Beet, yang dikumpul untuk penyimpananBeetroot adalah budaya yang agak sejuk. Pada musim gugur tumbuhan tumbuh menjadi jisim terakhir, penuaian terlalu awal membawa kepada kekurangannya. Oleh itu, adalah penting untuk menentukan dengan tepat apabila menggali bit.

Bila untuk menyimpan bit untuk penyimpanan

Root Beet RootSepanjang mungkin. Ini akan memendekkan masa penyimpanan, meningkatkan hasil: budaya menggunakan sepenuhnya sejuk, tetapi untuk pertumbuhan musim gugur yang agak panas.

Kemunculan pertumbuhan pada daun, kekuningan dan pelana mereka – isyarat mengenai permulaan waktu pembersihan.

Tetapi jangan terlambat. Akar kelihatan menonjol di atas tanah, jadi ia terjejas oleh fros. Bit beku tidak akan disimpan! Satu lagi tolak: jika anda menunggu hujan musim luruh, bit itu akan tepu dengan kelembapan. Pada masa yang sama, keselamatan semakin buruk, dan proses penuaiannya sukar, dan bumi menjadi akar, dan bekerja dengan tidak selesa. Biasanya bersih pada bulan September, sebelum menuai wortel (yang di tanah sepenuhnya, sehingga fros kurang takut).

Sekiranya akarnya tidak masak, dan cuaca tidak stabil, anda boleh melakukannya. Apabila kita mengeluarkan bit dari taman, tumbuhan kecil dibiarkan di tanah. Jika anda mendapat sedikit nasib dengan cuaca, mereka akan dapat berkembang dengan baik, maka kami akan mengeluarkannya. Jika tidak, baik, biarlah, tidak ada banyak penggunaan untuk ekor ini.

Pertubuhan pembersihan

Menuai tepat pada masanya - menjamin pemeliharaannyaBiasanya, bit jadual boleh ditarik keluar dari bahagian atas. Sekiranya bumi berat dan sebahagian daripada tanaman akar berdarah keras di tanah, kita menggali. Ia lebih mudah – terlebih dahulu, lebih mudah dengan pitchforks, daripada dengan sekop. Kemudian kami mengeluarkannya, kami memotongnya sedikit dan meletakkannya di tempat yang dibebaskan dengan stosiks kecil, akar dalam satu arah.

Tanamkan bahagian atas. Sebentar mungkin, tetapi kerana takut merosakkan bahagian atas akar. Pisau itu perlu dikasah dengan baik, dan kemudian cepat letih.

Bit akar perlu dipotong dengan betulPada masa yang sama, kami membersihkan tanah jika ia terperangkap. Gychku, sesuai untuk digunakan dalam makanan ternakan, kami membuang ke dalam timbunan secara berasingan dari tanah dan daun kering. Ia mudah di peringkat ini untuk menyusun tanaman akar, hanya membuangnya ke dalam dua timbunan.

Rusak oleh penyakit atau perosak, serta tanaman akar yang cedera semasa penuaian tidak akan disimpan untuk masa yang lama! Tambahan pula, keselamatan sisa tuai akan dikurangkan! Kecil – kalah lebih banyak semasa penyimpanan: kering. Sayuran akar seperti, semasa menuai bit untuk penyimpanan, tambah secara berasingan, untuk digunakan di tempat pertama.

Kami meninggalkan di dalam tumpukan lapisan nipis untuk pengeringan. Satu atau dua hari kering adalah lebih baik. Kadang-kadang anda perlu pergi di padang untuk beberapa waktu. Atau ada syak wasangka bahawa ini boleh berlaku, misalnya, tidak selamat dalam jiran dengan kereta yang dijanjikan untuk menuai. Kemudian kita mesti menampung timbunan puncak yang dipotong! Ia akan menyelamatkan kamu dari fros (dan tiba-tiba?), Dan pencuri yang berpotensi tidak akan begitu marah. Tiada apa-apa untuk merayu orang jujur ​​…

Bagaimana dan di mana untuk menyimpan bit untuk musim sejuk

Kitar semula. Mengekalkan, borscht mengisi bahan bakar, sauerkraut dan bit asin.

