pelbagai plum ceriSuka menanam di kawasan pinggir bandar jenis hibun plum dan plum ceri telah muncul agak baru-baru ini. Salah satu yang paling popular di antaranya adalah krom komet Kuban Comet, keterangan pelbagai, gambar yang akan diterangkan secara terperinci kemudian. Pelbagai menggabungkan hasil yang tinggi dan rasa manis, pencuci mulut buah-buahan, kerana ia adalah pemimpin di kalangan alychivyh. Di samping itu, kedudukan pendek menjadikannya lebih popular kerana kesederhanaan penanaman dan pematangan awal, hasilnya boleh didapati secara praktikal di mana-mana zon iklim.

Penerangan dan ciri-ciri

penuaian pelbagai komik KubanPelbagai plum ceri Koman Kuban berasal dari Plumerida plum dan Alyosha Pionerskaya plum, dan sudah sejak 1987 ia telah dimasukkan ke dalam Daftar Negeri. Sebagai peraturan, ia ditanam di rantau pusat Rusia, Caucasus Utara dan rantau Volga Rendah.

Buah-buahan plum agak besar berbanding dengan yang lain, mencapai berat 45 gram. Mereka tidak simetri, berbentuk seperti telur cacat kecil dengan bahagian atas yang tajam. Dilindungi dengan kulit kemerah-merahan, yang pada pematangan maksimum menjadi warna ungu tepu.

Dagingnya kuning, dan kemerahan yang berbeda diperhatikan lebih dekat pada kulit, yang menjadi kuning ke arah tulang. Rasanya seperti aprikot masak, manis dan masam. Tempoh masak adalah dari pertengahan bulan Julai di kawasan selatan dan pada awal bulan Ogos di wilayah utara.

Hasil langsung bergantung pada bagaimana pokok tua. Dari pokok muda, sehingga 10 kg tanaman dikeluarkan, sedangkan dari orang dewasa – sehingga 50 kg. Pada masa yang sama, pokok Alycha Kuban memberi penuaian yang stabil tahun demi tahun. Foto dan penerangan pelbagai alycha Kuban Comet membuktikan bahawa pelbagai tidak sia-sia menjadi yang paling popular dari semua kacukan.

Pada masa yang sama, pokok-pokok Kuban alycha mencapai ketinggian maksimum 3 meter, dan oleh itu sering variasi ini terbentuk dengan cara mati. Penebalan sederhana Crown, bulat dan mudah dibentuk mengikut budi bicara sendiri. Batang dengan kulit licin mulai berbuah selepas dua atau tiga tahun selepas penanaman. Semasa tempoh berbunga, pokok itu ditutup dengan bunga, yang memberikannya penampilan hiasan terutamanya.

berbuah ceri buah komik KubanAgar pokok-pokok dari pelbagai Komik Kuban alycha dapat ditanam di mana saja, dua jenisnya diperolehi:

 • plum ceri Komet lewat, yang masak pada akhir bulan Ogos dan ditakdirkan untuk wilayah utara;
 • plum ceri Komet awal, yang membuahkan hasil pada pertengahan bulan Julai dan, dengan itu, dipilih untuk wilayah selatan.

Dengan ciri rasa, mereka tidak berbeza, kedua-duanya mampu mentolerir kekeringan dan kemarau relatif.

Kelebihan dan kekurangan

hasil rawatan penjagaanBerbagai Alycha Kuban menjadi terkenal di kalangan tukang kebun dan tukang kebun yang tidak sia-sia, kerana ia mempunyai kelebihan yang jelas, yaitu:

 • kualiti rasa yang tinggi buah-buahan;
 • Kesuburan;
 • rintangan kepada kebanyakan penyakit;
 • mudah menyesuaikan diri dengan keadaan tumbuh yang berlainan;
 • hasil yang stabil dan besar;
 • pokok plum: buah-buahan yang besar dan menarik;
 • ketabahan musim sejuk;
 • buah-buahan yang ditanam di atas cawangan untuk waktu yang lama, tanpa jatuh;
 • pelbagai adalah sangat dapat diangkut;
 • apabila matang tidak retak.

