Pematuhan dengan penanaman anggurViticulture yang berjaya adalah terutamanya dikaitkan dengan mewujudkan keadaan di mana anggur menerima pemakanan yang cukup, cahaya dan penyiraman. Jika mana-mana faktor yang dilanggar, penyakit dan perosak datang. Adalah penting untuk menjangkakan kemunculan faktor-faktor yang merosakkan, memberi tumpuan kepada keadaan cuaca. Mencegah penyakit lebih mudah daripada membasmi penyakit. Oleh itu, terdapat satu sistem untuk melindungi kebun anggur dan rawatan pencegahannya. Ia menetapkan, daripada menyembur anggur dari penyakit, dan dalam apa segi.

Agrotechnics of grapes

Menyediakan untuk pencegahan penyakit dan kerosakan pada pokok anggurBudaya kuno anggur telah menimbulkan banyak penyakit. Kesemua mereka boleh dibahagikan kepada berjangkit dan bergantung kepada keadaan penahanan, faktor semula jadi. Penyakit berjangkit mewakili sebahagian daripada dunia hidup yang berkembang di semak belukar – kulat, virus, bakteria. Pencegahan bertujuan untuk memerangi faktor-faktor ini. Sains mencadangkan bagaimana untuk merawat anggur daripada penyakit dan bagaimana untuk mengelakkan lesi.

Pertama sekali, kerusi belukar sangat penting. Penyediaan pit pendaratan dengan mengisi bahan bakar dengan nutrien yang diperlukan adalah kunci kepada perkembangan tanaman yang sesuai pada tahun-tahun awal. Apabila menanam keratan pada tempat yang tetap, mereka direndam dengan penambahan kalium permanganat daripada jangkitan dengan odum. Bush memerlukan perlindungan sepanjang musim panas, sehingga ia meninggalkan musim sejuk.

Agar penyakit tidak dapat menyesuaikan diri dengan racun kulat yang digunakan, ia digunakan secara bergantian. Terdapat racun kulat tindakan sistemik dan ubat-ubatan yang bertujuan untuk penyakit tertentu.

Penyediaan penyelesaian untuk pemprosesanRawatan fungisida juga dilakukan pada lembaran yang jatuh, tanah apabila meletakkan anggur untuk penyimpanan musim sejuk. Penyemburan pencegahan dilakukan pada tempoh tertentu pembangunan tumbuhan.

 1. Pada peringkat putik bengkak melawan odum dan ubat anggur merah.
 2. Pada lembaran kelima terhadap cendawan paru-paru dan kelabu, jika sudah pada tahun-tahun yang lalu.
 3. Di peringkat perkembangan perbungaan terhadap kutu dan oduma.
 4. Sebelum berbunga melawan kutu, penyakit utama, berpakaian atas daun pada daun, bersama-sama.
 5. Selepas berbunga, rawatan sistemik dengan racun serangga, fungisida dengan tambahan unsur surih digunakan.
 6. Di peringkat permulaan pengisian, racun kulat sistemik digunakan, yang merangsang penggantian atas. Dalam cuaca buruk, mingguan.
 7. Apabila kluster ditutup dengan racun kulat sistemik dan terhadap kelabu kelabu.

Di masa depan, rawatan dilakukan dengan cara yang lembut sebelum menuai. Walau bagaimanapun, kemudian, apabila bersiap sedia untuk musim sejuk, sekali lagi gunakan ubat tindakan sistemik.

Persediaan untuk pemprosesan anggur

Ooidum anggurSemua ubat untuk penindasan penyakit dipanggil racun kulat. Antaranya ialah:

 • racun kulat sistemik;
 • hubungi racun kulat.

Perbezaan dalam bahan aktif yang digunakan memungkinkan untuk bertindak ke atas patogen dari luar, dan untuk memusnahkan miselium dari dalam.

Penyelesaian soda

Rawatan soda

Sebagai rawatan pencegahan di semua peringkat pembangunan, adalah mungkin untuk membuat pemprosesan anggur soda. Akibatnya, sebuah filem dengan tindak balas alkali dicipta di mana spora kulat tidak boleh bercambah. Semburkan semak dengan larutan 50 gram sabun cuci dan 50 g soda untuk 10 liter air sebelum dan selepas berbunga setiap minggu. Pemprosesan sedemikian juga sesuai pada penampilan Odyum pada bulan Ogos. Ia juga bertindak atas penyelesaian odium dan potassium permanganate.

Besi vitriol

Besi vitriolDadah lain yang sepatutnya dalam set kimia adalah besi vitriol. Untuk anggurya ubat tidak boleh digantikan. Keperluan vitriol dalam penanaman teknologi pertanian adalah disebabkan oleh:

 • unsur surih dalam bentuk larut, mudah dihadam;
 • membentuk filem pada objek selepas pengeringan;
 • menahan musim bunga tunas;
 • melawan lumut dan lichen, racun kulat.

Ini adalah satu-satunya komposisi garam besi, yang diserap tanpa berubah menjadi bentuk lain. Sebagai berpakaian atas foliar, ia dengan cepat memasuki sistem tumbuhan. Walau bagaimanapun, besi vitriol digunakan untuk anggur pada musim bunga dalam kepekatan rendah. Malah sebelum mekar dedaunan pada kulit, ia digunakan dalam kepekatan 0.5-1%. Pada musim luruh, untuk pemprosesan, anda boleh gunakan dalam pemutihan sehingga 3%, dan untuk memusnahkan lichens dalam kepekatan 5%. Tetapi gunakan penyelesaian pekat hanya pada musim gugur yang mendalam, apabila aliran sap akan berhenti.

