begonia di atas mejaSekelompok semak yang menarik dengan daun cerah dan tunas lembut menghiasi taman depan, katil bunga dan balkoni dari akhir musim semi hingga musim luruh yang lembut. Ini, pada umumnya, wakil-wakil bulu spesies dengan warna-warna yang sangat mencolok. Bilik Begonia boleh menggembirakan hati seorang penikmat tumbuhan sepanjang tahun. Dalam periuk ditanam pelbagai spesies.

Apakah jenisnya?

Di antara tumbuh-tumbuhan terdapat semak kecil, yang mempunyai ketinggian tidak lebih dari 5 cm, dan spesimen besar hingga 3 m. Mereka diklasifikasikan dalam pelbagai cara.

Dalam tafsiran popular empat spesies disebutkan, antara mereka:

 1. indah berbunga – dibezakan oleh warna-warna elegan warna yang paling pelbagai, kelengkapan dan bentuk;
 2. semak dan semishrub;
 3. tuberous;
 4. hiasan dekoratif – mempunyai daun yang dicat dengan ciri-ciri yang dicat.

Varieti mekar kecantikan adalah sangat, lebih daripada 1000. Menyebar dari pantai Asia dan Afrika, serta Amerika Selatan, ia telah menjadi popular di seluruh dunia.

begonias cantik

Peraturan penjagaan begonia di rumah

Setelah melawat pameran bertema di sebuah taman botani atau rumah hijau, anda pasti akan menyelesaikan keajaiban ini di apartmen anda. Tetapi bagaimana untuk menjaga begonia di rumah supaya tidak hilang selepas berbunga pendek? Adakah keadaan anda sesuai dengannya?

 1. Pertama, pilih tempat di mana tumbuhan tidak akan mengarahkan aliran solar lurus. Tetapi mesti ada banyak cahaya, ia bergantung pada penampilan dan kelajuan pertumbuhan. Spesies daun boleh diletakkan pada jarak jauh dari tingkap, mereka boleh bertolak ansur dengan penumbra. Pakar mengesyorkan untuk meletakkan periuk bunga di tingkap jendela utara dan timur.
 2. Kedua, perlu diingat bahawa bunga itu berasa selesa, berada di satu tempat. Perubahan suhu dan suhu pencahayaan yang berterusan boleh merosakkannya.
 3. Ketiga, perlu menyediakan tempoh istirahat antara fasa pertumbuhan yang aktif, di mana rizab tenaga dan daya berkumpul untuk berbunga baru.
 4. Keempat, cuba buat suhu suhu yang optimum di kawasan 18-22 ° C sepanjang tahun, mengelakkan terlalu banyak musim sejuk dan kering pada musim panas.

Related  Penjagaan yang baik untuk anggur – jaminan tuaian yang kaya

Penyiraman dan Kelembapan

Penjagaan utama untuk Begonia panas musim panas terdiri daripada penyiraman yang banyak dan kerap dengan air yang lembut, berdiri. Anda akan dapat memahami bahawa pelembapan seterusnya diperlukan, jika lapisan atas tanah kering dikeringkan dengan 1 cm. Oleh kerana iklim asli untuk bunga tropika dan subtropika, udara kering tidak dapat diterima. Tetapi anda tidak boleh menyembur daun, kerana mereka mungkin mempunyai bintik coklat yang hodoh. Bagaimanakah saya meneruskan? Letakkan periuk di atas bantal tanah liat berkembang, di mana ia kering sehingga tuangkan air. Menguap, ia akan menyerap udara dengan kelembapan.

Untuk memastikan penjagaan kualiti untuk winter indoor begonium, anda perlu mengurangkan penyiraman. Anda juga boleh memanaskan periuk sedikit supaya sistem akar tidak dipengaruhi oleh kesejukan. Di tengah-tengah cuaca sejuk, kilang berhenti tumbuh. Sepanjang tempoh ini, tidak sepatutnya menyuburkan, memindahkan, memutar atau mengisi. Adalah penting untuk membekalkannya dengan keamanan yang diperlukan.

Bagaimana dan kapan harus begonias dipindahkan?

begonia bilikJangan gantikan semak belukar yang baru dibeli. Selepas mengalami tekanan selepas mengubah keadaan yang semakin meningkat, tumbuhan itu boleh menjadi sakit untuk jangka masa yang panjang, tempoh berbunga akan berkurangan. Masa untuk mengubah kapasiti pengangkutan ke periuk yang lebih indah dan asli datang, jika untuk pertumbuhan akar tidak mempunyai ruang yang cukup, dan mereka mula memerhatikan lubang saliran. Pilih periuk beberapa sentimeter lebih besar dari sebelumnya.

Skim pendaratan adalah standard:

 • Di bahagian bawah meletakkan lapisan batu-batu kecil;
 • claydite ditaburi dengan tanah yang sesuai di 1,5-2 cm;
 • telah menghancurkan periuk dari semua pihak, berhati-hati mengeluarkan belukar dari itu, cuba untuk tidak merosakkan akar;
 • Sekiranya perlu dengan batang kayu menguraikan benjolan akar, luruskannya;
 • meletakkan kilang di dalam periuk baru, akarnya secara beransur-ansur ditaburi dengan tanah baru, sedikit meracau;
 • selepas menyiram dengan air lembut.

Related  Baja mineral universal yang berkesan di Kemir

Tanah lebih baik untuk bersiap sedia. Lagipun, ia mempunyai keperluan khas: ia mesti mempunyai keasidan tertentu, ringan dan longgar, mempunyai sifat pemakanan.

Tempat tidur begonia bunga dalaman

Untuk pewarnaan berwarna-warni batang, fasa berbunga panjang, tunas besar, tumbuhan memerlukan baja. Bunga dalaman begonia, penjagaan yang dilakukan tanpa makan tetap, kelihatan lemah dan letih. Adalah disyorkan untuk membuat campuran mineral kompleks pada musim bunga musim panas, apabila terdapat pertumbuhan yang aktif dan tunas diletakkan. Terdapat sebatian khusus yang direka khas untuk spesies berbunga begonias. Mereka digunakan pada preskripsi – sekali atau dua kali seminggu. Gunakan aditif yang diletakkan dengan baik, penggunaan berlebihan mereka tidak akan membawa. Sekiranya anda memiliki begonia dekoratif, kemudian pada musim luruh anda perlu berhenti membaja. Sekiranya tumbuhan anda terus berkembang pada musim sejuk, makan sehingga akhir berbunga.

bunga begonia

Jangan takut untuk memulakan begonia yang menawan. Sekiranya anda dapat memberi persekitaran yang baik, dia akan berterima kasih kepada kecantikannya dan berbunga panjang.

Video: menjaga begonia bilik