blackberry thornyAlam telah memberikan blackberry bukan sahaja buah beri yang lazat, tetapi juga pancang yang mencegah penuaian dan penyayang. Salah satu tumbuhan bezhipnyh yang pertama adalah blackberry Thornfrey, penerangan pelbagai dan gambar yang akan menarik penduduk musim panas di banyak wilayah Rusia, serta petani yang terlibat dalam penanaman budaya perindustrian.

Hari ini di pelupusan tukang kebun ada beberapa belas jenis dan hibrid yang tidak mempunyai duri. Mereka berdaya maju, mereka bertolak ansur dengan kemarau dengan baik dan tidak terdedah kepada penyakit. Walau bagaimanapun, pelbagai jenis blackberry Thornfrey, yang diperkenalkan pada tahun 1966, masih menikmati cinta dan rasa hormat yang pantas.

Penerangan mengenai Blackberry Thornfrey

Blackberry Thornfrey ripensKekurangan duri pada pucuk adalah utama, tetapi bukan satu-satunya sebab populariti Thornfree. Berbagai, yang diperoleh lebih dari setengah abad yang lalu di negeri Amerika Maryland, mempunyai kelebihan lain, di atas semua, hasil yang tinggi dan kualiti rasa yang sangat baik. Tambahan pula, untuk ahli hortikultur di bekas USSR, blackberry Thornfrey adalah salah satu varieti pertama.

Blackberry boleh naik atau berkumpul. Sebagai peraturan, jenis taman hari ini adalah pokok renek yang sangat kuat dengan pucuk tegak atau penginapan.

Lebih mudah untuk menjaga penanaman, mengawal pertumbuhan dan menuai. Menurut gambaran dan foto, Blackberry Thornfrey adalah semak yang kuat dengan pucuk yang panjang dan separuh ketinggalan yang boleh berkembang menjadi 4-5 meter tanpa pemangkasan. Penanaman tanaman dengan agrotechnics yang betul mempunyai ketinggian sehingga 15-200 cm, diameter shrub mencapai 200 cm.

Dibuat sebagai gred komersial, bertujuan untuk penanaman beri industri, pelbagai yang tidak bertanggungjawab dibezakan oleh pucuk kuat dan tegar dengan aspek yang ditandai dengan baik. Di permukaan bumi, diameter pucuk hijau gelap mencapai 30 mm, tidak ada duri. Daun bertekstur dibahagikan kepada tiga atau lima bahagian, mempunyai warna hijau yang kaya pada musim bunga dan musim panas. Oleh musim gugur dedaunan menjadi kuning.

bunga hitam ThornfreyPembukaan taman blackberry Thornfrey bermula dengan separuh pertama bulan Jun. Bunga biseksual warna putih atau sedikit merah jambu mempunyai aroma yang halus, yang dikumpulkan dalam perbungaan carpal dengan pembukaan tunas secara beransur-ansur. Dalam keadaan cuaca yang berjaya, pelbagai penyebaran diri sempurna membentuk dan mengekalkan ovari.

Related  Jenis anggur yang terbaik untuk kegunaan peribadi

Blackberry Berries Thornfree

Thornfree beri besar

Di bawah berat buah beri yang masak, pucuk keras ditekuk sehingga berus hampir di aras tanah. Maturasi bermula pada bulan Ogos dan berlangsung hingga pertengahan bulan September.

Beri bentuk bujur atau berbentuk kerucut mempunyai:

 • berat dari 5 hingga 8 gram;
 • manis dengan rasa masam yang menyenangkan;
 • hitam dengan pewarna ungu berwarna kelabu, matang pada matang;
 • ciri-ciri untuk kebun blackberry taman.

masak secara bertahap dari Thornfrey blackberryDalam gambar dan dari keterangan blackberry Thornfrey, jelas bahawa fruktifikasi dalam pelbagai ini tidak banyak, tetapi secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, ini tidak merosot dari maruah yang sangat beraneka ragam, kerana sehingga 30 ovari boleh terbentuk pada satu berus, dan kira-kira 120 buah beri tumbuh pada keseluruhan tangkapan. Untuk satu musim belukar memberikan sehingga 15 kg beri tujuan sejagat, sama-sama sesuai:

 • untuk digunakan dalam bentuk segar;
 • untuk penyediaan buah rumah dan pemeliharaan buah beri;
 • untuk pengeringan;
 • untuk beku.

