begoniaTidak seperti begonias bilik, pelbagai tamannya sangat baik untuk keadaan cuaca dan tumbuh dengan baik di taman-taman dan taman-taman bunga.

Warna tumbuhan popular ini boleh menjadi yang paling pelbagai – dari putih ke ungu yang indah, dan semua jenis begonia taman boleh dilihat dalam gambar dalam katalog penanam bunga dan taska. Taman begonia terkenal kerana kekukuhan pokok renek yang ketinggiannya tidak melebihi 25 cm Jika anda menyukai tumbuhan ini dan ingin mengembangkannya sendiri, anda perlu tahu cara menanam dan menjaga kebun begonia. Tumbuhan ini aneh dan tidak bertolak ansur dengan kesilapan.

Menanam begonias taman

Begonia dari mana-mana varieti adalah tumbuhan mencintai, bagaimanapun, apabila menanam spesies taman, kawasan yang teduh harus dipilih. Sinar matahari langsung menjejaskan perkembangan tumbuh-tumbuhan, dan ia menjadi lebih buruk.

Selepas menentukan tempat untuk tumbuhan berbunga, tunggu Jun, kerana ini adalah bulan menanam begonias taman. Cuaca menjadi hangat dan malar, dan untuk tumbuhan yang mencintai panas, ia sangat penting, kerana walaupun fros kecil atau suhu rendah dapat merosakkan begonia taman.

Menanam di tanah terbuka boleh benih begonia, dibeli terlebih dahulu di kedai khusus, atau secara bebas ditanam dari biji di rumah.

Benih Benih

Kita perlukan:

  • Ground;
  • Benih begonias taman;
  • Pot atau kotak untuk benih.

benihBenih begonias taman berkualiti tinggi disemai pada bulan Februari dalam benih yang dipenuhi dengan tanah. Ia dilakukan sendiri, mencampurkan tanah gambut, pasir dan daun dalam nisbah 1: 1: 2. Benih begonia sangat kecil, jadi mereka tidak ditaburkan, tetapi hanya sedikit digulung ke dalam tanah basah.

Kotak dengan biji ditutup dengan kaca dan diletakkan di tempat yang hangat. Air harus digunakan apabila tanah kering, dengan kemas, jika tidak, benih kecil boleh dibasuh dengan air. Dalam seminggu terdapat pucuk begonia, dan pada usia 2-3 minggu mereka perlu menyelam ke dalam periuk yang berasingan. Penanaman benih begonias taman dilakukan pada jarak 2 cm dari satu sama lain. Sebulan kemudian benih begonia sesuai untuk penanaman dalam slaid berasingan untuk berkembang.

Blossom begonia sedemikian pada tahun pertama. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan berbunga awal, anda perlu menggunakan anak benih yang dibeli dengan tunas yang telah muncul.

Related  Kenapakah perlu untuk memecahkan pokok buah-buahan pada musim bunga, masa itu

Penjagaan begonia taman

Apabila begonia taman ditanam di tanah terbuka, gambut dan kompos dituangkan ke dalam lubang atau diganti dengan mana-mana baja mineral yang mengandungi kalium dan fosforus. Selepas penanaman, tanah semestinya tertumpah dengan air, yang akan mempercepatkan perakaran benih.

Penjagaan begonia taman termasuk melonggarkan tanah secara tetap berhampiran perkebunan, yang akan menyediakan sistem akar dengan oksigen. Kilang ini tumbuh dengan baik hanya dalam tanah lembap, jadi air penanaman sekali setiap tiga hari, yang bergantung kepada keadaan cuaca. Dengan penubuhan cuaca yang gersang dan panas, menanam kebun begonia selalunya, semestinya melonggarkan tanah selepas pengairan. Jangan biarkan air menjadi stagnan, kerana ini menyebabkan rosak akar tumbuhan. Untuk tujuan pencegahan, apabila menanam di bahagian bawah lubang, meletakkan apa-apa bahan saliran – tanah liat yang diperluas, pasir sungai yang besar, kerikil, dll.

Daun begonia tidak memerlukan penyemburan tambahan, sebaliknya, sebaliknya, titisan air menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada mereka, kerana ia menyebabkan penampilan bintik coklat. Pada musim gugur, pada malam musim sejuk, penyiraman dihentikan.

Penjagaan musim sejuk

Begonia BegoniaPada awal Oktober, ubi begonias taman perlu digali untuk musim sejuk. Pertama, tumbuhan memotong batang, meninggalkan tunggul sehingga ketinggian 3 cm. Tumbuh ubi begonia taman dikeringkan di dalam bilik selama dua minggu. Dengan ubi, keluarkan sisa tanah dan batang, masukkannya ke dalam kotak penyimpanan dan tutup dengan pasir.

 

Simpan bekas dengan ubi di tempat yang sejuk. Untuk menyimpan sejumlah kecil ubi, peti sejuk sesuai.

Pengeluaran semula begonia taman

Pada akhir musim sejuk, anda boleh mula merenung ubi madu. Ini adalah cara yang baik untuk meningkatkan jumlah bahan penanaman untuk taman bunga. Tuangkan pasir basah ke dalam kotak kecil dan tanam begonias ubi. Apabila pucuk pertama muncul, ubi dipotong supaya sekurang-kurangnya satu buah ginjal kekal di setiap bahagiannya. Potongan ditaburi dengan arang yang dihancurkan, dikeringkan selama beberapa jam dan kemudian penanaman begonias benih ditanam di dalam pot. Penjagaan anak benih semacam itu adalah sama seperti apabila berkembang begonia dari biji benih.

Setiap tahun kebun begonia taman tumbuh dalam saiz. Bahan-bahan gizi tumbuhan sedemikian berkumpul banyak, jadi setiap tahun dan bunga menjadi lebih besar.

Walaupun begonia taman ditanam di tanah terbuka, ia boleh digunakan untuk landskap teras, hiasan tingkap dan balkoni. Penanaman tanaman ini sebagai budaya periuk tidak sama sekali menjejaskan kemegahan pembungaannya.

Related  Bagaimana untuk menyemai petunia dengan betul – semua butiran perkara itu

Video: bagaimana untuk membesar dan menjaga begonia