enzim insektisidaEnghio adalah sejenis racun serangga yang, dari segi hubungan dan sifat sistemiknya, digunakan dengan baik dalam pertanian, kebun dan taman untuk menghancurkan pelbagai jenis perosak yang menyerang pelbagai tanaman. Dan ia boleh disembur dengan tangan atau pesawat.

Penerangan penyediaan Enghio

sampul surat besar engioAngio adalah kumpulan insektisida nicotinoids, pyrethroids. Bahan aktif utama adalah thiamethoxam (kepekatan 141 g / liter) dan lambda-cyhalothrin (kandungannya ialah 106 g / liter). Ubat ini dikeluarkan dalam bentuk penggantungan yang sangat tertumpu dan dibungkus dalam paket 3.6 ml, serta botol 0.1 liter dan 5 liter minuman.

Mekanisme tindakan

enzim serangga dalam kawalan seranggaBahan-bahan aktif dalam komposisi Angio insektisida sangat berbeza dari satu sama lain dan mempunyai kesan yang berbeza terhadap perosak.

Tiamethoxam mempunyai kesan sistemik. Peranannya adalah untuk melindungi tumbuhan sebanyak mungkin. Dan dengan tugas ini, dia mengatasi dengan sempurna: keberkesanan dadah berlangsung selama sekurang-kurangnya 20 hari dari tarikh penyemburan.

Lambda-cyhalothrin mempunyai tindakan sentuhan dan selepas bersentuhan dengan perosak itu menyebabkan kematian segera mereka. Dan bukan sahaja orang dewasa disingkirkan, tetapi juga larva. Kecekapan tinggi bahan itu dipastikan oleh penembusan pesat ke dalam badan serangga melalui kutikula.

Ubat ini juga baik kerana ia mempunyai kesan sampingan. Oleh itu, apabila disembur, titisan jatuh ke tanah dan diserap oleh akarnya. Oleh kerana itu, sistem akar dilindungi dengan baik terhadap perosak tanah.

Kelebihan

Antara sifat positif insektisida Enzhio membezakan:

 1. Kelajuan tindakan.
 2. Kedua-dua bahan aktif meningkatkan tindakan antara satu sama lain.
 3. Ia selamat untuk lelaki.
 4. Tiada ketagihan.
 5. Boleh digunakan walaupun pada suhu tinggi.
 6. Kemungkinan memohon insektisida Enzio kepada pelbagai jenis perosak.
 7. Hasilnya agak panjang.
 8. Selamat untuk alam sekitar.
 9. Kemungkinan untuk melakukan rawatan minimum.
 10. Tumbuhan dilindungi dari dalam dan luar.
 11. Kemudahan penggunaan.

Related  Pengeluaran semula begonia oleh keratan batang

Kelemahan

Di antara sisi negatif, kemungkinan kemerosotan kualiti pemprosesan tanaman semasa angin, haba, embun, dan hujan yang kuat akan dikenalpasti.

Insektisida Enzhio: arahan untuk digunakan

kadar penggunaan dalam jadualUntuk menyediakan penyelesaian kerja, perlu membubarkan kandungan pakej dalam 3.6 ml dalam sedikit air, kacau rata, hidupkan stirrer dan tambah sehingga 10 liter. Kuantiti yang diterima agak mencukupi untuk memproses zon dalam 2 ratus bahagian. Tetapi di tempat kerja adalah perlu untuk dipertimbangkan, budaya apa yang anda memproses dan mematuhi norma-norma yang diperlukan.

Kerja harus dilakukan dengan cuaca yang tenang, tanpa angin, supaya dedaunan tidak mempunyai kelembapan, memerhatikan, tidak membenarkan ubat untuk memasuki budaya tetangga.

Keserasian dan ketoksikan

peraturan untuk bekerja dengan racun seranggaAngina insektisida boleh digunakan dengan ubat lain untuk mengawal perosak secara berkesan. Tetapi sebelum bekerja adalah wajar untuk melakukan ujian keserasian terlebih dahulu.

Bagi toksisitas, bagi manusia ia sederhana berbahaya, selamat untuk lebah dan cacing tanah, bukan fitotoksik. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh disembur berhampiran badan air kerana ia berbahaya untuk penduduk akuatik.

Dengan semua peraturan penyediaan penyelesaian, penggunaan norma yang ketat, ubat itu akan menyelamatkan tanaman dari perosak dan melindunginya untuk waktu yang lama.

Insektisida Enzhio dalam kawalan perosak – video