Bunga di taman taman dan sayuranAdakah anda ingin menikmati keindahan dan kekayaan warna dari awal musim bunga hingga akhir musim gugur? Maka pilihan terbaik adalah pilihan tanaman cluster abadi. Anda boleh, contohnya, menanam iris, peony dan kekwa untuk berbunga secara beransur-ansur.

Kenapa lebih baik menanam bunga-bunga abadi di taman kebun dan sayur?

Ramai yang tidak berisiko meletakkan pokok tersebut di atas plot mereka. Sebab utama adalah rasa takut kerosakan pada akar semasa musim sejuk yang kuat. Tetapi jika anda memegang persiapan musim luruh untuk fros yang betul, anda tidak boleh bimbang mengenainya. Di samping itu, terdapat beberapa kelebihan:

  • Perlu menghabiskan lebih banyak masa untuk menanam dan merawat pada tahun pertama, dan kemudian untuk sekian lama menikmati berbunga yang banyak;
  • tumbuh-tumbuhan tumbuh menduduki kawasan yang besar yang tidak memerlukan merumput;
  • kebanyakan tumbuhan cukup tahan terhadap pelbagai penyakit dan perosak;
  • bunga-bunga yang diterima dengan baik oleh kemarau dan sangat bersahaja.

Di mana lebih baik untuk menanam bunga: di taman atau di taman?

Di mana untuk menanam bunga di tamanSebelum, untuk mula bekerja, anda perlu membuat keputusan tentang pilihan lokasi. Selalunya tidak cukup cahaya untuk bunga di taman. Taman sayuran dalam kes ini lebih sesuai untuk menanam varieti-varietas yang mula berkembang pesat dan melepaskan tunas pada musim panas. Musim bunga awal boleh diletakkan di bawah mahkota pokok, kerana sebelum pembukaan penuh daun mereka biasanya sudah mekar. Satu tumbuhan itu adalah iris.

Pelbagai warna dan bentuk

Irises luar biasa menghiasi laman web ini bukan sahaja kerana warna fantasi mereka, tetapi juga menggariskan garis-garis kelopak. Varieti berbeza bergantung pada panjang peduncle. Semakin tinggi mereka, kemudian pembebasan tunas. Biasanya – dari awal bulan Mei hingga pertengahan bulan Jun.

Related  Mint di rumah sebagai kesinambungan musim panas

Bunga-bunga liar di taman dan taman: raja “peony”

Bunga di tamanGelaran ini dia terima terima kasih kepada bau yang menakjubkan yang merebak di seluruh laman web ini. Di kawasan selatan negara ini, semak-semak yang lebat dan menyebarkan penuh dengan tunas bunga dari pertengahan Mei. Jika musim bunga adalah berbunga pertama berlarutan boleh berlaku pada hari-hari pertama Jun. Pilih untuk kawasan penanaman yang akan berada di bawah cahaya matahari langsung sekurang-kurangnya sebahagian daripada siang hari. Anda boleh menggunakan teknologi dua peringkat, menanam di sekitar tumbuhan setiap tahun. Selepas mengeluarkan bunga, selepas 1-2 minggu, potong belukar, dengan itu memberi peluang untuk menanam pucuk muda tanaman lain.

Menghias dengan warna-warna terang taman dan taman sebelum salji pertama

Chrysanthemums adalah tumbuhan yang luar biasa dengan tempoh berbunga yang luar biasa. Mereka mula menggigit dari bulan Jun hingga awal Julai. Tunas pertama muncul pada mereka pada pertengahan musim panas. Sesetengah jenis menghiasi plot hingga Disember dan mampu menahan penurunan suhu hingga 0 ° C, menarik mata dengan pokok renek berbunga, bubuk dengan fros pertama.

Video tentang pelbagai krisan dan peraturan pembiakan mereka