Ruby blackberryBlackberry Ruben, keterangan yang tidak dapat menarik perhatian, merujuk kepada pembaikan. Inilah sebabnya untuk populariti yang istimewa. Dengan penjagaan yang betul, buah beri tumbuh besar dan wangi yang luar biasa. Untuk mencapai hasil yang tinggi, anda perlu menghafal beberapa ciri varieti ini dan peraturan penanamannya.

Ciri-ciri Pelbagai

berry blackberry Ruben sangat boleh diangkutBerbagai jenis Blackberry Ruben dianggap sebagai salah seorang yang termuda. Dia dibesarkan pada tahun 2011 oleh peternak Amerika John Ruben Clarke. Dia berjaya menanam blackberry membaiki, yang dibezakan dengan saiz beri khas. Terima kasih kepada pelbagai ini dengan cepat mula mendapat populariti di seluruh dunia.

Pucuk blackberry ini kelihatan seperti raspberry. Mereka tegak dan tidak memerlukan garter pada trellis. Mereka mempunyai duri saiz sederhana. Mereka tidak terlalu kerap, jadi jangan menghalang proses penuaian.

Mengikut keterangan ciri-ciri blackberry Ruben, ia merujuk pada jenis awal yang matang. Anda boleh mula menuai pada awal bulan Ogos. Beri yang terakhir akan masak pada bulan November. Dalam kes ini, blackberry mula membuahkan hasil dari tahun pertama kehidupan. Dengan satu belukar, dengan penjagaan yang betul, anda boleh mendapat sehingga 6 kg buah berair yang masak. Berat masing-masing mencapai 16 gram. Buah-buahan dibezakan dengan rasa halus dengan sedikit rasa masam. Pengangkutan yang sangat baik dan simpanan yang pendek.

Peraturan pendaratan

lubang penyediaan untuk penanaman blackberry RubenUntuk penerangan tentang pelbagai jenis blackberry Ruby tidak sependapat dengan realiti, ia mestilah ditanam dengan betul. Kilang itu didarab dengan cara benih, keratan, lapisan atau dengan membahagikan belukar. Jika anda ingin makan beri yang lazat pada tahun penanaman, lebih baik membahagikan belukar yang sedia ada atau membeli benih siap. Semasa menaiki, ikuti panduan ini:

  1. Adalah lebih baik untuk memilih sedikit tempat yang teduh untuk ditanam. Blackberry akan merasa baik di dekat pokok atau semak tinggi.
  2. Jika air bawah tanah terletak pada kedalaman kurang dari tiga meter, ia perlu untuk mengatur sistem saliran. Jika tidak, sistem akar tumbuhan dapat dengan cepat membusuk.
  3. Penanaman blackberry Ruben di tanah terbuka dilakukan pada musim bunga awal, sebaik sahaja tanah menjadi panas. Adalah perlu untuk menyusun semak pada jarak kira-kira 1.7 meter dari satu sama lain. Jika tidak, mereka akan berkembang dan mula mengganggu satu sama lain.
  4. Di bahagian bawah pit pendaratan, tuangkan beberapa balang humus bercampur dengan tanah.
  5. Benih dengan teliti dimasukkan ke dalam lubang, isi dengan tanah dan tuangkannya dengan air dengan banyak. Teratas dengan jarum kon atau gambut.

hasil penanaman dan penjagaan yang betulMematuhi peraturan pendaratan seperti itu, anda boleh membesar dengan pembaikan blackberry yang kuat Ruben. Ia akan menggembirakan anda dengan tuaian yang kaya sekurang-kurangnya 10 tahun.

Ciri-ciri penjagaan

pemangkasan blackberry pada musim gugurBlackberry Ruben mudah dibersihkan. Ia cukup untuk mengikuti cadangan mudah:

  1. Menyiram tepat pada masanya. Sekiranya cuaca kering, maka ia mesti dilakukan setiap hari. Spring dan musim luruh menyiram blackberry tidak lebih sering beberapa kali sebulan. Di bawah satu belukar, ia tidak kurang daripada sebotol air.
  2. Sekali sebulan tumbuhan diberi makan. Untuk ini, baja nitrogen atau humus digunakan. Pada masa musim panas, pembajaan dengan mullein dilakukan.
  3. Pada bulan November, semak telah dipotong. Selesaikan semua pucuk. Ini meningkatkan rintangan fros tumbuhan dan membolehkan ia diremajakan.
  4. Dari deskripsi varieti blackberry Ruben berikut, tumbuhan itu tahan terhadap penyakit. Jika beri untuk jangka masa yang panjang dalam hubungan dengan tanah lembap, maka mereka dapat mengesan tanda-tanda kelabu kelabu. Penyakit lain sangat jarang berlaku.
  5. Cacing memintas bahagian blackberry. Dalam kes yang jarang berlaku, aphids daun dijangkiti. Menghadapi dengannya akan membantu menyemburkan tumbuhan dengan penyelesaian habuk tembakau. Untuk penyediaannya, 200 gram debu dicairkan dalam 10 liter air dan menegaskan selama 2 hari. Dalam penyerapan yang diperoleh, kira-kira 50 gram sabun cuci diperkenalkan dan pengairan dilakukan.kawalan perosak

Dengan penanaman yang kompeten dan penjagaan yang betul dari blackberry Ruben akan menggembirakan anda dengan buahnya yang lazat sebelum bermulanya cuaca sejuk. Mereka boleh dimakan segar atau digunakan untuk membuat jem, jelly dan compotes.

Pengenalan kepada Blackberry Ruben – video