Anggur yang sihatSelalunya penanam ubat penyakit serupa yang disebabkan oleh kulat berbeza dipanggil reput, tanpa pergi ke butiran. Terdapat kelabu, putih, hitam, berasid, reput akar.
Dari pelbagai penyakit anggur, untuk memerangi mereka pada video (pada akhir artikel) rawatan dari penyembur knapsack ditunjukkan. Penulis memproses campuran tangki beberapa ubat, yang menguntungkan dari segi ekonomi dan menjimatkan buruh. Sepanjang musim, beberapa rawatan dilakukan – bergantung kepada cuaca, keadaan ladang, kehadiran penyakit atau perosak.

Buah kelabu pada buah anggur

Kekalahan dengan reput kelabuCendawan Botrytis cinerea Cendawan, kecuali anggur memberi kesan kepada tumbuhan berkayu dan berkayu lain. Ia hibernates di mana-mana bahagian tumbuhan – dalam kulit dan daun jatuh, beri, sering – crests. Pada musim bunga ia mengaktifkan, memberi kesan kepada semua bahagian tumbuhan. Lebih mudah untuk menembusi apa-apa kerosakan mekanikal untuk menanam tisu dan tisu yang tidak stabil, sebagai contoh, disebabkan oleh pemakanan unilateral nitrogen. Kemungkinan jangkitan terus bergantung kepada ketebalan kulit tuan rumah, ciri-ciri varieti. Perlahan-lahan bercambah walaupun sedikit pada suhu positif.

Buah kelabu pada daun anggur ditunjukkan dalam bentuk bintik coklat, ditutup dengan lapisan kelabu conidiophores.

Buah kelabu pada buah beriDalam keadaan panas, bahagian yang terjejas mati. Di bahagian-bahagian pokok yang berkayu, bintik-bintik putih atau kuning muda, buahnya berwarna coklat. Apabila puncak tandan rosak, mereka menjadi coklat kehijauan, peningkatan dan pembusukan. Menuju jatuh tandan. Di semua tempat dari masa ke masa, terdapat mekar abu-abu yang debu apabila disentuh: kulat berbilang.

Bahaya putaran kelabu kelabu semasa penternakan semak, kerana Botrytis mudah menetap di tempat vaksinasi dan tidak menimbulkan kalus.

Kekalahan jenis putih di panas, hari-hari kering pada peringkat akhir pematangan buah beri boleh meningkatkan kandungan gula dan kualiti anggur yang diperolehi. Kerosakan tambahan terhadap jenis merah adalah kemusnahan pigmen oleh kulat.
Buah kelabu pada anggur, bagaimana untuk melawan? Anda perlu tahu bahawa ubat yang mengandungi tembaga tidak cukup berkesan. Persediaan dari kumpulan benzimidazole (benomil, cercobin, dan derozal) adalah baik, tetapi terdapat unsur-unsur yang tahan terhadapnya. Satu pemprosesan tidak boleh dimusnahkan. Rawatan dengan penyelesaian 0.1% rinilan dan 0.075% membantu membinasakan. Rawatan pertama adalah lebih berfaedah untuk menjalankan persediaan terhadap cendawan, yang pada masa yang sama mempengaruhi Botrytis. Ia adalah lebih baik untuk merawat dengan persediaan yang berbeza, ini menghalang perkembangan rawan perosak dan memberi kesan terbaik.

Tidak teruk membantu kaedah rakyat – rawatan dengan penyelesaian iodin. Pada baldi – 30-50 tetes, sehingga rupa cahaya kuning cahaya dan bau iodin yang lemah. Proses sekali sedekad atau selepas hujan.

Paling penting ialah agrotechnics yang betul, pencegahan penebalan belukar, pelaksanaan tepat pada masanya operasi hijau, berpakaian atas yang betul. Dalam cuaca panas yang panas, penyakit sentiasa kurang terjejas.

Related  Jenis anggur baru dan lama (bahagian 1)

Putus putih anggur

Putus putih anggurDisebut cendawan Coniothyrium diplodiella Sacc. Tumbuhan terjejas dalam cuaca panas, selalunya pada penghujung buah masak. Berry mekar, kering, mendapatkan rupa rebus, warna ungu, konsentrik. Daun kering, menjadi kotor-hijau, jangan jatuh. Pada pucuk bintik-bintik panjang kelabu-putih, seringkali menelpon pucuk. Di mana-mana gumpalan pycnidia terlihat, pada akhirnya warna beri yang terkena menjadi putih kotor. Pycnidia yang masak mengangkat kulit buah, di antaranya dan daging menembusi udara. Oleh itu beri itu kelihatan putih, kulitnya mudah dikeluarkan oleh beg.
Penyakit wabakWabak penyakit itu diperhatikan selepas hujan batu, pada buah beri yang dibakar, dengan semak tebal. Keperluan untuk rawatan secara berasingan daripada reput putih jarang berlaku. Adakah itu betul selepas hujan batu, menggunakan ubat yang mengandungi tembaga atau lain-lain.

