Wortel ditanam di atas katil

Lobak adalah gudang vitamin dan mikronutrien. Setiap tukang kebun cuba menanamnya. Mendapatkan tuaian yang baik tidak begitu sukar. Perkara utama adalah untuk memerhatikan masa menyemai dan mengetahui beberapa nuansa. Mengenai mereka, sekarang kita bercakap.

Tarikh penanaman wortel

Wortel di laman web iniUntuk bermula, ia mesti dikatakan bahawa wortel berbeza antara satu sama lain dari segi pematangan. Terdapat jenis awal, pertengahan dan lewat. Bergantung kepada ini, tempoh akan berubah apabila ia mungkin untuk menyemai wortel di kawasan terbuka.

  • Jenis awal lobak boleh disemai selepas suhu luar relatif positif (kira-kira +3 darjah). Biasanya tempoh ini jatuh pada akhir bulan April pada awal Mei. Lempeng yang ditanam dengan cara ini matang pada musim panas.
  • Jenis-jenis wortel yang sederhana dan lewat ditanam kira-kira dalam tempoh yang sama – dari 1 hingga 20 Mei. Kadang-kadang tempoh ini dilanjutkan sehingga permulaan bulan Jun. Lobak ini sesuai untuk simpanan jangka panjang.

Sesetengah tukang kebun yang berpengalaman mengamalkan penanaman wortel pada musim luruh lewat. Ini membolehkan anda menuai lebih awal – kira-kira dua minggu. Masa yang optimum untuk menanam dalam kes ini adalah akhir bulan Oktober bermula November. Perkara utama ialah tidak ada suhu positif kembali. Jika tidak, benih boleh bercambah. Mari tambahkan, kaedah ini mempunyai satu kelemahan yang besar. Jika musim sejuk sangat teruk, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa benih akan menjadi beku dan tidak akan naik pada musim bunga.

Proses penyediaan untuk menyemai wortel

Penyediaan tanah

Penyediaan tanah

Sebelum anda mula menanam lobak, anda perlu menjaga penyediaan tanah. Tanaman ini tumbuh buruk di tanah liat yang berat. Oleh itu, lebih baik mengambil wortel ke tempat tidur dengan tanah yang ringan (baik jika tanah bercampur dengan sedikit pasir).

Anda tidak boleh membawa baja segar di bawah taman dengan lobak merah. Ini akan menjejaskan perkembangan tanaman ini – akarnya mungkin tumbuh lemah dan akan disimpan dengan sangat buruk.

Penyediaan benih

Penyediaan benih lobak merahKebun permulaan biasanya tidak melampirkan perkara penting, tetapi sia-sia. Oleh kerana pemprosesan benih yang betul, kilang itu berkembang dengan lebih baik dan menghasilkan hasil tuaian yang banyak. Terdapat banyak cara untuk memproses benih. Mungkin yang paling berkesan ialah biji benih dalam mangan (penyelesaian lemah). Kaedah ini membolehkan anda melindungi akar masa depan dari perosak dan pelbagai jenis penyakit.

Beberapa petani trak untuk menuai awal menuai benih dalam pelbagai stimulan pertumbuhan. Dalam kes ini, persoalan cara menyemai wortel agar cepat meletus, sendiri hilang.

Penyediaan katil

Penyediaan katilSaiz katil yang optimum: lebar 1 meter, dan panjang 5. Sudah tentu, ini hanya parameter anggaran. Versi akhir bergantung kepada keutamaan tukang kebun. Sebelum menanam wortel pada musim bunga, gunakan, sebagai contoh, tongkat shovel, anda perlu membuat tudung. Di dalamnya mereka menyemai benih.

Lebar alur ini adalah kira-kira 6 cm. Jarak di antara mereka adalah 20 cm. Sebelum mula menanam lobak, alur-alur ditumpuk dengan teliti dengan larutan permanganat kalium. Ini dilakukan untuk mengurangkan tanaman akar.

Menanam lobak

Menyebarkan wortelBenih wortel disemai dalam bidang furrows yang telah disediakan pada jarak 1-1.5 cm. Tanaman di atas dengan gambut (anda boleh menambah pasir). Nampaknya, kenapa? Jawapannya agak mudah: jika tanahnya padat, benih bercambah sangat buruk, dan jika, sebaliknya, seseorang boleh bergantung kepada pucuk-pucuk yang baik. Selepas benih ditanam, ia tetap hanya untuk menenggelamkan dengan baik (menggunakan air sejuk).

Pecutan percambahan biji benih

Kami mempercepatkan percambahan biji benihSudah tentu, mana-mana tukang kebun sentiasa mahu taip muncul secepat mungkin. Terdapat banyak cara untuk mempercepatkan proses ini. Kami akan membincangkan kaedah yang berdasarkan penggunaan polietilena konvensional. Ia sangat mudah. Ia perlu mengambil filem dan menutupnya dengan katil supaya ada lapisan udara kira-kira 12 cm di antara salutan polietilena dan tanah. Selepas ini, perlu untuk membolehkan masa untuk benih bercambah. Apabila menggunakan kaedah ini, biasanya satu minggu sudah cukup. Apabila pucuk muncul, polietilena dikeluarkan. Jika ini tidak dilakukan, pucuk yang belum mendapat kekuatan boleh mati.

Pilihan “jiran” untuk wortel

Bawang dan wortel pada satu patchSeperti yang telah kita katakan, untuk mendapatkan tanaman lobak yang baik, anda perlu tahu tentang beberapa nuansa. Salah satu daripada mereka adalah pilihan yang tepat untuk “tetangga” (tanaman-tanaman yang tanaman ini tumbuh dengan baik). Sebenarnya, lobak boleh dengan mudah disertai dengan banyak tumbuhan. Senarai “jiran” yang paling berjaya termasuk: bawang, bawang putih, tomato, lobak, salad, dan kacang polong.

Dan satu lagi helah kecil: untuk mengelakkan menanam lobak merah, tukang kebun yang berpengalaman mengesyorkan untuk mengelilingi mereka dengan tembakau, rosemary atau bijak. Untuk tumbuh-tumbuhan yang menjejaskan perkembangan wortel, masukkan dill dan anise.

Katil bunga wortelDalam artikel ini kami menjawab banyak soalan. Selepas membacanya, ia menjadi jelas apabila menanam lobak di tanah terbuka, bagaimana untuk menyemai budaya ini, dan bagaimana mempercepatkan kadar percambahan benih. Menggunakan cadangan di atas, anda boleh dengan mudah berkembang di halaman belakang anda, untuk jiran-jiran envy dan menikmati diri anda, tanaman lobak yang kaya. Perkara utama adalah untuk bersabar dan segala-galanya akan berubah.

Sapukan lobak dan jangan nipis, sangat mudah – video