Blossoms DillWalaupun tidak menonjolkan dill, ia tidak selalu mungkin untuk mendapatkan sayur-sayuran yang dikehendaki. Dan yang menyalahkan untuk ini adalah penyakit tumbuhan yang menjangkiti tumbuh-tumbuhan, agen penyebab yang kebanyakannya adalah kulat berbahaya.

Menurut hasil pemerhatian jangka panjang yang dijalankan oleh pakar-pakar biji benih dan ladang pembiakan, cendawan bubuk, phomosis dan cercosporosis adalah bahaya terbesar untuk menanam Dill. Walau bagaimanapun, ini bukan senarai lengkap penyakit dill. Bagaimana jika dill bertukar kuning, atau bertukar hijau hitam dan menggulung? Untuk mengenal pasti penyakit budaya kebun dan menentukan ukuran perjuangan akan membantu menggambarkan penyakit dan gambar tumbuhan yang terjejas.

Cendawan tepung dill

Cendawan serbuk pada dillTeruja oleh penyakit kulat Erysiphe umbelliferarum adalah biasa di semua kawasan di negara ini dan tidak hanya mempengaruhi dill, tetapi kebanyakan tanaman yang berkaitan, misalnya, wortel, parsnips, saderi dan adas.

Di dalam tanah yang dilindungi, agen cendawan serbuk didapati di rumah hijau di mana rumput hadir, dan pada katil serbuk, cendawan bubuk seringkali memakan tanaman dalam cuaca panas dan lembap.

Ciri ciri penyakit ini – ia putih, seperti pertama laba-laba, dan kemudian pada bekas plak kapur atau tepung tepung, yang terdiri dari perosak kulat mycelium. Muncul di kawasan hijau menangkap semua permukaan baru, sehingga penyakit itu memberi kesan kepada semua organ udara tumbuhan. Dedaunan, yang mempunyai bekas cendawan serbuk, kehilangan jus, aroma dan kesesuaiannya.

Ini adalah cendawan bubuk pada dill di bawah mikroskopSeperti kebanyakan patogen jenis ini, musim sejuk spora kulat dalam sisa tumbuhan yang tidak dikeluarkan dari katil, dan juga kekal di rumpai. Terutama bersedia untuk berhujah pertikaian spesies liar payung.

Peronosporoz dill

Peronosporoz dillPenampilan serupa, cendawan bawah tanah atau peronosporosis juga memberi kesan kepada bahagian udara kilang. Punca terbesar jangkitan diperhatikan dalam cuaca basah, pada suhu 18 hingga 20 ° C.

Apabila jangkitan berkembang dari luar, dedaunan dill bertukar menjadi kuning, menjadi coklat. Dan di bahagian belakang lapisan salutan tebal jelas kelihatan. Gambar yang sama berkembang pada payung, biji dan pucuk. Dari masa ke masa, tumbuhan, yang terjejas oleh peronosporosis, boleh menjadi kering.

Apa yang perlu dilakukan apabila buahnya berubah menjadi kuning? Sumber penyakit ini terletak pada bagian tumbuhan, rumput, dan penyakit yang ditebang dan tidak ditebang, dan penyakit ini dapat menyebar melalui benih yang telah dijangkiti. Oleh itu, tidak sepatutnya kita membenarkan di atas tanah penampilan rumpai dan zarah-zarah haulm yang dijangkiti.

Related  Hama kubis dan kaedah memerangi mereka

Femosis dill

Femosis dillSebab mengapa Dill drows di atas katil, boleh menyembunyikan dalam tisu tumbuhan yang dipengaruhi oleh agen penyebab phomosis. Penyakit ini, yang meluas dari Bumi Non-Hitam ke Wilayah Krasnodar dan rantau Volga, menyebabkan kerosakan serius terhadap ladang pertanian yang besar, dan penanaman amatur di atas plot rumah.

Manifestasi penyakit dapat dilihat pada tunas muda, bersama dengan tangkai hitam yang menimbulkan batang, atau pada separuh kedua musim panas pada belukar Dill dewasa.

