actinidium colomicta di negara iniActinidia merujuk kepada tumbuhan lianate, dengan tangkai pokok yang kuat dan sejumlah besar daun besar. Di antara semua varieti adalah actinide colomictum, menanam dan menjaga yang berkaitan dengan rantau Moscow dan bahagian utara Rusia. Tumbuhan ini juga dikenali sebagai anggur utara, yang ia terima hasil daripada persamaan luaran buah dengan tandan buah anggur. Ia ditanam bukan sahaja untuk buah beri, tetapi juga sebagai tumbuhan hiasan.

Ciri-ciri actinidia colomicta

actinidia pada trellisJenis Actinidia bertolak ansur dengan musim sejuk keras. Yang jenis Actinidia Kolomikta adalah pemimpin dalam fros. Ia mampu untuk menahan suhu sehingga -35 darjah. Oleh itu, pengetahuan tentang bagaimana penanaman dan penjagaan Actinidia Kolomikta dalam Ural dan Siberia, hanya memerlukan pemilik kotej, yang ingin berkembang tumbuh-tumbuhan yang luar biasa pada laman web ini. Dengan kekalahan tumbuhan oleh frosts musim bunga, ia pulih dengan cepat, melepaskan daun dari tunas dorman.

Jantina actinidia tidak berubah sepanjang tempoh pertumbuhan. Untuk mendapatkan penuaian yang berkualiti dan kaya, disarankan untuk mengekalkan 5 akar wanita dan 2 lelaki di satu tapak.

bunga lelaki dan wanita actinidiaActinidium colomicta, yang buahnya mempunyai kandungan asid askorbik yang tinggi, akan sangat berguna untuk manusia. 100 g beri akaun untuk lebih daripada 1 ribu mg vitamin berharga ini. Untuk mendapatkan dos harian vitamin C, sudah cukup untuk makan dua buah berry actinidia. Daripada ini ia mengikuti bahawa selama setahun seseorang memerlukan hanya 1,5 kg buah.

Dalam komen tukang kebun menyatakan bahawa tumbuhan ini tidak terjejas oleh perosak, mereka memintasnya secara bersebelahan, dan oleh itu tidak perlu menghabiskan dana tambahan untuk bertarung.

Actinidia colomicta, perihal pelbagai:

 1. Tumbuh tumbuhan dengan batang kerinting yang boleh menyalurkan sokongan sehingga 8 m tinggi.
 2. Jangka hayat mencapai 30 tahun.
 3. Tempoh berbunga adalah lewat tengah Jun. Suhu untuk berbunga normal tidak boleh di bawah 0 darjah. Bunga pertama kelihatan hanya untuk 4-5 tahun kehidupan tumbuhan. Spesimen lelaki mempunyai bunga staminate, dan bunga betina juga mempunyai alu yang besar.
 4. Pematangan buah berlaku pada bulan September – awal Oktober. Buah-buahan masak mempunyai warna hijau gelap, dengan tekstur lembut dan halus. Hasil dari satu semak adalah kira-kira 1-2 kg.
 5. Rasanya manis dan masam atau manis, dengan rasa nanas.

Related  Ampelnye begonias – penanaman, aplikasi, pembiakan

Pilih lokasi

actinide berhampiran bangunanSebelum memilih tempat untuk penanaman colomict actinidium, perlu mempelajari ciri-ciri utamanya:

 • liana sentiasa berkembang ke atas, beberapa spesimen mencapai ketinggian sehingga 8 meter;
 • Sistem akar tumbuhan itu dekat dengan permukaan.

Berdasarkan ciri-ciri ini, anda perlu memilih tempat untuk berkembang. Untuk tujuan ini, kawasan yang sedikit teduh, di mana terdapat banyak ruang untuk pertumbuhan tanaman bebas, adalah ideal. Di bawah keadaan yang menggalakkan, pelbagai pucuk sisi akan terbentuk di atasnya. Actinidia tidak suka tanah kering, jadi air perlu dipantau dengan teliti.

Pilihan terbaik ialah menanam actinidia di sepanjang pagar atau di sebelah mana-mana struktur. Dalam kes ini, anda bukan sahaja mendapatkan beri berguna, tetapi juga memperoleh tumbuhan hiasan untuk menghiasi pagar. Satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan adalah lokasi saliran, kerana kilang itu tidak bertolak ansur dengan terlalu banyak, sama seperti tanah yang terlalu kering.

Penanaman actinidia di sebelah pokok taman tidak dianjurkan, kerana ia hanya akan membunuh mereka. Jarak minimum antara liana dan pokok hendaklah kira-kira 6-7 m.

Keperluan untuk tanah

Actinidia memerlukan tanah asid atau lemah berasidActinidia tumbuh dengan baik di atas tanah dengan kandungan komponen kecil seperti nitrogen dan fosforus. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk menolak penanaman liana pada tanah alkali, jenis ini tidak sesuai untuknya. Pilihan yang optimum adalah tanah berasid atau sedikit berasid, mungkin neutral. Menurut struktur, tanah harus longgar, tetapi tidak berpasir. Tanah liat juga tidak sesuai untuk menanam tanaman ini.

