manfaat najisKumbang kumbang adalah serangga yang agak berguna yang dianggap tidak berbahaya. Anda boleh membezakannya dengan dada besar, badan berat dan bola kotoran klasik dalam kit. Serangga itu milik keluarga penggali, menghabiskan sebahagian besar hidupnya di bawahnya.

Rupa

bersinar logam kumbang kotoranDaripada semua lamellas spesies ini dibezakan oleh kekuatan fizikal dan ketahanan khas, badan bujur ditutup dengan cangkang. Bergantung pada spesies yang berbeza dalam parameter, panjang serangga berbeza dari 3 hingga 7 mm. Susu kumbang pada foto kelihatan sangat indah, karena elytra memiliki kilauan logam dengan warna yang berbeda (coklat, kuning, hijau atau hitam).

Warna abdomen adalah malar – warna biru ungu. Rahang atas bengkak mempunyai bentuk bulat. Antena dalam serangga dengan sebelas segmen diliputi dengan kecacatan pendek. Petua mereka dipintal ke kepala dengan tiga cabang. Perisai perut berselerak dengan beberapa titik. Setiap elytra individu disediakan dengan empat belas pisau. Kumbang ini mempunyai berat kira-kira dua gram.

Kelakuan Kumbang Beetle

kumbang kotoran merayap ke dalam lubangnyaSerangga yang berguna ini sangat berguna untuk bumi, melonggarkan dan menyebarkannya dengan oksigen. Dalam proses pemprosesan baja, kumbang menggulungnya ke dalam bola dan menghantarnya ke kincirnya, di mana ia terurai menjadi unsur organik, yang juga menyumbang kepada persenyawaan tanah, peningkatan hasil dan sanitasi yang lebih baik.

Spesies kumbang ini lebih suka iklim sederhana, terdapat spesimen jarang yang telah disesuaikan dengan keadaan yang gersang. Perkara utama untuk serangga adalah jumlah makanan yang cukup untuk kumbang dewasa dan larva. Satu-satunya kawasan yang tidak sesuai untuk penyelesaian kumbang kotoran adalah wilayah-wilayah di Utara Jauh.

Spesies kumbang kotoran

kumbangPada masa ini, terdapat dua jenis kumbang utama:

  1. Coprophaga. Kumpulan ini termasuk kumbang dengan plat dada yang besar dan kaki yang kuat dari kaki hadapan, yang membolehkan kumbang melaksanakan sepenuhnya aktiviti menggali. Terdapat spesies yang mempunyai karakteristik ciri-ciri seksual yang berbeza.
  2. Ateuchus (Scarabaeus). Ciri tersendiri yang paling penting dalam kumpulan ini adalah bahawa mata mereka bifurasi, dan perisai kepala adalah separuh bulatan. Dimensi individu terbesar tidak melebihi 4 cm. Yang paling biasa di Eropah selatan dan utara Afrika.

Perbezaan antara kumpulan pertama dan kedua ialah kumbang kumpulan pertama mempunyai jenis kulit tertutup pada bibir dan rahang atas, manakala pada kedua mereka tegas dan terbuka.

Pembiakan dan larva

peringkat pembangunan kumbang kotoranMenurut perkembangan kitaran, bug-kumbang hampir tidak berbeza daripada analog lain. Larva serupa dengan cacing dengan kaki, serangga dewasa muncul akibat pupation. Untuk memberi makan larva, kumbang menggulingkan kotoran ke dalam bola, memasukkan setiap ke dalam ruang yang berasingan dan melekatkan telur kepadanya. Ini menyediakan bayi dengan makanan untuk keseluruhan tempoh pembangunan.

Larva memberi makan pada baja dari 3 bulan hingga setahun, yang disediakan oleh ibu bapa, sementara kotorannya terkumpul dalam sejenis kantung. Pada musim bunga, larva berkembang dan berubah menjadi pupae, dan selepas dewasa orang dewasa keluar dari mereka. Penampilan larva adalah badan yang tebal dan kaku dengan rahang yang kuat.

Mendapat manfaat daripada kumbang

kumbang kumbang mengitar semula bajaKegunaan dari kumbang kotoran diberitahu oleh kisah pengajaran yang berlaku di Australia semasa pemerintahan kolonis Eropah. Dengan mengimport sejumlah besar haiwan domestik ke wilayah negara, padang rumput yang dia grazed, dengan cepat kehilangan nilai pemakanan. Pakar mendapati bahawa kerana lapisan baja, rumput tidak memecah ke permukaan.

Dalam proses pemprosesan baja, kumbang menggulung mereka ke dalam bola dan menghantarnya ke lubang mereka, di mana mereka terurai menjadi unsur organik, yang juga menyumbang kepada persenyawaan tanah, ketepuan oksigen, hasil tanaman dan sanitasi.

Kumbang kotoran tidak berada di tanah tersebut pada masa itu. Ahli sains-entomologi memilih beberapa spesies kotoran dan melancarkannya di benua. Bencana ekologi, masalah ekonomi dan tragedi kebangsaan dihalang.

Manfaat najis manusia, ia tidak sepatutnya dikelirukan dengan bug Mei.

Pakan kumbang bug

kumbang kotoran makan kotoran kudaPembentukan larva kotoran boleh berlaku dari 3 bulan hingga beberapa tahun, kerana baja mempunyai sejumlah besar bahan yang bermanfaat dan berkhasiat. Sesetengah individu terus berada di dalam mangkuk baja, walaupun mengambil bentuk kumbang, sehingga perkembangan organisma yang lengkap sepenuhnya.

Selepas itu, lelaki itu keluar dari tanah dan mula mencari makanannya sendiri. Sparrow lebih suka kotoran kuda atau kotoran lembu, tanpa ketiadaan yang pertama. Bergerak mencari makanan kebanyakannya pada waktu petang. Seiring dengan ini, beberapa jenis kumbang boleh memakan bukan sahaja kotoran, tetapi juga cendawan dengan detrites, dan ada yang lain yang tidak makan sama sekali.

Kehidupan lanjut kumbang dewasa

Kehidupan kumbang dewasa berhenti sebaik sahaja tempat yang sesuai dijumpai untuk pembiakan selanjutnya. Dua kumbang menutup rapat pintu masuk dan mula bertelur, dengan mana ia akan wujud selama sepanjang hayatnya. Laki-laki dan perempuan mati kira-kira sebulan selepas mereka mula meletakkan telur dan menjaga anak-anak, ketika mereka duduk di dalam lubang tanpa dapat mendapatkan makanan dan memberi makan sendiri.

Fakta menarik mengenai kumbang bug – video