Rawatan kebun anggur terhadap cendawan atau oidium juga memberi kesan kepada agen penyebab putus buah anggur putih.

Potong hitam anggur, mulut hitam

Terjebak oleh anggur putar hitam
Agen penyebab Guignardia bidwellii memerlukan jangkitan yang melembapkan tanaman untuk seketika, jika tidak, kulat tidak menembusi sel-sel tuan rumah. Yang paling sering terjejas ialah penanaman berhampiran takungan, selepas kerosakan mekanikal, terutamanya pada waktu petang – embun yang menjatuhkan pada waktu malam menyumbang kepada jangkitan.
Bunch yang tercemar dengan reput hitamPada buah beri muncul bintik coklat dengan titik putih di tengah. Ia tumbuh, ia merebut seluruh buah beri. Kemudian buahnya menjadi hitam, kering. Dalam cuaca hujan, reput basah berkembang, di kering – beri hang berkerut, mumia, violet gelap atau biru-hitam. Untuk satu masa, berpegang kepada anggur, jatuh pada musim luruh. Berkhidmat sebagai daun mati, punca jangkitan pada masa akan datang.
Pada daun, penyakit ini terserlah dalam bentuk kesan krim dengan pinggir hijau yang gelap. Kain di dalam noda kering, mati. Pada pucuk noda dalam bentuk pukulan hitam. Kemudian ulser dibentuk, korteks retak. Ia kelihatan seperti cendawan, tetapi dengan munculnya pektida hitam, ia mustahil untuk mengelirukan.
Masalah dengan penyakit ini, seperti sesetengah orang lain, adalah bahawa jangkitan buah beri tidak dapat dikesan untuk jangka masa yang panjang. Dan kemudian penyakit itu berkembang dengan cepat, dan sudah terlambat untuk merawat … Oleh itu, pencegahan adalah penting, rawatan bermula sebelum munculnya tanda-tanda penyakit.

Adalah penting untuk mengelakkan penyakit, mengeluarkan daun dan buah-buahan, pucuk, raskorchevyvanie ladang anggur yang ditinggalkan.

Buang akar anggur

Akar reputIni adalah sekumpulan penyakit yang dikumpulkan mengikut tanda-tanda luar. Ejen kausatif adalah kulat dari perintah yang berbeza: tidak sempurna, basidial, marsupial. Ini termasuk kekalahan psatireloy, dropsy, rosaline.
Ia adalah sentiasa lebih mudah memberi kesan kepada akar rosak oleh cuaca, mekanikal, perosak – .. Phylloxera, nematod, hama, dan lain-lain Pada mulanya, kulat terjadi pada akar mati, tetapi secara beransur-ansur menjangkiti dan sihat.
Penyakit ini berlaku di tanah yang kaya, humus, dan terapung. Pada loji berpasir, miskin di tanah organik, penyakit itu tidak berkembang. Pada awalnya, kulat berkembang sebagai saprophyte pada kayu mati, kemudian lulus ke akar tumbuh-tumbuhan dan berkelakuan seperti parasit.

Related  Menolak penggunaan kimia di taman dan taman sayur-sayuran anda

Langkah kawalan

Bahan kimia tidak berkesan, terutamanya dikurangkan kepada pencegahan penyakit dan penyingkiran semak yang terjejas.

  • Jenis anggur asli anggur Eropah tidak boleh ditanam di tanah yang berat, kurang berudara atau dijangkiti cendawan.
  • Penggunaan baja mineral bukan organik.
  • Keluarkan sisa sayur dari padang.
  • Untuk merosakkan dan mengeluarkan semak yang mati atau cedera.
  • Mematuhi teknik pertanian yang betul. Loosen tanah di tanah terapung.

Putus buah anggur

Tekanan asidNama ini tidak dikaitkan dengan warna (seperti ramai rots lain), dan dengan bau: beri terlibat ialah bau asetik. Bau timbul daripada aktiviti penting mikroorganisma, memproses buah beri gula dalam cuka. swarm berhampiran Drosophila, lalat buah-buahan kecil dan larva mereka – cacing putih kecil – berada di dalam beri. Drosophila membiak dengan cepat, yang pada waktunya begitu gembira ahli genetik. Malangnya, di sini mereka membawa kerosakan yang ketara, yang menjejaskan buah beri anggur dan menyebabkan perkembangan banyak penyakit. Dalam lalat beri yang rosak lebih mudah menembusi, sebaliknya, mereka juga membawa yis dan kulat dari beri ke buah.
Pengangkut penyakit iniApabila penyakit itu berkembang, kami memproses, dan campuran fungisida dan racun serangga – dari lalat. Jika anda tidak pasti persiapan boleh bercampur (ada jadual khas, tetapi tidak selalunya), kemudian menyediakan penyelesaian secara berasingan, bergabung sebelum digunakan.

Menyembur anggur – video