tidur dengan begoniasRamai peminat bunga sering tertanya-tanya, adakah mungkin untuk menanam diri sendiri, tanpa membeli benihnya? Sebenarnya, begonia semakin berkembang dari benih dengan sempurna dan proses ini menarik dan menarik bagi setiap tukang kebun. Hampir semua jenis tumbuhan ini mengekalkan ciri-ciri kelainan dengan pembiakan benih, hanya begonia vechnotsvetuschaya Terry dalam kes ini kehilangan ciri-ciri keturunan itu.

Untuk begonias yang menanam, yang perlu berbunga:

  • biji bunga;
  • tanah;
  • peti untuk anak benih;
  • kaca.

Campuran tanah untuk menanam benih harus lembut dan kaya dengan nutrien. Campuran sedemikian boleh didapati di mana-mana kedai yang mengkhususkan diri dalam bunga.

benih begoniaBegonias penyemai yang sentiasa berbunga mesti dilakukan pada bulan Januari. Oleh kerana benih tumbuhan ini sangat kecil, ia boleh dicampur dengan pasir biasa untuk memudahkan penaburan. Kotak untuk tumbuh dari biji begonia hijau mesti menjadi cetek.

Selepas campuran tanah telah disediakan, biji-bijian bertaburan secara langsung ke atas permukaan tanah yang lembap dan dipadatkan. Tidak diinginkan untuk mengisinya dengan tanah. Untuk mengekalkan kelembapan yang diperlukan untuk percambahan benih yang baik, kotak dengan biji ditutup dengan kaca. Titisan yang terbentuk di atasnya mesti dihapuskan untuk mengelakkan penanaman benih. Untuk mengelakkan situasi ini, mungkin untuk meletakkan bekas di mana begonia tumbuh berbunga, meletakkannya di bawah cerun sedikit. Sebelum percambahan biji benih, kaca itu boleh ditutup dengan kertas untuk memberikan bayangan.

Tanah kering dalam sarang yang disembur dengan menggunakan botol semburan dan tambah air untuk dulang laci benih, anda boleh meninggalkan pada 2:00 pucuk dibuka untuk pengudaraan yang lebih baik. Suhu untuk pertumbuhan benih yang baik: + 21-24 darjah C.

Selepas 10-12 hari, kaca dinaikkan sedikit untuk berdiri, dan apabila akan pucuk normal, biasanya ia berlaku selepas 2 minggu, kaca itu dikeluarkan sepenuhnya. Selepas itu, suhu di dalam bilik di mana anak benih dikurangkan kepada + 17-19 ° C dan pritenyayut pucuk yang mereka tidak jatuh cahaya matahari yang terang.

Apabila terdapat 3-4 daun yang dibentuk dengan baik, sudah tiba masanya untuk memilih anak benih. Sebulan kemudian mereka menanam begonia pada periuk berasingan. Sememangnya, tumbuhan memerlukan pembajaan.

Anda boleh membeli baja organik di kedai khusus. Pada hari-hari pertama bulan Mei benih begonia dari malar hijau mula menjadi keras, kerana ini mereka dibawa ke jalan untuk sementara waktu. Mulai bulan Jun, penanaman benih begonia bermula di kawasan terbuka. Dalam kes ini, jarak antara tumbuh-tumbuhan perlu kira-kira 10 cm, dan antara barisan bunga dari 13 cm.

Bagaimana untuk menanam bunga begonia mekar?

Apabila semakin bunga yang cantik ini, anda perlu mengikuti beberapa peraturan: walaupun begonias cahaya penyayang meletakkannya dalam cahaya matahari langsung adalah contraindicated, dan juga mendapat bunga kepada cahaya matahari. Ini amat berbahaya semasa berbunga begonia. Bagaimana untuk menanam begonia mekar dengan betul, dan suhu apa yang diperlukan untuk pertumbuhan yang baik dan berbunga tumbuhan?

Tempat untuk penanaman dan tanah

Begonia akan berterima kasih kepada anda untuk cerah, tetapi tempat teduh di musim panas. Hanya dengan bayang-bayang yang perlu anda berhati-hati, kerana dari kekurangan cahaya, batang tumbuhan dapat meregang, kehilangan sifat hiasan dan warna bunga. Tanah begonia suka subur dan longgar, diperkaya dengan humus, dengan reaksi asid lemah (pH 6.2).
Pada tanah dengan kandungan alkali yang tinggi, ia akan tumbuh dengan kurang baik, mungkin, penyakit dengan klorosis atau penyakit lain. Lapisan tanah mesti longgar, kerana begonia mempunyai sistem akar yang cetek, sebab itu tumbuhan ini digunakan untuk penghijauan bukit berbatu. Melihat foto begonia yang sentiasa berbunga, segera ada keinginan untuk memperoleh tumbuhan ini di taman anda. Ia begitu menarik.

Mempupuk dan menyiram

begonia dalam pot bungaJika musim panas terasa kering, begonias perlu disiram secara sistematik. Adalah lebih baik untuk menyiramnya pada waktu pagi atau dengan permulaan kesejukan pada sebelah petang. Air perlu diselesaikan dan lembut. Penyiraman adalah sederhana dan seseorang mesti mengambil kira bahawa begonia tidak suka genangan air dan juga pengeringan tanah.

Penjagaan begonias malar hijau tidak rumit dan tidak mengambil banyak masa, dan bunga-bunga tumbuhan yang indah ini akan mengangkat mood anda dengan warna-warna cerah mereka. Perkara utama, jangan lupa sekali dalam 14 hari untuk merosakkannya dengan baja untuk tumbuhan berbunga dengan kandungan mineral, melepaskan tanah dan membersihkan rumput.

Mula memberi makan sebaik sahaja tunas muncul. Dan jika ada keinginan untuk menjaga begonius yang sentiasa berbunga sehingga musim panas yang panas, ibu-ibu tumbuhan ini sebelum permulaan selesema mesti dipindahkan ke dalam periuk dan dibawa masuk ke rumah untuk musim sejuk. Begonia vechnotsvetuschaya di rumah akan menggembirakan berbunga mereka sehingga musim bunga, jika kita memisahkan tempat yang terang dan jangan lupa untuk air.

Pengeluaran semula begonias dengan keratan yang sentiasa berbunga

Anda boleh menanam begonia bukan sahaja dari biji, ada cara lain untuk membiakkan begonia dengan keratan yang pernah berbunga.

keratan begoniaTumbuh di tanah terbuka begonia dipotong pada musim panas. Untuk rumah yang semakin meningkat pilih permulaan musim bunga.

Keratan:

  • daun muda begonia yang berbunga dengan pisau tajam dipotong dari batang, untuk memudahkan proses pertumbuhan rooting;
  • Tangkai diletakkan di dalam substrat yang lembap dan ditutup dengan polietilena. Ia juga mungkin untuk meletakkan daun begonia kuat dan matang yang pernah berbunga ke dalam bekas air.

Agar proses pengudaraan berlaku, perlu membuat lubang dengan pisau dalam filem polietilena. Sebagai substrat, campuran pasir dan tanah liat berkembang dengan perlite atau lumut. Selepas 14 hari di dalam tanah yang lembab, potongan akar. Selepas dua minggu lagi, keratan begonia yang dibebaskan, dibebaskan dari filem, harus dipindahkan ke dalam bekas berasingan. Penjagaan selanjutnya berlaku mengikut teknik begonia yang semakin meningkat dari biji benih. Semasa pemindahan ke tanah terbuka, anak benih perlu diperpanjang 2 cm di bawah tahap pertumbuhan dalam periuk.

Video: Begonias – pembiakan dan penanaman