Cendawan berbahaya Phoma anethi Sacc meresap semua tisu tumbuhan, yang dinyatakan secara luaran dalam penampilan batang, daun, perbungaan dan juga pada akar bintik-bintik gelap bentuk memanjang dengan titik-titik hitam yang ketara. Ia adalah aktiviti penting kulat ini yang boleh menjadi jawapan kepada persoalan mengapa dill itu menjadi hitam di atas katil. Sejak pembangunan kulat pada tumbuhan Dill yang terjejas tidak berlangsung lebih dari 2 minggu, pada musim ini pembongkar menghasilkan banyak generasi dan boleh menyebabkan beberapa gelombang penyakit. Spora dengan angin, hujan dan serangga menyebar, tetapi kekal di bahagian mati tumbuhan yang telah jatuh ke dalam tanah, benih dan rumput.

Apabila adas dijangkiti dengan phomosis pada peringkat pembentukan dan pematangan benih, yang terakhir kehilangan percambahan mereka dan menjadi sumber jangkitan.

Cercosporosis dill

Cercosporosis dillCercosporosis mempunyai banyak persamaan dengan fomosis dill dan, sebenarnya, mendahului perkembangan penyakit ini. Ini juga terbukti dalam gambar dill, dan perjuangan terhadap penyakit juga termasuk langkah am. Mengapa dill bertukar hitam di atas katil? Dari jangkitan yang disebarkan oleh kulat Cercospora anethi, semua organ di atas dill menderita, di mana bintik-bintik gelap atau coklat muncul di tempat-tempat jangkitan kulat, akhirnya mengambil memanjang sepanjang kapal dan bentuknya.

Apabila pematangan spora bermula, bintik-bintik ditutup dengan padat, mekar lebih ringan. Sumber jangkitan disimpan pada benih masak, begitu juga dengan residu kering yang dikeringkan dari tempat tidur.

Kaki adas hitam

Kehilangan pucuk dill dari kaki hitam sering berlaku di ladang hothouse atau ketika menanam tanaman di rumah hijau di plot.

Kaki adas hitamSumber penyakit ini adalah benih yang dijangkiti jangkitan kulat. Akibat pengaktifan mereka, pembengkakan kolar akar bermula, sebagai akibatnya adas menjadi hitam, batang tumbuhan pada hari-hari pertama selepas munculnya rumpai melemahkan dan kering. Pembangunan kaki hitam berjalan sampai ke awal pembukaan daun yang sebenarnya. Dan dalam keadaan kelembapan yang tinggi, 50% tanaman tenggelam dan mati.

Related  Varieti courgettes untuk penyimpanan jangka panjang dengan foto dan keterangan

Dill dipengaruhi oleh penyakit kaki hitamPembangunan kaki hitam difasilitasi bukan sahaja oleh penyiraman berlebihan, tetapi juga:

  • turun naik suhu tajam;
  • kekurangan pengudaraan di rumah hijau;
  • mengulangi penggunaan tanah yang sama di rumah hijau dan rumah hijau, serta tumbuh benih;
  • Ketiadaan melonggarkan dan kerak yang mengakibatkan permukaan tanah;
  • peningkatan keasidan tanah;
  • pencahayaan yang rendah;
  • penipisan tanaman yang tidak mencukupi.

Itulah sebabnya kecambah dill di tempat tidur.

Risiko menyebarkan kaki hitam bertambah banyak kali, jika benih yang tidak disahkan, mungkin dijangkiti dengan phomosis dan cercospora, digunakan semasa penaburan.

Fingarious wilting tumbuhan Dill

Fingarious wilting tumbuhan DillFusarium pada dill bermula dengan daun yang lebih rendah, pertama hijau dill bertukar kuning, maka warna berubah menjadi merah atau coklat. Penyebaran, penyakit menangkap lapisan atas, dan tumbuh-tumbuhan secara beransur-ansur memudar. Tahap jangkitan boleh diadili oleh seksyen melintang batang, yang kapalnya juga boleh memperoleh warna kekuningan, coklat atau merah. Jika adas di taman bertukar kuning, apa yang perlu dilakukan tukang kebun sayur?

Kulat patogen Fusarium berkumpul dan musim sejuk di dalam tanah. Oleh itu, perosak tanah boleh menjadi pembawa. Kulat boleh memasuki tisu dill dengan melonggarkan cuai, serta dengan nematod. Faktor risiko pembangunan fusariosis adalah pengairan air biasa tanah, serta peningkatan suhu tanah.

Ia sangat tidak diingini untuk membolehkan genangan kelembapan di tanah dan pembiakan hama tanah.

