brokoli unguKebanyakan rakan senegara kami menanam kubis putih pada dachas atau plot rumah mereka, ada yang menanam warna dan merah. Tetapi jenis kubis lain adalah gudang sebenar bahan berguna. Pada masa yang sama mereka mempunyai kualiti rasa yang tinggi. Pelbagai jenis kubis yang popular dengan gambar dan penerangan menarik minat ramai tukang kebun, kerana makanan berharga ini merupakan sebahagian daripada diet kita.

Spesies kubis

Di bawah istilah “kubis” ahli botani memahami genus keluarga tumbuhan keluarga Cabbage, yang juga disebut cruciferous. Ia termasuk tanaman seperti mustard, rutabaga, lobak, dan, sebenarnya, pelbagai jenis kubis. Setakat ini, terdapat kira-kira 50 jenis tumbuhan kubis. Kebanyakannya tumbuh di lembangan Laut Mediterranean, di Eropah Tengah dan Asia. Di Amerika hanya kubis yang dibawa dari Eropah dan Asia ditanam.

Untuk genus ini terdapat pelbagai jenis rumput satu, dua dan sekian lama. Mereka dicirikan oleh daun lobed atau pinnately-separated. Orang belajar untuk memupuk kubis ribuan tahun yang lalu. Sayuran ini kaya dengan selulosa, karotena, glukosa, vitamin, mikroelemen. Kubis boleh dimakan mentah, rebus, sauerkraut, goreng. Sesetengah jenis kubis dikekalkan dengan sempurna sehingga musim menuai baru.

kubis savoy
Hampir semua kubis suka tanah subur, pencahayaan yang baik dan kelembapan. Mereka boleh ditanam melalui benih atau menanam di tanah terbuka.

Jenis-jenis kubis yang paling popular yang boleh ditanam di negara ini:

 • berkepala putih;
 • berkepala merah;
 • Brussels;
 • warna;
 • brokoli;
 • kohlrabi;
 • Savoy;
 • Beijing;
 • Cina;
 • kubis Calais.

Bergantung kepada organ tumbuhan, yang dimakan dalam makanan, jenis kubis berikut dibezakan:

 • daun (Peking, Cina, Kale), di mana daun dimakan;
 • kubis (putih, merah, Savoy), yang merupakan tunas apikal yang terlalu banyak;
 • berwarna dan brokoli, yang kepalanya sangat berbunga;
 • Brussels, yang menggunakan kochanchiki makanan, yang semakin meningkat di paksi daun;
 • kohlrabi, di mana batang tebal dapat dimakan.

Jenis-jenis terbaik kubis menghasilkan hasil yang sangat tinggi, sambil memerhatikan kaedah-kaedah teknologi pertanian tanaman ini. Jenis-jenis kubis yang berbeza dengan gambar yang tumbuh dengan indah di negara ini dibentangkan di bawah.

Kubis (kubis)

Yang paling popular di latitud kami adalah kubis sayuran, yang sering dipanggil kubis berkepala putih. Ia telah ditanam di negara kita selama beratus-ratus tahun. Ia kaya dengan vitamin (C, B), mineral (kalsium, sulfur, kalium, fosforus, besi, magnesium, zink), protein. Ia boleh digunakan dalam apa jua bentuk. Tumbuh walaupun peminum kubis putih pemula musim panas. Selalunya ia ditanam melalui anak benih.

Jenis-jenis yang paling popular di awal kubis: Pindahkan F1, Kazachok, F1 Samur, The Jun Stakhanovite 1513 Express F1, F1 Arctic Circle, Golden hektar Ditmarskaya awal. Jenis yang paling produktif lewat kubis: Moscow lewat 9, Amager, Winter Gribovskaya 13, Moscow lewat 15 Morozka, F1 Artik, Garant F1.

 Pucuk Brussels

krasnokochannaya-bruselskaya-kapustaKubis semacam ini dinilai untuk kochanchiki kecilnya, diameter 4-5 cm, mempunyai rasa yang sangat baik. Ia sesuai untuk sup, stewing, memelihara. Produk pemakanan ini dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar bahan yang berguna kepada manusia. Kubis kubis mempunyai rasa gurih yang menyenangkan.

Semasa menyemai pada bulan April, pucuk Brussels masak pada bulan Oktober.

Kubis merah

Cabe jenis ini paling sering digunakan untuk membuat salad segar dan merendam, kerana dengan rawatan haba yang panjang ia mengubah warna yang luar biasa. Daunnya lebih sukar daripada daun kubis. Mereka mempunyai warna merah-ungu. Kelebihannya ialah jumlah protein, vitamin C, mineral, asid pantheik, sianin, yodium.

Isolasi jenis kubis merah awal, tengah dan lewat. Sudah pada bulan Jun, anda boleh dengan lembut memotong daun besar menjadi salad, tanpa menunggu masaknya.

Kembang kol

Untuk pelbagai kubis ini, ramai penduduk musim panas adalah berat sebelah, kerana ia sering digunakan untuk pemadam, salad, goreng dalam adunan dan perarakan. Walau bagaimanapun, banyak jenisnya tidak direka untuk penyimpanan jangka panjang. Dalam kembang kol, terdapat lebih banyak vitamin dan protein daripada kubis putih, yang melampaui pemakanan. Terdapat pelbagai warna putih, merah, kuning dan ungu. Kepala kembang kol memiliki rasa yang kaya dan tekstur berisi.

