lobeliaLobelia dianggap tumbuhan yang terbaik. Ia menghasilkan semula benih yang ditanam dari benih, dan memerlukan perhatian yang besar sepanjang keseluruhan proses pertumbuhan.

Penyediaan tanah

Pembungaan lobelia pada anak benih boleh dilakukan di mana-mana tanah, perkara utama – bahawa ia adalah lembut dan longgar.
Untuk tujuan ini, pil gambut, tanah untuk houseplants dari kedai, kompos taman boleh digunakan, preliminarily menumpahkannya dengan phytosporin untuk mencegah penyakit seperti, sebagai contoh, kaki hitam.
Anak benih ditanam di dalam kotak penanaman cetek, dengan ketinggian kira-kira 5 cm.

Masa penanaman optimum untuk lobelia untuk benih

Pada anak benih, benih tumbuhan ditaburkan pada akhir bulan Februari. Ini disebabkan oleh fakta bahawa dalam tempoh pertama perkembangannya, pertumbuhan lobelia adalah lambat, sejak awal sistem akar tumbuhan berkembang.

Walau bagaimanapun, dua minggu kemudian, kadang-kadang lebih awal, anak benih muncul. Pada masa penampilan mereka, panjang hari cahaya tidak mencukupi untuk pembangunan penuh mereka, dan pucuk-pucuk itu menjadi lemah, menjadi lemah. Untuk mengelakkan ini, gunakan lampu latar.

Cara menanam benih pada anak benih

Kerana benih sangat kecil, mereka bercampur dengan pasir kering – ini akan melindungi tanaman daripada penebalan.

  • Tanah itu diratakan, sedikit dipadatkan, benih bertaburan. Di atas mereka tidak tertidur dengan tanah, tetapi hanya sedikit menggulung, melembapkan dengan banyaknya.
  • Kemudian kotak penanaman diletakkan di dalam beg plastik – ternyata sejenis rumah hijau mini, dan letakkan di tempat yang hangat.
    Ia perlu untuk melakukan ini, kerana benih bercambah pada suhu +22 ° C.

Petua: supaya udara segar memasuki benih lobelia, membuat beberapa lubang dalam polietilena. Kemudian tidak akan ada kondensasi, dan sebenarnya ia adalah punca kematian percambahan.

Penjagaan anak benih

tablet gambutSecara berkala, ia perlu membuka kotak untuk pengudaraan dan kawalan kelembapan tanah untuk mengelakkan penampilan acuan.
Penyiraman dilakukan secara sederhana, mengikut pengeringan tanah.
Untuk menggunakannya, nebulizer digunakan, yang mesti diselaraskan dengan pecahan halus titisan, disiram dengan sangat berhati-hati.
Pada peringkat pertama, tumbuhan tidak memerlukan pembajaan.

Related  Cari tempat di laman web anda untuk pelbagai hibrid Cherry Blossom

Pertumbuhan lobelia yang kuat dan sihat akan membantu mematuhi peraturan berikut:

  • sebaik sahaja pucuk muncul, keluarkan polietilena dari kotak dan kurangkan suhu kandungan pada +15 ° C;
  • sebulan kemudian, dengan penampilan dua pasang daun daun penuh, memilih tanaman pada 5-6 keping setiap perigi, jarak antara semak adalah sekitar 4 cm;
  • Dua minggu kemudian, suplemen benih dengan baja yang kompleks.

benih lobeliaPilihan dijalankan untuk menguatkan sistem akar dan menjadikannya semakin aktif. Kemudian semak lobelia akan lebih megah. Pemilihan berulang kali, di mana setiap semak ditanam dalam bekas yang berasingan. Untuk tujuan ini, mudah untuk menggunakan cawan pakai gambut. Apabila ketinggian anak benih mencapai kira-kira 3 cm, hujung anak benih ditebang – ini memudahkan pembentukan semak-semak yang subur.

Penting! Perlu diingat bahawa apabila lobelia menyelam dengan berkas, pucuk tumbuh nipis, dan bunga-bunga kecil.

Untuk benih unggulan tanah diambil lebih berkhasiat daripada untuk menanam lobelia untuk anak benih.

Jadi tumbuh bibit lobelia sehingga akhir bulan Mei, apabila kebarangkalian frosts yang diulangi adalah minimum. Di dalam benih tanah ditanam dengan jarak 15 cm di antara mereka. Bunga mekar boleh dikagumi pada bulan Jun, dan terus berkembang sebelum kedatangan fros.

Video: menanam lobelia untuk anak benih