selesai selepas 10-14 hari. Untuk mencapai kecekapan maksimum pemprosesan rumah hijau dengan vitriol tembaga, musim bunga dipilih untuk cuaca kering, tanpa angin, tetapi tidak panas.

Rawatan dinding rumah hijau dengan tembaga sulfat – video