Untuk menjaga kepala kubis putih, mereka ditutup dengan daun dari matahari.

Brokoli

gambar brokoliIni jenis kubis dari jauh menyerupai kubis berwarna, tetapi ia mempunyai hal berkembang hijau gelap. Baru-baru ini, jenis dengan warna ungu muncul. Rasa kepala brokoli adalah seperti kembang kol, tetapi ia lebih lembut dan bersemangat. Sayuran rendah kalori ini adalah produk pemakanan. Selain vitamin, protein, mineral, ia mengandungi asid folik, methionine dan antioksidan. Ia direbus, dimasak untuk pasangan.

Jenis kubis tidak bersahaja. Brokoli bertahan dengan frosts hingga -7 ° C. Kubis ini tidak memerlukan kepala teduh. Ia biasanya tumbuh di hampir mana-mana Brokoli tanah semasa pertumbuhan kepala memerlukan air yang banyak. Inflorescence mesti dipotong dalam masa sehingga mereka tidak berbunga.

Kohlrabi

Malangnya, kubis jenis ini tidak dapat diabaikan oleh penduduk musim panas. Sayur-sayuran ini tidak makan daun atau perbungaan, tetapi batang tebal (tangkai). Ia dimakan mentah, rebus, direbus, digoreng, disumbat dan dibakar. Rasanya seperti lobak dengan rasa manis. Kolrabi terkenal dengan komposisi kimianya yang kaya. Ia mempunyai lebih banyak vitamin C daripada buah sitrus. Sayuran ini disyorkan untuk pesakit kencing manis.

Kubis ini terkenal kerana tidak bersahaja. Ia boleh disemai terus ke dalam tanah terbuka. Dalam kes ini, ia masak selepas 2-2,5 bulan. Kohlrabi mesti dibersihkan tepat pada masanya, supaya di tangkai tidak mempunyai serat sayuran kasar. Sayuran ini dalam keadaan yang baik boleh disimpan untuk masa yang lama.

Kubis Savoy

Kubis jenis ini dibezakan oleh daun kerinting. Ia mengandungi lebih banyak nutrien daripada kubis putih. Daunnya lebih halus dan lebih enak. Mereka hebat untuk makanan diet. Mereka digunakan untuk penyediaan salad dan gulung kubis.

Kubis Savoy ditanam dengan cara yang sama seperti kubis putih. Ia tahan kepada suhu tinggi, kekurangan kelembapan dan kerosakan perosak.

Kubis Peking

Kubis Peking adalah pada masa yang sama seperti daun salad dan kubis. Kepala longgar, panjangnya dibezakan oleh daun lembut dan lembut. Ia matang dengan cepat (2-2.5 bulan). Gunakannya untuk memasak salad dan kim chi.

Menyemai benih kubis terus ke tanah terbuka, kerana ia tidak bertolak ansur dengan pemindahan. Mereka menyemai pada April-Mei. Kubis ini harus berhati-hati dilindungi dari perosak seperti sumpah, kerana mereka dapat memusnahkan semua penanaman kubis Peking.

Kubis Cina

Kubis Cina mula berkembang di dachas baru-baru ini. Kubis berdaun ini tidak mempunyai kepala. Dengan komposinya, ia sangat dekat dengan kubis putih.

Kubis Calais

kotoran kubisIni jenis kubis adalah pemula di kotej kami. Ia ditanam, kedua-duanya sebagai sayur-sayuran yang boleh dimakan, dan sebagai tumbuhan hiasan. Kubis ini mengandungi banyak bahan berguna dan mempunyai penampilan yang sangat hiasan. Dia mempunyai daun ukiran cantik.

Ciri-ciri teknologi pertanian

Kubis tidak boleh ditanam di satu tempat selama lebih dari dua tahun. Selepas itu, tapak disemai dengan timun, bit, kentang. Benih semua kubis bercambah pada 2-3 ° C. Tumbuhan muda biasanya bertolak ansur dengan beku sehingga 5-7 ° C. Kubis terbaik tumbuh pada 13-18 ° C. Pada suhu tinggi, tumbuh-tumbuhan ini dapat dengan cepat menghulurkan untuk membentuk tunggul yang panjang. Semua sayuran seperti ini suka tanah yang lembab.

Panjang tempoh tumbuh-tumbuhan dari pelbagai jenis kubis adalah berbeza:

 • Berkepala – 100-170 hari (bergantung pada variasi);
 • berwarna dan brokoli – 80-180 hari (bergantung kepada pelbagai);
 • Brussels – 150-160 hari;
 • kohlrabi – 70-80 hari.

kembang kolKembang kol dan brokoli tidak begitu aneh kepada tanah sebagai jenis sayur-sayuran ini. Mereka boleh ditanam di tanah liat dan berpasir. Jenis kubis dipilih bergantung kepada iklim. Di latitud utara, varieti awal dan sederhana paling sering ditanam, dan di lintang selatan, varietas kemudian ditanam.

Perosak berikut mungkin merosakkan tanaman kubis:

 • Ulat;
 • Aphids;
 • Slug.

Persediaan racun serangga khas digunakan untuk mengawal perosak. Antara ubat-ubatan rakyat, terutamanya yang popular adalah penyiraman tumbuhan dengan larutan abu kayu atau merebus sekam bawang. Jenis kubis yang berbeza membolehkan penuaian yang kaya dengan sayur-sayuran yang sangat lazat dan sihat di dacha.

Berkembang beberapa kubis – video