Penuaian stroberi yang kayaKami semua, dengan bermulanya hari-hari pertama musim panas, bersemangat untuk menunggu berry stroberi yang lazat, manis dan berair untuk dinikmati. Lebih sedap dan lebih berguna ialah buah, ditanam dengan tangan sendiri, tanpa menggunakan mana-mana baja berbahaya. Strawberi menanam adalah prosedur yang agak mudah, jauh lebih sukar untuk memantau dan mencapai kesuburan benih.

Apa jenis strawberi untuk menanam?

Menanam strawberiSebelum menanam, anda harus menentukan jenis buah yang anda ingin tanam. Sehingga kini, kebanyakannya ditanam pelbagai “strawberry nanas”, anak benih ini memberikan buah beri yang besar dan manis dengan cita rasa semulajadi.

Memilih strawberi untuk ditanam, anda perlu memahami bahawa penuaian bergantung sebahagian besarnya kepada benih. Anak benih yang baik mempunyai sedikit 3-4 daun hijau, dan sistem akarnya ditutup, terletak di dalam sel.

Jika anda ingin dimarahi strawberi baik tahun ini, akar kolar diameter mesti sekurang-kurangnya 6 mm, dan proses akar mencapai sekurang-kurangnya 7 cm.

Kebun-kebun yang berpengalaman mengesyorkan membeli benih elit sahaja, pembiakan pertama. Adalah dipercayai bahawa tuaian yang sangat baik akan memberikan semak bebas, iaitu, yang digali pada musim gugur awal dan dipelihara sepanjang musim sejuk.

Apabila strawberi tumbuhan musim bunga?

Strawberi biasanya ditanam pada awal musim bunga atau musim luruh. Ia perlu dilakukan secepat mungkin. Sekiranya anda terlepas saat ini, anak benih boleh mati. Pada musim bunga, stroberi ditanam ketika masih belum cukup panas. Ini mungkin pada awal bulan Mei atau lewat April, yang sebahagian besarnya bergantung kepada cuaca.

Penanaman di musim bunga mempunyai beberapa ciri:

 • Penyediaan tanah harus bermula seawal lewat musim panas.
 • Misai mesti semestinya menjadi abadi.
 • Strawberi perlu sentiasa disiangi, kerana tumbuhan itu tidak bertolak ansur dengan kawasan rumput liar.
 • 1-2 bulan sebelum menanam, membasmi tanah.

Related  Kami mengkaji pelbagai pens Severyanka dari foto dan keterangan

Menjawab soalan, apabila menanam benih strawberi, ramai tukang kebun mengatakan bahawa ia perlu dilakukan pada musim luruh, iaitu, dari 15 Ogos hingga 20 September. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang secara tradisinya menanam buah beri pada musim bunga, untuk segera mendapatkan buah pertama.

Menanam benih strawberi

Barisan strawberiMenjawab soalan bagaimana dengan betul menanam strawberi, saya mesti mengatakan bahawa ia tumbuh paling baik di tanah yang mengandungi gambut. Lebih baik menggunakan chernozem, dengan apa, anda perlu memberi perhatian kepada air bawah tanah terletak di sebelah, tetapi tidak terlalu dekat.

Penanaman benih harus berada di kawasan dengan tahap cerun yang sangat kecil. Sebaik-baiknya, mereka akan terletak di selatan-barat. Adalah lebih baik untuk tidak menanam strawberi di kawasan tertutup. Peranan yang besar juga dimainkan oleh jumlah humus di dalam tanah, sekurang-kurangnya 2%.

Jika katil yang terletak berhampiran dengan air bawah tanah, kemudian ketinggian mereka hendaklah sekurang-kurangnya 40 cm, dan jika tanah itu kering -. Ketinggian Cukup 15 cm rabung harus terletak pada jarak sekurang-kurangnya 90 cm antara satu sama lain, dan mereka sendiri anak benih pokok renek pada jarak 30 cm.

Penyediaan TanahOleh kerana bahaya terbesar bagi strawberi adalah kumbang May – perlu untuk mencari rabung jauh dari tali pinggang hutan di mana mereka dijumpai. Jika larva kumbang ditemui di tapak, tanah itu dirawat dengan air amonia. Sebagai langkah pencegahan, adalah mungkin untuk menanam berhampiran tempat tidur dengan strawberi lupin, apabila larva memakan kacang mereka – mereka binasa.

