Strawberi di bawah filem iniPenuaian strawberi, serta kebun lain, bergantung pada kualiti benih. Oleh itu, sangat penting untuk menanam benih, dengan teliti memantau penyiraman dan pemakanan mereka. Menanam strawberi dengan biji-bijian menjadi lebih popular, tetapi sejak tumbuhan ini sangat rumit, penanaman benih strawberi pada anak benih memerlukan perhatian yang sangat dekat.

Pengetahuan yang diperlukan mengenai berkembangnya stroberi dari benih

Sebelum menanam benih strawberi, diperlukan untuk melengkapkan pengetahuan yang diperlukan supaya anak benih itu tumbuh dengan baik, anak benihnya kuat dan tidak ditumbuhi, dan ditanam ke tanah dalam masa yang singkat.

Untuk menanam benih strawberi, anda harus tahu:

 • Masa menyemai. Betul bila menanam strawberi pada anak benih? Mereka mula menanamnya pada lewat Februari – awal Mac. Pada masa ini, ketika anak benih masih di rumah. Penjagaan untuknya akan kekal dan penuh. Dengan permulaan musim ini, pada akhir Mei – awal bulan Jun, anak benih sudah cukup kuat untuk mendarat di tapak pertumbuhan kekal.
 • tanahPenyediaan tanah. Untuk menanam benih strawberi, adalah perlu bahawa jenis tanah harus dicampur – subur, dan pada masa yang sama cahaya. Kualiti ini disebabkan oleh pencampuran bahan-bahan berikut: gambut, pasir dan rumput. 50% tanah sod ditambah kepada 25% daripada komponen yang lain.
 • Perbezaan dalam benih:
  1. Dalam pasaran benih terdapat banyak jenis strawberi berbuah kecil. Kos mereka tidak begitu besar, jadi mereka boleh didapati untuk pengguna biasa;
  2. Untuk menanam benih strawberi pada anak benih, anda boleh menggunakan biji pengeluaran anda sendiri, yang dikumpulkan dari jenis yang bukan hibrida. Kemudian anak-anak akan mempunyai kualiti yang sama seperti semak ibu bapa. Tetapi sebelum mereka ditanam, perlu melakukan ujian dan pilih varieti dan spesimen terbaik;
  3. Kedai stroberi berry besar juga diwakili di kedai, tetapi kosnya agak tinggi. Walau bagaimanapun, keinginan untuk mempunyai tumbuhan yang kuat dan sihat dengan buah beri besar dan lazat menarik petani tukang kebun dan lori.

Related  Kebun Igor Liadov adalah keajaiban, yang boleh dilaksanakan untuk semua orang

Penyediaan dan pembenihan bibit strawberi, dan peningkatan percambahan

Menanam strawberi dengan biji benih memerlukan penyediaan. Ia termasuk aktiviti-aktiviti seperti pra-percambahan. Ini memungkinkan untuk mengawal percambahan benih dan penolakan benih yang cacat.

Air untuk perendaman digunakan sama ada hujan, atau salji cair, dan ia perlu diubah beberapa kali sehari.

benih strawberiIni menyumbang kepada kemusnahan inhibitor percambahan, yang menjejaskan keterlambatan pertumbuhan embrio. Biji diletakkan di atas kertas tandas atau kain penapis di lapisan nipis, di atas pinggan yang perlu diletakkan di dalam beg selophane untuk membuat mikroiklim basah yang istimewa. Reka bentuk ini perlu dipasang di tempat yang hangat, boleh diakses dengan sinaran matahari. Apabila benih bibit dari biji benih, anda perlu memulakan proses tempat duduk.

Anda boleh merebut biji benih yang telah dibiakkan dengan tusuk gigi atau perlawanan tajam. Tare untuk benih boleh berfungsi sebagai kotak biasa, cawan plastik atau periuk gambut, pengisi yang mesti menjadi tanah longgar. Ia mudah untuk menggunakan benih kaset stroberi, di mana ia tidak perlu untuk mengukur jarak antara anak benih. Benih di dalam tangki benih perlu dibasahkan dan dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk tempoh beberapa minggu, dan hanya kemudian anda boleh meletakkannya di tempat yang hangat.