Layu Verticillium

Verticillium wilting dillKulat, agen penyebab penyakit ini, menjejaskan kapal kilang. Hasil daripada perkembangan jangkitan, semak dill pemudaman sepenuhnya hilang keupayaan untuk menerima pemakanan dan kelembapan, dan sistem vaskular tersumbat. Tanda-tanda pertama penyakit ini dapat dilihat pada pertengahan bulan Jun, dan gambaran penuh telah berkembang pada separuh kedua musim panas, ketika bunga belang tumbuh dan membentuk benih. Pada mulanya, dill yang dijangkiti bertukar menjadi kuning hanya dalam cuaca panas, maka dedaunan sepenuhnya pudar, memutar dan berubah menjadi coklat.

Sumber penyakit berbahaya untuk dill adalah tanah Verticillium dahliae yang dijangkiti kulat, mengotorkan baja atau kompos.

Langkah-langkah kawalan untuk penyakit Dill

Memandangkan budaya hijau, termasuk dill, sangat awal, mereka tidak boleh digunakan untuk mengawal patogen dan perosak.

Dan seperti yang anda lihat pada foto penyakit adas, perjuangan menentang mereka tidak boleh dihadkan kepada rawatan satu kali. Oleh itu, perhatian utama harus diberikan kepada pencegahan dan pencegahan pembangunan berbahaya bagi jangkitan tanaman.

Related  Ciri-ciri unik blackberry Agavam dan peraturan penjagaannya

Adas yang dilindungi penyakit tumbuh dengan baik dan bungaUntuk mengelakkan penyebaran penyakit melalui biji dan mencegah kulat dari merosakkan pucuk, sangat penting untuk memilih hanya benih yang sihat yang diuji, dan juga untuk menjalankan pembasmian kuman sebelum penanaman. Ini boleh dilakukan dengan merendam benih di dalam air selama 20-30 minit dengan suhu tidak lebih tinggi daripada 45 ° C. Pada masa yang sama, kulat mati, tetapi embrio tidak menderita, yang memungkinkan untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan yang sihat dan penuaian hijau segar.

Dill ditanam dengan betul adalah kurang kerapUntuk menyemai adalah perlu untuk memperuntukkan kawasan pengudaraan yang terang dengan tanah longgar cahaya. Tanah dengan tindak balas asid tertakluk kepada liming. Jangan biarkan Dill ditanam selama bertahun-tahun di tempat yang sama. Tanaman budaya ini lebih baik dengan kacang-kacangan, nikmat malam, tembikai. Oleh kerana budaya umbelate sering dipengaruhi oleh penyakit dan perosak tertentu, tidak perlu bersebelahan dengan katil wortel, dill atau saderi.

Adalah mustahil untuk membolehkan ketumpatan berlebihan tanaman, yang menyumbang kepada kelemahan tanaman, dan perkembangan semua jenis jangkitan.

Tanah dan serangga terbang dapat berjaya menyebarkan jangkitan kulat. Sebab mengapa daun dill digulung, mungkin terdapat koloni aphid yang menetap di atas tumbuhan. Tetapi jika serangga boleh dibasuh dengan air, kulat yang memasuki tisu akibat punca menyebabkan akibat yang tidak boleh diperbaiki. Dan di sini adalah sangat penting untuk mengambil semua langkah untuk melindungi Dill bukan sahaja dari kutu daun, tetapi juga nematoda, cacing cacing, rama-rama lobak dan lalat.

Selamat penanaman boleh, dengan kerap menghapus semua tumbuh-tumbuhan rumpai, kedua-duanya di atas katil sendiri, dan di perimeter mereka. Apabila merumput dan selepas penuaian, sisa tumbuhan yang menyimpan patogen mesti dimusnahkan.

Bagaimana jika dill bertukar kuning di katil, memerah atau daun sentuhan tumbuhan?

Untuk melindungi adas dari jangkitan kulat dan penyakit lain, pembajaan teratur tanaman payung dengan baja fosforus dan kalium akan membantu. Sekiranya baja digunakan kompos atau baja, yang sangat dikekalkan spora kulat, lebih baik menggantikannya dengan pembajaan kilang. Satu ubat yang baik adalah pembungkus daun dill dan tumbuhan hijau lain dengan larutan boraks yang lemah.

Memerangi tumbuhan yang melanda fusarium – video