Menurut para pakar, kualiti pengecualian Blackberry Thornfrey adalah 4.4 mata daripada 5 yang mungkin. Pada masa koleksi, strawberi berair mengandungi:

 • 9.3% daripada bahan kering;
 • 0.9% pektin;
 • 5,5% gula;
 • 0.8% asid organik.

Untuk 100 gram beri terdapat 10 mg asid askorbik dan sehingga 300 mg bahan P-aktif.

Kelebihan dan kelemahan blackberry Thornfrey

sudah tiba masanya untuk mencuba beriBerry yang lazat dan sihat beri hitam, bergegas, memperoleh aroma menarik, tetapi juga melembutkan. Kelemahan tukang kebun ini dianggap pelbagai utama Thornfrey.

Untuk mengekalkan beri cepat berkerut, panen bermula beberapa hari sebelum kematangan penuh.

Kaedah ini membolehkan anda melindungi keupayaan transportasi beri, tetapi wangi mereka sedikit lebih lemah daripada yang mungkin, dan rasa itu mengesan asid yang tidak merendahkan kualiti pengguna.

Rasa yang sangat baik – ini jelas, tetapi bukan satu-satunya kebaikan pelbagai. Di samping itu, blackberry membosankan Thornfrey bernilai memberi perhatian kepada terima kasih kepada:

 • hasil yang tinggi dan stabil;
 • Ketiadaan duri, yang menghalang pengumpulan dan penjagaan semak;
 • penentangan terhadap penyakit biasa, contohnya, kanser batang, anthracnose, karat;
 • tujuan sejagat beri.

Related  Varieti wortel dengan foto dan keterangan

Kelemahan Blackberry Thornfrey adalah kurang jelas. Ini termasuk jangka hayat jangka pendek buah beri masak dan pengangkutannya yang rendah, serta rintangan beku pada 18 ° C.

Dalam keadaan jalur pertengahan, pucuk mesti dilindungi, apa yang perlu dilakukan dengan batang yang keras dan tidak teratur adalah sangat sukar.

Menanam dan merawat Thornfree blackberry

hasil penjagaan yang baikSemua jenis taman blackberry boleh dikaitkan dengan tanaman bersahaja. Kerang adalah ketahanan hebat terhadap serangan serangga dan jarang dipengaruhi oleh penyakit. Jika ia dibenarkan oleh cuaca, banyak buah-buahan diikat pada pucuk. Keadaan utama untuk kejayaan adalah menyediakan tanah yang ringan untuk menanam blackberry Thornfree dan penjagaan, yang terdiri dalam penyiraman, pembajaan dan pemangkasan tumbuhan.

Pucuk hitam yang cepat berkembang akan mendapat kuasa yang cukup, kelembapan dan udara, jadi tumbuhan dengan tanah yang longgar, longgar dengan tahap keasidan 5.5-6.5 unit ditanam di bawah penanaman. Budaya suka cahaya, dari banyaknya bergantung kepada bilangan buah beri, dan kualiti mereka. Walaupun pucuk tumbuh hingga 5 meter, mereka jarang mengalami angin. Berbagai macam blackberry Thornfree tidak takut kemarau, tetapi pada penyiraman tambahan, terutama setelah berbunga, anda dapat mengharapkan peningkatan hasil dan peningkatan berat beri. Pada masa yang sama, penanaman diberi makan.

Oleh kerana pucuk pucuk, yang mencetuskan dandanan, pemangkasan blackberry Thornfree adalah wajib. Peranti agroteknik ini membantu menguruskan dengan semak dan pada musim luruh, ketika tiba waktunya untuk menutupi beri dari fros. Taming blackberry dibantu oleh pemangkasan rendah pengganti pucuk, cawangan dan menjadi lebih plastik. Cara lain melibatkan menggali semak dan meletakkannya di sisinya. Pada musim bunga, tumbuhan dikembalikan ke tempat mereka.

Penyebaran blackberry Thornfrey boleh dilakukan melalui penyebaran hijau atau dengan cara lapisan akar, yang muncul apabila akarnya rosak.

Related  Adakah saya perlu memilih bunga dari kentang?

Blackberry Thornfrey di laman vila – video