Penanaman dan penjagaan buah cherry plum Kuban Comet tidak menimbulkan kesulitan khusus dan memerlukan pematuhan dengan norma-norma piawai teknologi pertanian, yang merupakan satu lagi kelebihan penting dalam varietas ini.

Periksa secara teratur batang pokok untuk tanda-tanda perosak, dalam masa untuk merawatnya dengan racun serangga.

Tetapi masih alyacha Kuban mempunyai beberapa kelemahan:

 • tulang sukar dipisahkan dari pulpa;
 • pada penuaian terlalu banyak, saiz buah berkurangan;
 • Sekiranya tuaian berlebihan, penumpuan diperlukan.

Walaupun buahnya tidak hancur dan tidak retak apabila sudah masak, penuaian perlu dituai tepat pada waktunya. Ini akan membolehkan masak seluruh plum dengan cepat.

Perlu diambil kira bahawa masa penuaian boleh mengambil masa sehingga dua minggu. Hakikatnya, bergantung kepada kelimpahan panen, pematangan buah boleh diseret. Pertama, yang terbesar dan yang ada di bawah matahari akan masak, maka semua yang lain.

Penjagaan

pokok ceri mekarPokoknya mekar awal dan berlimpah, sementara varietasnya tahan terhadap beku yang terjadi pada bulan April. Tidak seperti kebanyakan jenis ceri hibrid hibrid, komet Kuban hampir sepenuhnya disenyawakan diri. Tetapi jika anda ingin mencapai tuaian yang banyak, maka dia akan memerlukan penyuap. Sebagai pendebunga untuk plum ceri, komet Kuban sesuai untuk pelbagai jenis dengan tempoh berbunga yang sama.

menanam benih komet KubanMempunyai rintangan purata terhadap penyakit kulat, pelbagai memerlukan perawatan tetap dan rawatan antijamur. Kaedah penjagaan tidak berbeza daripada yang serupa dengan semua pokok buah-buahan. Pilihan yang paling optimum baja untuk plum ceri Kuban Komet – nitrogen dan kalium, serta semua komposisi mereka yang mengandungi. Kompleks dengan fosfor perlu dibuat secara ekonomi. Pemangkasan Alycha Kuban Comet perlu dilaksanakan bukan sahaja pada tahun-tahun awal, tetapi juga seterusnya, untuk penipisan dan sebagai langkah kebersihan.

Kerap melonggarkan tanah di sekeliling pokok dan keluarkan rumput.

Penjagaan kompleks untuk plum ceri Kuban Comet terdiri daripada peringkat berikut:

 • penyiraman yang banyak pada bulan Jun, Julai dan September, pokok-pokok muda dan anak benih disiram lebih kerap;
 • bermula dari tahun kedua selepas ditanam – berpakaian atas biasa: pada musim bunga dengan kompleks nitrogen, pada akhir tempoh berbunga – baja kalium fosfat, selepas berbuah – kalium;
 • penyediaan pokok untuk musim sejuk dengan mengaburkan buluh buluh dengan humus atau kompos;
 • pemangkasan: dalam tiga tahun pertama untuk membentuk mahkota, maka – untuk nipis dan membersihkan pokok dari kering, cawangan berpenyakit.

masak buah-buahan plumAlycha komet Kuban, penerangan pelbagai, gambar yang diberikan di atas, ditanam sebaik-baiknya di tanah ringan di tempat yang terang pada awal musim bunga atau pada musim luruh. Buah-buahan plum ceri di dalam peti sejuk atau ruang bawah tanah disimpan selama tidak lebih dari sepuluh hari. Jika anda ingin meningkatkan lezhkost, anda perlu merobek plum berbunga. Buah-buahan baik untuk makan kedua-dua segar dan untuk pencuci mulut, pengeringan, dan pembekuan.

Video mengenai aleche dari pelbagai Kubanskaya Cometa