Anak benih perlu ditanam di dalam tanah agar sistem akar tidak dibalut. Sebelum menanam, semak perlu ditempatkan di tempat yang sejuk selama 1-2 hari, dan whiskers sebaiknya diletakkan dalam bekas dengan 100 ml air.

Adalah penting bahawa apabila menanam sistem akar harus diletakkan dengan tegak secara menegak, jika ia digantung – akar harus dipangkas. Dalam kes ini, leher akar terletak di aras tanah. Sekiranya anda menanam di tanah kering – sebaik sahaja selepas menanam, ia mesti dituangkan, selepas itu tanah harus disenyawakan dengan humus.

Bagaimana menanam benih?

Anda boleh menanam strawberi dan biji, untuk latihan khas ini:

 1. Dalam campuran epine and amber, rendam benih dalam serbet selama 2-33 hari. Simpan mereka di dalam peti sejuk.
 2. Beli bunga di kedai.
 3. Ambil bekas plastik, isi dengan separuh tanah. Di atasnya, terurai 50-60 biji, lembapkan tanah. Tutup dan letakkan di tempat yang hangat tetapi tidak panas. Anda boleh meletakkan bekas di bawah lampu pendarfluor, selepas 8-9 hari akan ada pucuk.
 4. Seterusnya, tanah di dalam bekas perlu disiram sekali setiap tiga hari, ia tidak boleh terlalu kering, tetapi terlalu basah.
 5. Tanah dengan pucuk harus ditanam dengan cara yang sama seperti benih biasa strawberi.

Related  Semua tentang pelbagai actinidia Dr Shimanovsky

Perladangan strawberiCara berkesan menanam strawberi:

 1. Penanaman pokok renek yang berasingan. Anak benih ditanam pada jarak kira-kira 60 cm dari satu sama lain, supaya semak tidak saling berkait, kumis kerap dipangkas. Ini adalah kaedah yang sihat yang menghasilkan buah-buahan yang baik, buah beri besar, tetapi kaedah ini memerlukan pemeluwapan tanah yang berterusan dan penghapusan rumpai.
 2. Bersarang. Satu belukar ditanam di tengah, dan 6 lagi di sekelilingnya dalam bentuk segi enam. Jarak antara tumbuh-tumbuhan adalah 8 cm. Kaedah ini membolehkan anda mendapatkan banyak hasil, kerana banyak semak ditanam.
 3. Pendaratan permaidani Adakah kaedah yang paling biasa. Bush ditanam dalam baris, manakala kumis tidak dipotong. Dengan kaedah ini, anak benih mempunyai mikroklimat mereka sendiri dan mengikutinya dengan kerap dan tidak perlu lagi. Kebenaran dari masa ke masa, beri boleh menjadi kecil.
 4. Pendaratan dalam walaupun baris – kaedah yang mudah dan mudah yang membolehkan anda mendapat hasil yang baik.

Penjagaan

Pemangkasan tendrils strawberiPeringkat yang sangat penting adalah penyiraman, strawberi sentiasa memerlukan air, jika tidak, semaknya akan kering. Sebaiknya, ia akan memasang sistem penyiraman automatik, tetapi tidak semua orang mempunyai pilihan sedemikian.

Ia juga perlu untuk menanggalkan rumput secara kekal, membersihkan tapak perosak. Untuk strawberry taman semestinya kehadiran baja atau humus, ia juga disyorkan untuk mulsa tapak untuk mengelakkan penampilan rumpai. Cara terbaik untuk memerah stroberi ialah meletakkan kertas pembungkus di atas tanah dan tuangkan jerami atau jerami di atas.

Adalah penting untuk ingat bahawa mustahil untuk menanam strawberi di satu tempat selama lebih dari 4-5 tahun, ia perlu dipindahkan. Juga, jenis stroberi perlu diubah setiap 5 tahun, jika tidak, tumbuhan akan kehilangan ciri varietas mereka.

Related  Gooseberries Grushenka – penanaman dan penjagaan

Video