Permohonan Spring sulfat ferrous menangguhkan pembukaan buah pinggang, dan tumbuhan itu hilang dari fros musim semi. Juga, urea aktif dalam kepekatan tinggi, jika penyemburan berlaku sebaik sahaja salji telah cair.

Sulfur koloid untuk anggur – penyediaan tindakan hubungan

Koloid sulfurIa berfungsi untuk memusnahkan spora odium dan digunakan pada penampilan pertama tanda-tanda penyakit. Ia juga digunakan pada tanda-tanda pertama anthracosis, ia mempunyai kesan berbahaya pada kutu. Belerang koloid boleh digunakan secara serentak dengan racun kulat tembaga. Penyelesaian ini disediakan pada air suam dengan pembubaran secara berperingkat penyediaan. Penyelesaian kerja digunakan segar. Di samping itu, untuk tujuan pencegahan, sulfur boleh digunakan, memohon kepada permukaan bilah daun dengan cara semburan tipis. Belerang koloid untuk anggur menghasilkan halangan pelindung selama 10-14 hari.Rawatan tumbuhan terhadap penyakit

Semasa merawat kebun anggur dengan bahan kimia, kita tidak boleh melupakan langkah-langkah perlindungan individu. Penyedutan wap, menjadikan mereka untuk membuka kawasan badan boleh menyebabkan reaksi alahan dan keracunan. Jika ini berlaku, anda perlu membersihkan badan atau mata dengan teliti. Jika ditelan, minum banyak air dengan arang aktif. Lagipun, dapatkan nasihat doktor.

Thanos fungisida untuk anggur sistemik

Ia adalah ubat yang tahan terhadap pembilasan dan boleh digunakan dalam cuaca basah. Bahan aktif famoxadone membentuk filem yang tidak dapat dielakkan dan diedarkan secara merata ke permukaan, melindungi dari spora yang tumbuh.

Cimoxanil menembusi plat daun dan menghasilkan kesan terapeutiknya, bergerak ke dalam. Dia bergerak dari daun ke batang dan dalam sehari mencapai kepekatan seragam. Dengan berbuat demikian, ia mengikat patogen dalam tumbuhan. Ini dicapai dengan membuat kapsul di sekeliling sel-sel yang terjejas.

Kesan Thanos dan Famoxadone pada LojiFungisida untuk tanos kebun anggur adalah penyediaan dari kompleks penyakit. Memohon ia kepada daun anggur tidak kurang daripada tiga jam sebelum hujan. Ia digunakan dalam rawatan bersama dengan ubat lain yang mempunyai reaksi asid.

Quadrice Fungicide

QuadriceKesan perlindungan penyediaan quadris dalam permohonan untuk anggur terdiri dalam tindakan sistemik terhadap kebanyakan spora dan bakteria. Kelas racun perosak baru adalah strobilurin. Tindakan bahagian aktif adalah sistemik. Ia boleh digunakan untuk tujuan pencegahan dan pada ketinggian penyakit. Untuk satu hari Quadrice 250 SC menekan penyakit ini. Pada masa yang sama – ia adalah dadah beracun rendah, tidak menjejaskan lebah. Agar tidak menjadi ketagihan, aplikasi Quadras untuk anggur berganti dengan Topaz atau Rhodomil Gold.

Penyediaan Falcon

FalconDikenali dengan inovasinya, Bayer telah mengeluarkan ubat sistemik baru Falcon untuk anggur. Bahan aktif kompleks memusnahkan semua penyakit kulat. Dalam spiroxamine ini mempengaruhi embun palsu dan Amerika, tebuconazole dan triadimenol menekan pertumbuhan miselium.

Penyediaan itu membentuk sebuah filem, tidak dibasuh dan digunakan di mana-mana peringkat perkembangan penyakit. Falcon ubat yang sangat berkesan untuk anggur dijual dalam satu pakej sebanyak 5 liter. Oleh kerana fungisida tidak murah, ladang-ladang besar hanya boleh membelinya dalam bekas itu.

Satu lagi penyediaan tindakan sistemik yang diarahkan terutamanya untuk memerangi ketam pada pokok batu buah telah dikeluarkan oleh Syngenta. Fungicide Horus untuk anggur digunakan untuk mencegah reput. Bahan aktif cyprodinil menyediakan penciptaan filem pada buah beri. Ia boleh digunakan dalam pencegahan dan rawatan anggur. Ubat tidak dibasuh dengan air dua jam selepas rawatan. Ia digunakan pada awal perkembangan berus dan pada akhirnya, untuk mengelakkan jangkitan dengan reput putih. Tempoh tindakan pelindung adalah 7-10 hari. Ubat ini bermula dalam 36 jam pertama.

Penyelam kebun anggur

Penyelam kebun anggurDari siri “Penyelamat” di agrotechnics gunakan Penyelamat anggur. Ubat adalah tindakan sistemik terhadap serangga dan penyakit kulat. Pakej ini mengandungi tiga ampul:

 • memusnahkan serangga perosak;
 • melindungi penyakit kulat;
 • pengawal selia dan promoter pertumbuhan.

Penyelamat anggur dengan mudah memusnahkan friloxera aphid, hama labah-labah dan sistem perosak lain di taman. Kadar permohonan adalah tiga ampul per 10 liter air. Gunakan produk yang menggunakan peralatan pelindung diri.

Selepas rawatan, kesan ubat berterusan selama 3-4 minggu, bergantung pada keadaan cuaca.

Menggunakan ubat tindakan sistemik selaras dengan dos yang disyorkan dan pada masa yang sesuai, anda boleh mendapatkan kebun anggur yang sihat.

Perlindungan anggur dari penyakit dan perosak – video