Proses penyemaian boleh dilakukan dalam dua versi:

 1. Tanah yang disediakan hendaklah dituangkan ke dalam bekas, disaring dan dipadatkan dengan papan. Kemudian potong alur di mana anda perlu meletakkan benih dengan pertandingan basah atau pinset. Jarak antara benih harus sekurang-kurangnya 2 cm. Jika beberapa jenis benih ditanam dalam satu bekas, baris harus ditandatangani.
 2. Di tanah, dicurahkan ke dalam bekas, lapisan salji kira-kira 1 – 2 cm tebal diletakkan di atasnya. Biji lurus diletakkan di atasnya dengan strawberi. Dalam kes ini, undang-undang fizik berfungsi, salji cair ke dalam air dan menarik biji dengannya. Sekiranya beberapa biji masih berada di permukaan, mereka boleh berada di atas.

Related  Petua – bagaimana untuk menghilangkan aphids pada Dill

bekas dengan anak benihPenjagaan lanjut untuk kedua-dua pilihan tidak berbeza. Untuk mengecualikan hakisan tanah semasa pengairan, ia mesti dihasilkan dari senapang semburan. Selepas membasahi tanah dengan teliti, bekas harus ditutup dengan selofan atau kaca supaya penyejatan kelembapan berkurangan. Tetapi jangan lupa tentang penyiaran. Yang sepatutnya dilakukan secara berkala.

Penjagaan utama untuk menanam benih adalah pencahayaan yang mencukupi. Lebih-lebih lagi, perlu diingat bahawa perlu ada cahaya pada suhu yang lebih tinggi. Ini terpakai kepada bilik di mana sinar matahari menembusi dan memanaskan hanya satu sisi bekas yang beralih ke tingkap. Untuk pencahayaan yang lebih baik, anda perlu menggunakan lampu khas yang menyerupai cahaya matahari. Dan tentu saja, semakin banyak haba dan cahaya ada, lebih banyak kelembapan menguap, dan karenanya perlu untuk memastikan tanah dan bibit tidak kering.

Menanam benih strawberi di tapak pertumbuhan kekal

Apabila benih berkembang, perlu melakukan aktiviti tertentu supaya pucuk kuat dan kuat. Secara berkala, anda perlu menggali pucuk dan memendekkan sistem akar yang terlalu banyak. Sekiranya benih ditanam dalam bekas biasa, mereka mesti ditanam dalam periuk berasingan, supaya akarnya tidak bersambung.

Dua bulan kemudian, selepas menanam benih strawberi dari benih, anda perlu memikirkan masa untuk menanam semula pucuk di tanah terbuka. Tetapi sebelum itu mereka perlu marah, supaya tumbuhan tidak mula sakit dari iklim yang luar biasa. Sebelum mula mengambil udara terbuka bekas dengan anak benih dan biarkan terlebih dahulu selama beberapa minit, dan kemudian berjam-jam.

Varian pendaratan boleh berbeza, ia boleh dihasilkan pada akhir bulan Mei, tetapi kemudian dalam keadaan rumah hijau, iaitu. di bawah selofan. Nah dan jika menanam pada bulan Jun, maka di tempat terbuka, tanpa pemanasan.

benih Bush strawberi bersedia untuk menanam di dalam tanah terbuka, jika ia mempunyai tidak kurang daripada tiga risalah, dua daripada yang perlu juga maju, dan ketiga yang berkenaan belum sempurna.

Mengenai cara menanam benih strawberi dengan betul, kita sudah tahu. Peringkat seterusnya adalah pendaratan di lapangan terbuka. Untuk ini, adalah perlu untuk membuat alur dalam tanah sehingga 10 cm dalam, yang perlu lebih banyak oleh beberapa sentimeter daripada ketinggian cawan.
Sekiranya anak benih berada dalam cawan plastik, maka lebih baik jangan mengecilkannya. Dan potong dari sisi dan perlahan-lahan tarik keseluruhan tunas dengan sistem akar.
Nah, jika anak benih berada dalam gelas gambut. Ia mesti direndam sebelum ditanam. Selepas menjatuhkan keropok di dalam lubang, tanah perlahan-lahan memercik akar pertumbuhan dan padat dari atas.

Related  Jenis lada manis yang terbaik untuk tanah terbuka

Jika pendaratan di tanah terbuka dibuat pada awal musim bunga. Kebun-kebun itu akan dapat merasai buah-buahan dari tanaman baru pada musim panas ini. Walaupun ia tidak akan banyak seperti tahun-tahun berikutnya. Pada amnya, benih boleh ditanam sebelum akhir musim panas, iaitu. Ogos. Tidak akan ada tanaman, tentu saja, tahun ini, tetapi tahun depan semua usaha akan diberi ganjaran dengan banyak buah.

Video: menanam benih strawberi untuk anak benih