Di dalam peti sejuk. Dalam polietilena, dalam petak sayur-sayuran. Ia hanya masuk akal untuk sedikit.

Di kedai-kedai istimewa – gudang, bilik bawah tanah, bilik bawah tanah. Pembinaan apa-apa kemudahan penyimpanan adalah mahal. Tetapi hanya di dalamnya ia mudah untuk mengawal musim sejuk sayur-sayuran. Dan akses mudah ke produk yang berkembang:

  • Pada rak, dalam tong, petak. Mudah untuk akses, membolehkan anda memilih dan mengubah keadaan untuk pelbagai produk yang berbeza, dengan segera penyakit yang ketara, mudah untuk menghadkan fokus kerosakan dari tanaman yang sihat. Kawasan ini tidak produktif: nisbah miskin jumlah di bawah sayur-sayuran hingga jumlah keseluruhan simpanan.Simpanan bit dalam tong
  • Dalam bekas – kotak, bekas, beg dan sebagainya. Kurangnya trauma, yang meningkatkan keselamatan, mudah untuk akses dan penggunaan, mengawal storan. Kos penjimatan kerana kos pembungkusan tambahan mahal, sebahagian daripada jumlah tidak diduduki oleh produk itu sendiri.Simpanan bit di dalam kotak
  • Secara pukal. Cara paling mudah, kawasan itu digunakan sebanyak mungkin. Adalah sukar untuk mengawal keselamatan, rawatan dan pengasingan dalam kes wabak. Dan ambil perhatian bahawa tumpuan yang timbul dari kekalahan adalah masalah.Beet disimpan secara pukal
  • Dalam parit dan buritan. Membolehkan anda melakukan tanpa kos mendirikan dan mengekalkan dalam keadaan kerja penyimpanan yang serius. Akses yang tidak masuk akal, jika anda perlu mengambil bahagian dalam pengeluaran: kerana sekumpulan billet, air mata pecah? Sulit untuk mengawal semasa menyimpan. Pilihan yang sangat baik jika perlu untuk menyimpan sejumlah besar sayur-sayuran akar untuk masa yang lama dan keengganan serentak untuk membelanjakan wang untuk pembinaan bangunan modal.

Beet diletakkan di dalam manik-manik atau paritSekiranya kita memutuskan untuk meletakkan benteng, kerana menyimpan bit di rumah sangat mudah di dalamnya, kita mengambil kira faktor-faktor berikut apabila memilih tempat:

  • Di lereng atau kawasan rata, adalah wajar untuk menumbuk alur dari wicking.
  • Jauh dari bangunan ladang dan skeins jerami – tikus.
  • Perlindungan selamat datang dari angin – dinding bangunan, pagar, pokok.
  • Tidak di dataran rendah (di zatekhet musim bunga) dan bukan pada kejadian kejadian air bawah tanah yang tinggi.
  • Di tempat yang mudah untuk akses pengangkutan dan tidak mengganggu pemprosesan musim bunga taman, jika tempoh penyimpanan tertangguh.

Sejurus selepas penanda buku dilindungi. Biasanya, jerami digunakan sebagai bahan yang paling mudah diakses. Tetapi salutan dengan daun kering atau tuang boleh diterima, walaupun mempunyai sedikit ditambah. Dalam jerami, selalunya, apabila ditumbuk, biji-bijian yang tidak tercemar kekal, yang menarik tikus. Kami meletakkan kotak kayu untuk pengudaraan dan kawalan suhu, di dalamnya kami menurunkan termometer pada rentetan.

Dari atas kita tertidur dengan lapisan bumi kecil, hanya untuk mengelakkan angin bertiup, air hujan mengalir turun. Dengan bermulanya cuaca sejuk, kami meningkatkan lapisan tanah yang meliputi roket. Dalam fros kotak kami berhenti dengan jerami. Dengan sebarang kaedah penyimpanan, kami cuba mengekalkan suhu yang paling rendah tetapi positif. Idealnya – dari 0 hingga +1 ° C.

