perosak pada plumPokok buah, termasuk plum, menarik perhatian pelbagai serangga. Deskripsi bagaimana perosak plum kelihatan dan bergelut dengan mereka, gambar kemungkinan musuh dan jadual langkah yang diperlukan akan membantu tukang kebun bersenjata sepenuhnya dan menyelamatkan tuaian.

Plum rama-rama

rama ramaKerosakan utama dan paling nyata pada tanaman adalah disebabkan oleh rama-rama plum, atau sebaliknya ulat-ulat rama-rama kecil perak atau kelabu gelap, tidak lebih daripada satu setengah sentimeter panjangnya.

Menetap di tunas bunga dan tunas telur, bertukar menjadi ulat merah muda, bergerak ke dalam ovari dan berkembang dengan memakan pulpa dari plum masak. Akibatnya, tanah di bawah pokok itu dipenuhi dengan buah-buahan yang tidak matang, dan mereka yang berjaya dikuasai secara dalaman dimanjakan oleh perosak yang licik.

Tanaman buah buangan yang rosak lebih teruk lagi dalam kualiti, tidak disimpan dan praktikal sesuai untuk pemprosesan kuliner.

Ular yang meninggalkan buah hibernate di celah-celah kerak, dan pada bulan Jun mereka berubah menjadi rama-rama generasi baru.

kupu-kupu plum rama-ramaWalaupun hanya ulat yang membawa bahaya yang ketara, kawalan serangga plum, dalam foto, dilakukan secara menyeluruh dan sepanjang musim panas:

 1. Pada awal musim bunga dan pada peringkat kon hijau, pokok-pokok dirawat dengan racun serangga.
 2. Dari urat dan sebelum bermulanya selesema sentiasa membersihkan dan melonggarkan batang. Keluarkan rumput dan potong pertumbuhan akar.
 3. Supaya ulat-ulat itu tidak dapat menampung musim dingin, membersihkan, membersihkan kulit mati, memutihkan batangnya.
 4. Ovari yang jatuh dikumpulkan dan dibakar.

Jika kehadiran perosak dikesan, apabila plum sudah dicurahkan, peralatan pelindung hendaklah digunakan dengan berhati-hati, memeriksa arahan dan masa penguraian bahan kimia aktif.

Cacing sutera yang berdering dan tidak berpasangan

ulat sutera cincinUlar spesies kupu-kupu malam dengan selera makan menghancurkan dedaunan, perbungaan dan buah pinggang. Dengan penampakan besar-besaran perosak, kerosakan daripadanya boleh memudaratkan. Oleh itu, perjuangan bermula sebelum, apabila rama-rama bertelur, atau awal musim bunga sebelum daun itu muncul sehingga ulat-ulat itu muncul.

Related  Ketumbar pedas di windowsill dacha anda

rama-rama suteraDari separuh kedua musim panas, ulat berubah menjadi pupae, bersembunyi di celah korteks atau di dalam pengeringan, daun yang dilipat. Amaran pengedaran musim bunga hama plum yang ditunjukkan dalam foto, memudahkan perjuangan menentangnya akan membantu:

 • pengumpulan dan pemusnahan daun yang jatuh;
 • sanitisasi batang dan pemangkasan cawangan;
 • koleksi manual jaring laba-laba dengan ulat;
 • pemusnahan telur;
 • rawatan besar-besaran pokok buah-buahan oleh persediaan tumbuhan dan kimia.

Plum Storkock

larvaTidak menentu, tidak lebih daripada satu sentimeter serangga bersayap tidak menghasilkan kesan musuh plum yang menggerunkan, tetapi larva putih 5 mm dapat menyebabkan penurunan yang signifikan dalam hasil.

Telur itu meletakkan telur dalam ovarium yang baru terbentuk, dan selepas itu larva secara aktif tumbuh di dalam tulang, memakannya dan menyebabkan buah yang belum masak jatuh ke tengah musim panas. Jika bangkai dibiarkan di bawah pokok itu, kaki plum-stout akan menua dengan sempurna. Dan dengan permulaan berbunga pada musim bunga, tahun-tahun telur serangga muda yang siap sedia akan bermula.

tangkai plumUntuk mencegah serangan, ovari yang gugur dimusnahkan, dan sebagai kaedah perjuangan yang berkesan, rawatan plum berbunga digunakan selepas berbunga, 7-10 hari selepas jatuh kelopak. Dalam hal lain, pencegahan dan kawalan hama plum ini tidak mempunyai ciri khas.

