petuniaBuluh pelbagai warna bulu terry, ampel, bikar dan petunias monokrom telah memenangi hati para tukang kebun yang berpengalaman dan pemula. Dari pertengahan musim bunga dan frosts pertama, bunga, menakjubkan dalam pelbagai dan dekorasi mereka, menghiasi bukan sahaja plot negara, tetapi juga balkoni rumah pelbagai tingkat, beranda kotej, katil bandar, kafe dan restoran. Bunga tidak bersahaja, tidak memerlukan kandungan profesional dan syarat khas, tetapi lebih disukai untuk menjaga penanam bunga.

Prasyarat untuk pinches petunia

Penanaman dan pembentukan yang betul adalah syarat penting untuk mendapatkan belukar yang indah dan sihat. Selain menyemai dan menyelam tepat pada masanya, perlu mencabut petunia dengan betul. Ini bermakna bahawa pada tahap tertentu pertumbuhan perlu mengeluarkan pucuk atas. Prosedur ini akan memastikan cawangan batang dan pembentukan beberapa tunas pada mahkota lebat.

Untuk melakukan manipulasi ini, anda memerlukan yang berikut:

 • gunting yang mudah atau secateurs;
 • menguatkan anak benih dengan 4 – 5 daun besar di atas;
 • keupayaan untuk mengumpul keratan jauh.

Bagaimana saya harus mencincang petunia?

benih petuniaSebelum pinches petunia, disarankan untuk membiasakan diri dengan keperluan asas untuk menjalankan prosedur ini.

 1. Mematuhi pertumbuhan anak benih, perlu memilih tempoh apabila ia sedikit diperkuat dan mula berkembang pesat ke atas. Ia boleh mempunyai sehingga 5-6 daun, tetapi tidak lebih. Sekiranya anda terlepas saat ini, anak benih akan terbentang. Sebenarnya prischipka petunium tidak akan mengambil masa yang lama. Ia perlu untuk memotong batang dengan jari atau pruner lebih dari 5 hingga 6 daun.
  Oleh itu, titik pertumbuhan baru dibentuk, dari mana beberapa pucuk akan mula berkembang dalam arah yang berbeza pada masa yang sama. Dalam tempoh ini, benih boleh melambatkan pembangunan, tetapi pada masa yang sama sedikit lebih kuat. Apabila pucuk sisi berlaku, semak belukar akan menjadi lebih bulat.
 2. Jika anda merancang untuk menanam benih di kawasan terbuka, maka lebih baik untuk mencubitnya selepas perakaran. Ia akan mengambil masa beberapa hari untuk menyesuaikan diri. Dalam tempoh ini, kita mesti mencuba untuk mewujudkan keadaan yang sesuai untuk tumbuh-tumbuhan:
  • benih yang ditanam perlu longgar, memerhatikan keadaan teknologi pertanian;
  • memantau kekerapan menyiram dan menyembur;
  • untuk membawa di bawah akar baja mengukuhkan khusus.

petunia dalam gelasJika pembangunan berlaku di rumah hijau, anda boleh mencubit petunia selepas menyelam.

 1. Jika pucuk cutaway tidak terlalu kecil, ia boleh digunakan sebagai keratan. Untuk akar untuk mengambil akar, ia diletakkan dalam bekas air. Sebelum ini, anda perlu mengeluarkan daun tambahan, meninggalkan beberapa di bahagian atas. Apabila terdapat akar – dipindahkan ke dalam tanah. Oleh itu, anda boleh mendapatkan benih muda tambahan.

Tips Berguna

 • Semasa prishchipki cuba kurangkan kecacatan, gunakan alat yang bersih;
 • sebulan selepas kejadian dan penampilan cawangan sisi kuat, mencubit puncak petunias boleh diulang;
 • untuk menandai tunas besar pada langkah-langkah baru, menggunakan baja yang sesuai, mereka akan membuat bunga lebih cerah dan lebih besar.

selepas mencubitKepada belukar hiasan yang terbentuk itu berpuas hati dengan pandangannya yang indah selagi mungkin, dia akan memerlukan penjagaan yang berterusan. Dari saat menyemai, tidak ada pemindahan, mencubit, percikan pucuk akan diperlukan. Jangan lupa untuk air dengan baik dan suapan, buang bunga kering dan pucuk. Di tempat bunga tua yang dipotong, cabang baru dengan tunas akan muncul. Petunias berwarna-warni yang rapi, tidak syak lagi, akan berterima kasih untuk menggembirakan anda dengan berbunga yang banyak dan panjang.

Bagaimana untuk mencubit petunia dengan betul (video)