semak hitam currant besarHari ini, mungkin, adalah mustahil untuk mencari kampung musim panas di mana currant tidak akan berkembang. Keindahan hitam, merah dan putih telah memenangi keseronokan tukang kebun dengan berry aromatik dan sihat yang lazat. Untuk setiap tahun mendapat tuaian yang baik, di belakang semak-semak dalam buah beri, anda memerlukan penjagaan yang betul dan pembiakan tepat pada masanya varieti yang anda suka.

Dalam sesetengah kes, terdapat keperluan untuk pemindahan currant:

  • jika semak mula mengganggu pokok-pokok atau pokok renek yang bertumbuh;
  • Jika belukar itu usang dan memerlukan peremajaan;
  • jika anda mahu memotong keratan atau pucuk yang ditanam;
  • jika tanah di bawah semak belukar dewasa habis dan kilangnya mengalami kekurangan nutrien.

Dalam setiap kes di atas, peraturan pemindahan currant dan perintah kerja adalah sama.

Peraturan pemindahan currant

dimensi pitPemangkasan currants didahului oleh pilihan tempat untuk belukar atau berry masa depan. Currant menyukai kawasan panas yang hangat dan tidak bertolak ansur dengan pemadaman, jadi semak perlu terletak jauh dari pokok, pagar dan bangunan luar. Plot di bawah buah masa depan digali untuk menghilangkan rumput dan akar tumbuhan lama.

  • Di tapak yang dipilih, lubang disediakan selama 2-3 minggu pada jarak 1-1.5 meter dari satu sama lain. Tanah subur, humus (kompos), potash, baja fosfat atau abu kayu dipenuhi di lubang-lubang. Tanah yang disediakan harus longgar dan berkhasiat. Untuk currant merah dalam campuran nutrien adalah wajar untuk menambah pasir, dan ke dasar lubang untuk meletakkan lapisan kecil runtuhan untuk saliran.
  • Saiz telaga adalah wajar untuk menahan sekurang-kurangnya 50-60 cm lebar dan 30-40 cm secara mendalam, tetapi lebih disarankan untuk memberi tumpuan kepada saiz akar semak currant.
  • Peremajaan yang dipindahkan memerlukan penyediaan yang teliti. Potong separuh pucuk muda dan potong cawangan lama ke tanah. Currant digali rapi dan dikeluarkan dari lubang. Untuk pucuk, anda tidak perlu menarik tumbuhan – anda boleh merosakkan akar atau cawangan. Sekiranya anda tidak boleh mengeluarkan currant dari kali pertama, ia digali dalam bulatan sekali lagi pada bilahet bayonet 1.5-2 secara mendalam.
  • Jika belukar itu sihat, maka ia boleh digali dengan gumpalan bumi dan dipindahkan. Jika belukar itu sakit, anda perlu memeriksa dengan teliti semua akar, keluarkan yang rosak atau kering, larikan larva serangga dan serangga yang tinggal di sistem akar tumbuhan. Proses akar tumbuhan dengan penyelesaian kalium permanganat (mangan).
  • Tuang air yang cukup ke dalam lubang untuk membuat campuran subur bahan cair. Ia perlu menanam semak belukar dalam lendir dan, memegangnya dengan berat, taburkan tanah kering 5-8 cm di atas akar leher semak itu.
  • Tuangkan belukar itu lagi, supaya bumi dipadatkan di sekitar akarnya.

Selanjutnya, selepas haiwan yang dipindahkan, penjagaan tetap dianjurkan: penyiraman yang kerap, percikan dan peragaan atas.

Pemindahan musim luruh

Semua tukang kebun disiksa oleh soalan: bilakah lebih baik untuk memindahkan currant untuk mendapatkan tanaman penuh sedini mungkin?
Di kawasan utara, adalah dinasihatkan untuk memindahkan currant pada musim bunga, apabila salji turun dan set tambah suhu. Tetapi jika semak sudah mula berkembang, maka pemindahan ke tempat baru harus ditunda sehingga musim gugur.