Beet tempoh rehat praktikal tidak mempunyai, apabila dipanaskan hingga +7 – +8 ˚C mula berkecambah bahkan pada permulaan musim sejuk.

Ciri-ciri menuai dan penyimpanan bit fodder

Pengambilan bit fodderIa dihargai untuk hasil yang tinggi. Hampir semua yang ditulis di atas tentang penyimpanan terpakai kepada bit. Satu-satunya perkara yang tumbuh ia biasanya mengandungi haiwan domestik. Jadi ada makna puncak, sesuai untuk makan, seperti tanaman akar terkecil, diberi makan secara langsung atau digunakan untuk silase. Kompos daun kering.

Ciri penuaian dan penyimpanan bit gula

Penyimpanan bit gulaHasilnya sedikit lebih rendah daripada buritan. Sebagai produk makanan … untuk nasi gula nenek kami adalah makanan istimewa, tetapi sejak masa itu banyak telah berubah. Oleh itu, budaya ditanam lebih kerap di ladang besar untuk pemprosesan gula, dan di ladang-ladang mereka jarang ditanam. Sekiranya ada yang ingin tahu, inilah beberapa maklumat.

Sahara di dalamnya dari 14% (ini adalah angka asas), maksimum yang mungkin di akar – 20-22%. Tebu adalah 17-22%, tetapi tumbuh hingga 5-6 m dan memberikan banyak berat per hektar. Lebih-lebih lagi, reed selepas memotong dengan cepat memasuki kilang: sekali dipotong, kandungan gula segera jatuh. Secara amnya percaya bahawa buluh itu mesti sampai ke kilang pada hari kiamat. Di Karibia, perbudakan tidak lagi di sana, tetapi tenaga kerja murah, dan tenaga kerja manual digunakan secara meluas. Dan kereta tidak boleh memotong bahagian bawah, bahagian paling manis tumbuhan.

Kerja penuaian dimulakan sebelum bit gula memasuki kematangan penuh. Matlamatnya adalah untuk memulakan dan menggunakan kilang-kilang lebih lengkap. Pada masa yang sama, sebahagian daripada tuaian ladang tidak dikumpulkan, tetapi ini diimbangi oleh kenaikan harga pembelian pada masa ini. Kandungan gula bit, jika disimpan dengan buruk, jatuh dengan cepat. Pada yang baik, walaupun ideal – lebih perlahan, tetapi semua sama berkurangan. Oleh itu, pembersihan dan pengangkutan digabungkan, cuba untuk meregangkan masa pembersihan, menyampaikan akar ke tumbuhan tanpa penyimpanan, “dari roda.” Mereka disimpan dalam beban, dikumpulkan kemudian, sebelum fros sangat, untuk meregangkan kerja kilang-kilang, yang secara ekonomi berfaedah. Walaupun beberapa gula hilang semasa penyimpanan.

Magnold, atau bit daun

Dedaunan chard digunakan untuk memasakDiagihkan di Mediterranean dan budaya yang kurang dikenali di negara kita. Cantik, terdapat daun dan jenis petiolate. Berharga, kecuali petani trak, kedai bunga – untuk hiasan yang tinggi. Memberi pengeluaran yang sangat awal, sebelum menerima sayur-sayuran lain. Mereka menyimpan masa yang singkat di dalam peti sejuk, tetapi lebih mudah untuk memecahkan tongkol seperti yang diperlukan: semua masa yang baru berkembang. Hasilkan – sehingga satu kilogram setiap tumbuhan.

Sejak zaman kuno, sinonim kelaparan adalah “pohon cemara”. Beetroot berasal dari keluarga lobed, mereka adalah sanak saudara. Daun muda setiap bit, bukan sahaja berdaun, sesuai untuk salad, mereka boleh dimasak dengan nikmat. Tetapi ia tidak bergantung kepada tumbuhan, tetapi pada kemahiran tukang masak.

Pengumpulan dan penyimpanan bit – video