Triumph Utara aprikotTukang kebun di lintang tengah dan utara telah lama menghargai aprikot Triumph Utara. Rintangan beku dan penentangan terhadap penyakit membuat pelbagai ini diinginkan di setiap taman.

Profesor AN Benjamin sepanjang hidupnya terlibat dalam penciptaan buah fros batu. Malu-malu dan merentas gred Utara sebelum ini beliau telah menerima pelbagai yang, kerana satu sebab atau yang lain, tidak dimasukkan dalam daftar pencapaian ke Persekutuan Rusia. Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang beliau daripada menjadi popular dan disayangi.

Ciri-ciri pelbagai

pokok di tamanPohon di taman ditanam demi buah itu sendiri. Itulah sebabnya deskripsi aprikot Triumph North, anda perlu memulakan dengan penerangan tentang buah batu.

buah masakAprikot pokok semacam ini bulat, kadang-kadang agak memanjang. Biasanya berat satu buah buah antara 35 hingga 40 gram, tetapi pada tahun tuaian, apabila alam semula jadi memberikan ovarium yang berlebihan, dan pokok itu tidak kehilangannya, buahnya sedikit lebih kecil. Dalam tahun-tahun yang tidak bersuara, apabila buah-buahan beberapa sedozen terikat pada pokok, mereka mencapai saiz yang baik, dan rasa mereka lebih sengit.

pematangan aprikot Northern TriumphMemandangkan buah aprikot Triumph Utara dalam foto, ia menjadi jelas bahawa julat warna boleh berbeza-beza. Ini terjejas dengan ketara oleh:

  • tempat pendaratan;
  • keadaan cuaca;
  • zon penanaman.

Setelah membuat keputusan untuk menanam jenis aprikot Triumph Utara di kawasan tengah atau utara perlu difahami bahawa ia tidak manis seperti buah-buahan yang ditanam di latitud selatan, tetapi akan mengekalkan rasa yang unik menakjubkan.

Daging buahnya lembut dan berair, tetapi kulitnya padat dan sedikit berasid, dengan rempah-rempah yang menyenangkan dan panjang. Wangian janin cukup kuat, dengan plum. Selimut luar aprikot itu menyenangkan dengan margin cahaya. Batu ini dipisahkan dengan baik, sederhana dalam saiz, kuning-coklat dalam warna.

Pohon ini menyenangkan buahnya dari pertengahan musim panas, bergantung kepada rantau penanaman.

Related  Aprikot Winterproof Kichiginsky: penerangan pelbagai, penanaman dan penjagaan

Buah-buahan sempurna berperilaku dalam pemprosesan. Seorang suri rumah yang cermat akan menyediakan dari buah-buahan dan kompos yang cerah, dan jem, dan jem, dan jus.

Ciri-ciri kayu

saiz buah aprikot Triumph UtaraVarieti aprikot yang kuat Triumph Utara, yang ketinggian pokok mencapai empat meter, tidak selalu memungkinkan untuk mengeluarkan buah sepenuhnya, dan tidak rosak. Selain itu, mereka cukup rapat dipegang di cawangan, dan tidak setiap angin boleh membuangnya ke tanah. Walau bagaimanapun, cawangan panjang, besar, berkuasa dan mahkota volumetrik yang luas dapat dengan mudah menahan pemetik buah.

Daun aprikot ini cukup besar, menunjuk, dengan gumpalan kecil, hijau gelap dengan bersinar sederhana.

Varieti aprikot Memenangi bahagian utara memasuki buah berbuah selama 4 – 5 tahun. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku apabila pokok ditanam dengan betul.

Penanaman dan penjagaan

penanaman aprikotBudaya batu penyayang yang panas, tentu saja, memerlukan perhatian khusus dan tempat istimewa di taman. Ia perlu untuk memberikan wilayah yang paling ringan, dilindungi dari angin utara. Menanam pokok di bahagian selatan rumah, atau struktur lain. Perlindungan orang selatan juga boleh berfungsi sebagai pokok tinggi yang ditanam di utara, serta pagar.

Apabila menanam, pertimbangkan kedua-dua bangunan dan jiran anda. Tentukan terlebih dahulu apakah ada rencana untuk jiran-jiran di depan aprikot, menanam pokok besar-besar – dalam bayang-bayang buah tidak akan.

Apricot Triumph Utara, buah-buahan sendiri yang cantik, pelbagai. Dia tidak akan memerlukan penduga rakan kongsi. Ia cukup untuk meniup angin supaya bunga menjadi ovari. Tetapi frosts berulang pada masa berbunga tidak selalu lulus tanpa jejak untuk aprikot. Walau bagaimanapun, pendaratan yang betul akan membantu mengatasi masalah ini.

Apabila memperoleh anak benih, pertimbangkan beberapa pokok, dan pilih yang paling “lembab”, ini akan menggalakkan kadar kelangsungan hidup yang baik dan akan memulakan pertumbuhan dan pembangunan.

benih aprikotBeri perhatian kepada penjual benih. Ripening dan varieti tidak sepadan boleh menjejaskan anda beberapa tahun menunggu, dan kemudian menanam pokok yang tandus. Beri keutamaan kepada taska yang terbukti dan diperakui.

Related  Pupuk Mineral

Masa terbaik untuk menanam untuk buah batu awal adalah musim luruh. Pada musim bunga, mereka cepat memasuki fasa pergerakan sap, dan gangguan proses ini tidak selalu menjejaskan kelangsungan hidup.

Pelbagai aprikot Triumph Northern dalam penanaman dan penjagaan tidak akan sangat berbeza dengan jenis lain. Walau bagaimanapun, memandangkan hasilnya yang tinggi, perlu bimbang tentang pemupukan.

Apricot tidak menerima air bawah tanah dan tanah berasid berhampiran. Sekiranya tanah itu segar, maka kerja pra-penanaman mesti bermula lama sebelum menanam benih. Keluarkan lubang. Tanah diperkaya dengan kompos segar, humus dan superfosfat. Beri peluang untuk curam dan “masak” campuran tanah. Pada ketika ini, mikroorganisma tanah akan merawat semua bahan dan menjadikannya bioavailable untuk penggunaan kayu.

Permohonan tahunan abu abu ke bulatan batang kayu akan menyediakan pokok itu dengan potassium dan fosforus, yang akan memberi kesan positif terhadap bunga dan mengikat buah-buahan.

Video mengenai aprikot Triumph Northern