Di tempat-tempat dengan kejadian yang dekat dengan air bawah tanah, tidak digalakkan untuk menanam actinidia, kerana kelembapan berlebihan boleh membahayakannya.

Menanam Actinidium Colomycetes

penanaman koloni actinidePelbagai koloni actinide di Siberia sangat popular. Kilang ini boleh ditanam kedua-dua musim bunga dan pada musim luruh, selepas frosts atau sebelum permulaan mereka.

Related  Bagaimana untuk menjaga rumah naik?

Lubang (50 * 50 * 50) disediakan untuk pendaratan actinidia, dengan lapisan awal lapisan saliran. Ia adalah kebiasaan baginya untuk menggunakan batu kerikil, batu hancur atau bata yang patah. Lapisan sedemikian hendaklah sekurang-kurangnya 10 cm. Selepas itu, tanah taman, dengan penyambung humus kering, diisi.

Sekiranya terdapat tanah berat di tapak, pasir ditambah ke lapisan saliran. Di dalam tanah taman juga boleh menambah abu (1 kg), superfosfat (0.2 kg) dan kalium sulfat (0.1 kg).

Mengisi lubang dengan bumi, bukit kecil dibentuk di sepanjang pusatnya, di mana anak benih actinidia diletakkan. Untuk memastikan bahawa akar muda tidak kering dan tidak diserang oleh perosak, mereka dicelupkan di tanah liat sebelum ditanam.

Pada akhir kerja penanaman, anak benih disiram (pada kadar 2 balak setiap 1 semak.), Dan tanah di sekelilingnya ditolak sedikit. Leher akar harus sejajar dengan permukaan tanah.

Lubang di sekitar belukar tidak boleh dilakukan untuk mengecualikan pengumpulan air hujan di dalamnya.

Penjagaan untuk actinidia

Untuk meningkatkan hasil dan membentuk spesies tumbuhan hiasan, ia perlu dijaga dengan baik.

Actinidium colomict, nursing dan peringkat utama:

 1. Penyiraman – kerap, tetapi tanpa pembentukan genangan air. Ia adalah perlu untuk sentiasa mengekalkan kelembapan tanah, kerana akar tumbuhan adalah cetek. Untuk pertumbuhan yang normal bahagian tumbuhan tumbuhan, udara lembap diperlukan, oleh itu dalam cuaca panas, disyorkan untuk menyembur daun dengan air, sebaiknya dua kali sehari, pada waktu pagi dan petang.
 2. Pembalut utama tumbuhan dijalankan pada awal musim panas. Untuk melakukan ini, gunakan penyerapan mullein, dicairkan dengan air dalam nisbah 1:10. Anda juga boleh menggunakan baja mineral jenis lain.
 3. Agar tanah tidak kering, disyorkan supaya ia dipulihkan menggunakan kaedah yang berbeza. Cara yang paling mudah dan paling berkesan ialah mengisi permukaan dengan habuk papan.
 4. Variasi actinidia colomicta, penanaman dan kejururawatan di pinggir bandar dan Siberia juga menyediakan perlindungan untuk tempoh musim sejuk.

Related  Pilihan sistem pengairan yang betul untuk taman adalah jaminan hasil panen yang banyak

Pemangkasan Actinidia dan untuk apa yang diperlukan

Memotong actinidia pada musim luruhTumbuhan pemangkasan dilakukan sebaik sahaja selepas berbunga atau musim gugur lewat, selepas semua daun telah jatuh. Pada musim bunga, semasa tempoh sampah, tidak disarankan untuk memangkas tumbuhan, kerana tumbuhan boleh melemahkan, atau mati sepenuhnya, kerana kehilangan jus. Pemangkasan actinidia melibatkan penipisan tumbuhan, serta memotong cawangan yang lemah dan layu.

Pembentukan koloni actinide

skim pembentukan kutz untuk actinidiaPenanaman actinidia dan penyelenggaraan spesies kolomik juga membayangkan pembentukannya, pelbagai yang bergantung kepada kawasan di mana ia tumbuh, tapak penanaman dan jenis trellis.

Di tengah tali pinggang, actinidia ditanam dalam bentuk belukar yang terletak di atas trellis, dengan berbentuk kipas. Untuk melakukan ini, pilih 3-4 asas, menegak pucuk, yang akan menjadi lengan kipas. Pada musim luruh, selepas daun jatuh, bahagian atasnya dikupas ke tahap pokok mati, kerana cawangan sisi akan tumbuh tahun depan. Memilih dari pucuk-pucuk ini yang paling kuat, terikat kepada trellis, dengan arah dalam arah yang berbeza.

Pada tahun berikutnya, cawangan-cawangan yang dipendekkan berkembang, sedia untuk menghasilkan buah. Mereka diikat dalam kedudukan tegak. Dalam satu tahun, mereka akan sekali lagi mempunyai pucuk, yang perlu diikat dalam kedudukan mendatar, meluruskan mereka dalam arah yang berbeza. Tembak yang telah disenyawakan, disyorkan untuk memendekkan 5 buah buah ginjal, mengira dari buah beri yang teratas.

Video mengenai penanaman actinidia