saderi di atas katilSayur-sayuran vitamin ini telah lama diketahui dan disayangi oleh petani trak untuk rasa yang sangat baik dan sifat-sifat perubatan. Penanaman saderi dan penjagaannya di tanah terbuka tidak akan menjadi sangat sukar walaupun untuk pemula, jika anda mengikuti peraturan mudah teknologi pertanian. Tetapi sebagai balasan, anda boleh mendapatkan dan mendahului, dan akar, dan juga petioles! Walau bagaimanapun, untuk tujuan ini adalah perlu untuk menanam saderi dari ketiga-tiga jenis.

Maklumat am mengenai saderi

jenis saderiVarieti telur dibahagikan kepada tiga jenis – daun, petiolate dan akar. Dalam keadaan sabuk tengah, semua spesies boleh ditanam dalam benih, kerana budaya ini dicirikan oleh tempoh tumbuhan yang panjang. Dalam praktiknya, kaedah ini tumbuh hanya dua yang terakhir, dan daun itu disemai terus ke dalam tanah pada awal musim bunga atau semasa musim sejuk.

Penanaman saderi di tanah terbuka memerlukan penyediaan tanah terlebih dahulu. Semua jenis katil disediakan dari musim gugur:

  • membuat fosforus dan baja kalium;
  • tambah baik baja atau kompos yang diperbuat baik;
  • tuangkan abu atau tepung dolomit untuk tanah asid;
  • parit dengan garpu, mengeluarkan akar rumput;
  • bentuk katil.

Untuk menanam saderi ke tanah, pilih tempat yang cerah. Dos yang disyorkan baja mineral ditunjukkan pada pembungkusan, tumbuhan organik memerlukan baldi purata setiap meter persegi, dan jumlah tepung dolomit dapat dikira berdasarkan tahap keasaman tanah di kawasan tersebut. Dalam asid lemah membuat 350-450 g setiap meter persegi, untuk berasid, anda perlu dua kali lebih banyak. Sekiranya tanah adalah alkali, anda boleh lakukan dengan menggunakan 100-150 g untuk menenuninya dengan kalsium dan magnesium.

Sedap yang tumbuh dan mengurusnya dalam bidang terbuka memerlukan penyiraman yang kerap dan makan tetap dengan baja organik cecair – infus mullein atau jelatang.

Apabila terdapat kekurangan air, daun dan tongkol akan menjadi kasar dan berserabut, dan tanaman akar tidak akan mencapai saiz yang betul.

Bila hendak menyemai benih

benih seleniumSeledri dan spesies akar saderi ditanam di dalam benih pada bulan Februari atau Mac. Pelbagai jenis matang perlu disemai sebelum ini. Sebelum penanaman, adalah wajar untuk mengekalkan benih dalam larutan merah jambu permanganat kalium, bilas dan keluarkan selama 10-12 hari di rak bahagian bawah peti sejuk, dibalut dengan kain lembap. Oleh itu, benih saderi berstrata dan pada masa akan datang mereka lebih pantas dan mesra.

Related  Chrysanthemum bushy – ratu bunga

Masa pendaratan di lapangan

sudah tiba masanya untuk menanam di atas katilApabila untuk menanam saderi di tanah terbuka – cuaca akan memberitahu. Tanah pada masa transplantasi perlu memanaskan hingga +8 darjah. Di lorong tengah, ini biasanya berlaku pada pertengahan bulan Mei. Anak benih pada masa ini perlu mempunyai beberapa daun yang kuat, sistem akar yang telah dibangunkan dan menjadi keras. Untuk melakukan ini, ia sentiasa dijalankan pada sebelah petang di balkoni atau jalan.

Ciri-ciri teknologi pertanian budaya

penjagaan saderiDi dalam tanah saderi yang ditanam dalam baris. Jarak optimum di antara mereka tidak kurang daripada 50-60 cm, dan di antara tumbuh-tumbuhan – 25 cm.

Tumbuhan yang ditanam tebal tidak akan menerima nutrien dan cahaya. Selepas penanaman, anak benih disiram dengan banyak.

Pada masa akan datang, untuk pertumbuhan yang baik dan pembangunan saderi yang kerap disiram, rumpai dikeluarkan dan dilonggarkan.

seledri mentega di tanah terbukaPenanaman celeriahan petioled di tanah terbuka berbeza dalam sesetengah ciri. Sejak pertengahan musim ini, semak belukar sedikit, dan pada penghujung musim panas, apabila peti ais telah hampir mencapai pasaran, mereka boleh menjadi keras dan dibungkus dengan kertas ringan.penjagaan saderi petioled Prosedur ini dijalankan untuk mendapatkan batang yang berkembang – mereka lebih lembut dan tidak lebih putih.

Penanaman akar saderi di tanah terbuka juga mempunyai kehalusan, tanpa pengetahuan yang mana sukar untuk mendapatkan tanaman akar yang lebih besar dan besar. Anak benih perlu ditanam di rabung, tidak mendalam.katil seledri Selepas tumbuhan mula membentuk tanaman akar, perlu untuk selalu memotong daun luar, perlahan-lahan memotong akar sampingan dan pastikan hanya terdapat sedikit akar yang tebal di dalam tanah. Bumi dari akar sentiasa dirawat dan dilonggarkan. Jika tidak, risiko mendapatkan berus dari akar bukan tanaman akar pusingan adalah hebat. Untuk pertumbuhan sayuran akar yang normal, beberapa daun muda yang maju dan akar yang paling rendah cukup.

Apabila mengeluarkan daun dan akar yang berlebihan daripada saderi akar, seseorang tidak boleh melupakan pembajaan biasa dengan baja organik. Kemudian kilang itu akan membentuk tanaman akar besar.

Apabila saderi dikeluarkan

batang seledriPembersihan daun saderi bermula sebaik sahaja daun hijau pertama tumbuh. Semasa tempoh musim panas, ia dipotong beberapa kali. Selepas memotong, tumbuhan disiram dan diberi makan.

Related  Menanam dan menjaga kebun blackberry

tanaman akar saderiPembersihan spesies petiolate dan akar dilakukan selektif, kerana semak individu matang. Ia adalah perlu untuk menyelesaikannya sebelum bermulanya frosts musim luruh, iaitu hingga pertengahan Oktober.

Dengan cadangan mudah ini, saderi yang semakin meningkat dan mengekalkannya di luar tidak akan sukar dan akan menghasilkan penuaian yang lazat dan kaya dengan vitamin.

Video tentang penanaman sayuran akar