Perisai pada plum: kaedah perjuangan

scutcherApabila berhadapan dengan scabbard atau pagar palsu, kebun tukang kebun sering kali tidak mengenal pasti perosak ini pada waktunya, mengambil serangga berbahaya untuk penurunan gula beku atau pertumbuhan pada kulit.

Hakikatnya kedua-dua spesies ini dicirikan oleh pergerakan rendah dan penyamaran yang sangat baik. Mematuhi pucuk muda dan peti daun daun, skabbard secara literal tumbuh ke permukaan dan bahaya, secara aktif memakan jus tumbuhan. Hanya lelaki dan individu muda boleh bergerak.

Related  Pemindahan bunga saka bunga bunga pada plot peribadi

Dengan kerosakan besar-besaran, plum, terutama yang masih belum dewasa, semakin lemah, dedaunannya menjadi kering dan jatuh, dan kadang kala pokok-pokoknya kehilangan buah dan bahkan mati. Jika masa tidak diambil untuk mengambil semua langkah untuk memerangi plak di sink, keadaan menjadi lebih rumit. Perosak itu menghasilkan semula dengan cepat dan menghasilkan pad lengket di mana jamur yang mudah dikeringkan, menjadikan pernafasan sukar dan menghalang pertumbuhan.

serangan plak besar-besaranBerbeza dengan scabbard dengan scutum yang rata, pagar palsu lebih mirip dengan hemisfera. Pada masa yang sama, ia tidak bersatu dengan kulit, iaitu, ia boleh dipisahkan secara mekanikal, dan tidak melepaskan embun dewi.

Langkah-langkah untuk memerangi goreng palsu di plum berbeza sedikit daripada yang dibuat ketika dijangkiti dengan scutes. Serangga perlu dikeluarkan dengan berus dan rawatan pucuk dengan penyelesaian berdasarkan minyak tanah dan sabun cuci atau cecair sabun alkohol.

Jika kawasan besar dilindungi oleh perosak, dan kaedah rumah tidak membantu, hubungi kemudahan perlindungan kimia dengan melakukan beberapa rawatan dari scabbard pada selang mingguan.

Plum aphid

aphid apuGreen ape plum merujuk kepada menghisap perosak, melemahkan tumbuh-tumbuhan dan memperlahankan pertumbuhan pokok. Pertama sekali, serangga hidup pada dedaunan muda dan baru, pucuk tidak bermata, mewujudkan lapisan keperakan berwarna hijau. Perjuangan dengan perosak plum, seperti dalam foto, merumitkan:

 • pembiakan pesat;
 • keupayaan wanita untuk terbang dari pokok ke pokok;
 • merebak aphids oleh semut.

Untuk mengelakkan kehilangan tanaman, pemangkasan musim bunga dan musim luruh dilakukan, pucuk akar dan pucuk hidup secara kerap dikeluarkan, dan juga tali pinggang penangkapan ikan dipasang dan batang pokok buah-buahan berwarna.

Insektisida juga memainkan peranan penting. Walau bagaimanapun, lebih baik merawat plum dari aphid selepas berbunga dengan persiapan semula jadi berdasarkan tembakau atau infusi sabun, air mustard atau merebus daun tomato.

Related  Bagaimana untuk memilih tembikai yang masak, berair dan manis?

Sawfly plum hitam dan kuning

memotong sawflySemua jenis plum yang ditanam adalah mudah dikalahkan oleh pemutar bajak. Harm menyebabkan larva serangga, merosakkan plat daun dan ovari.

Sawfly hitam diaktifkan semasa fasa tunas bengkak tunas. Dalam bunga yang tidak dibuka, seorang wanita dewasa meletakkan telur, berubah menjadi larva. Pada peringkat awal pembangunan, perosak memakan daging ovari, dan kemudian menyerang daun-daun, secara literal menjadikan kerja terbuka, rangka hijau.

plankingSawfly plum kuning, kecuali plum itu sendiri, tidak menghinakan jenis tanaman buah-buahan lain. Jejak aktiviti serangga dapat dilihat pada daun dan buah. Jika anda tidak mengambil langkah segera dan tidak terlibat dalam pencegahan, kekalahan akan menjadi besar.

Sebagai langkah pencegahan, melonggarkan tanah di sekeliling batang bawah mahkota pokok keseluruhan digunakan. Sangat penting untuk tidak mengabaikan awal musim bunga ini dan sebelum bermulanya cuaca sejuk. Sebelum permulaan berbunga, selain menyembur dengan racun serangga, penyingkiran mekanikal perosak, yang terputus di atas kanvas penyebaran atau bahan bukan tenunan, akan membantu. Pada musim panas, perlu menghapuskan tanpa belas kasihan dan memusnahkan buah-buahan yang terjejas.