Pemindahan musim luruh memerlukan kesabaran, kerana semak mesti membuang daun, dan aliran sap akan berhenti di pucuk.

Bagi zon tengah Rusia tempoh yang paling baik ialah pertengahan akhir bulan Oktober.
Di kawasan utara, syarat-syarat itu dipindahkan 2-3 minggu. Jika anda menjalankan pemindahan belukar terlalu awal, currant boleh “mencampurkan” musim-musim dan meneruskan pertumbuhan, membuang tunas yang akan membeku pada musim sejuk, melemahkan semak belukar. Pada musim gugur yang hangat dan kering, semak yang dipindahkan memerlukan penyiraman biasa.

Related  Penyediaan sendiri tanah untuk anak benih

Tempat perlindungan musim sejuk dalam kes ini adalah wajib. Anda boleh mencurahkan 2-3 balang humus lama dicampur dengan daun pokok hiasan di dasar belukar. Kemudian pada musim bunga di sekeliling semak, lapisan subur tanah yang longgar dibentuk, di mana ia boleh membina mangkuk penyiraman.

Cobs of currant, ditanam pada musim gugur, untuk musim dingin menyesuaikan diri di tempat baru dan berakar, untuk menuai pada musim panas.

Cobs of currant, dipindahkan pada musim bunga, mengambil masa yang lama, menyesuaikan dan menghasilkan hanya setahun kemudian. Sekitar semak belukar pada musim luruh anda boleh menanam cengkeh bawang putih. Apabila ia naik pada musim bunga, setiap 3-4 hari untuk memotong bulu menjadi 0.5-1 cm, maka bau bawang putih akan menakutkan perosak.

Pemindahan pada musim bunga

Pada musim bunga, biasanya keratan berakar, iaitu, mereka dipindahkan dari parit nurseri ke tempat yang tetap di beri. Jika keratan ditanam pada musim luruh, maka pada musim bunga, mereka akan menjadi ranting dengan 2-3 daun dari buah pinggang yang ditinggalkan di atas tanah.

Sekiranya keratan renek pada musim bunga lepas, setahun yang lalu, maka pada masa pemindahan semak belukar penuh dengan 2-3 pucuk harus berubah. Semen muda semacam itu boleh ditransplantasikan dengan mudah, mengikut peraturan yang dinyatakan di atas. Tetapi untuk menggali loji itu perlu dengan gumpalan bumi, maka ada risiko kerusakan yang minimum terhadap akarnya. Dipindahkan di semak musim bunga memerlukan penjagaan yang tetap dan penyiraman yang banyak sepanjang musim panas.

Pemindahan semak currant dewasa pada musim bunga dilakukan seawal mungkin pada pertengahan atau akhir Mac, sebaik sahaja tanah dicairkan.

Related  Arahan untuk penggunaan penyediaan racun serangga Borey

Pemindahan pada musim panas

menyiram currantPemangkasan currant pada musim panas tidak wajar, tetapi mungkin. Lagipun, ia berlaku bahawa orang memperoleh dacha baru dan merasa kasihan kerana meninggalkan haiwan peliharaan mereka, di mana mereka telah melabur banyak haba dan tenaga. Dalam kes ini, semak dewasa digali dengan gumpalan bumi, yang sepatutnya sebanyak mungkin. Untuk mengangkut semak ke lokasi baru, baldi, lembangan dan kotak digunakan mengikut saiz akar. Menanam semak di dalam lubang yang disediakan, berhati-hati air setiap hari selama beberapa hari.

Saplings kontainer boleh dipindahkan ke beri pada bila-bila masa sepanjang tahun dan bahkan pada musim panas, memberikan mereka penyiraman yang banyak dan pembajaan yang tepat pada masanya. Segera setelah menanam, tempat di bawah semak harus diawuk dengan gambut, kompos, humus atau pasir, maka kelembapan akan bertahan lebih lama. Sekiranya lubang penanaman dipenuhi dengan baik, pembajaan pokok semak yang ditanam hanya diperlukan selepas setahun.

Artikel dalam subjek: currant emas – peraturan penjagaan!

Bagaimana dengan betul menanam currant (video)