jenis aprikot KichiginskyDi antara pelbagai pokok taman adalah aprikot – buah-buahan beraroma yang harum telah lama menyukai orang dewasa dan kanak-kanak. Adalah diketahui bahawa buah ini tidak tumbuh di semua zon iklim, kerana ia suka kehangatan. Walau bagaimanapun, pada akhir 90-an, saintis dari Chelyabinsk Institut Hortikultur (iaitu Pankratova dan Mulloyanov) membawa jenis baru aprikot – Kichiginsky, yang, menurut kepada penerangan jenis, mempunyai musim sejuk ketabahan yang tinggi. Pelbagai ini diperoleh hasil daripada pemilihan spesies aprikot Siberia dan Manchuria.

Ciri-ciri pelbagai

berbunga yang banyakApricot Kichiginsky merujuk kepada pokok buah-buahan yang tinggi. Anak benih muda tumbuh agak cepat dan tidak lama lagi sudah mempunyai mahkota yang cantik, sementara tidak kuat menebal. Pucuk aprikot dibentuk secara langsung, dicat dengan warna merah yang kaya. Daun berukuran sederhana mempunyai warna hijau gelap dan bentuk bulat.

Pelbagai aprikot Kichiginsky mula berbuah dari tahun kelima penanaman. Semasa berbunga (pada awal Mei) cawangan secara harfiah ditutup dengan tunas merah jambu kecil dan dedaun pada masa akan datang adalah hampir tidak kelihatan kerana banyak buah-buahan. Buah-buahan – bulat, berat purata kira-kira ’13 Flesh aprikot manis dan masam, dan kulit nipis dan pahit. Satu tulang kecil dipisahkan dengan baik dari pulpa, yang menjadikan variasi ini sesuai untuk digunakan dalam pemuliharaan.

Masa jenis buah-buahan masak aprikot Kichiginsky digambarkan merujuk kepada jenis sederhana – dituai pada musim panas lewat (separuh pertama bulan Ogos). Ini adalah jenis yang sangat berbuah, dengan satu pohon muda dewasa dengan penjagaan yang tepat dapat mengumpulkan sehingga 15 kg buah.

Ciri-ciri pelbagai: kelebihan dan kekurangan

Kelebihan utama kelas ini termasuk:

 • peningkatan ketabahan musim sejuk, kerana aprikot Kichiginsky popular di kawasan rantau Moscow;
 • produktiviti yang tinggi;
 • kebolehgunaan.

Related  Terry petunia – jenis dengan gambar dan rahsia penjagaan

Tidak ada kelemahan seperti itu dalam varietas, satu-satunya perkara yang boleh diperhatikan ialah saiz buah yang kecil.

Kultivar itu subur sendiri, jadi janganlah kita menanamnya sahaja. Penyuap terbaik untuknya akan menjadi jenis Apricot Pedas dan Chelyabinsk awal.

Sekiranya anda mengikuti cadangan untuk menanam dan mengurus aprikot Kichiginsky, ia cukup nyata untuk mendapatkan taman buah buahan yang sihat dalam beberapa tahun.

Teknologi penanaman aprikot

tumbuhan aprikot Kichiginsky pelbagaiApabila memilih tempat untuk meletakkan kebun aprikot, ia adalah penting untuk menyerlahkan kawasan yang baik-terang untuk anak benih, lebih baik ia harus berada di tanah tingkat atau mempunyai cerun sedikit. Apricot sangat sensitif terhadap draf, jadi lebih baik menanamnya di dekat tempat perlindungan, sebagai contoh, lebih dekat dengan bangunan ekonomi.

Agar tidak mendedahkan risiko vertitsillezom pokok, ia tidak boleh ditanam di kawasan itu, di mana sebelum ini ditanam tanaman solanaceous, strawberi dan tembakau.

Penanaman aprikot adalah yang terbaik pada permulaan musim bunga, tetapi penanaman musim bunga juga dibenarkan. Lubang harus disediakan terlebih dahulu:

 • pada musim bunga – dari musim luruh;
 • pada pendaratan musim luruh – selama 2 minggu.

penanaman aprikotDi kawasan yang dipilih, menggali tanah, baja pertamanya terlebih dahulu dimasukkan ke dalam proporsi berikut setiap 1 meter persegi M. m:

 • pupuk kandang (10 kg);
 • superphosphate (60 g);
 • garam kalium (35 g).

Jika tanah di mana aprikot akan tumbuh, berpasir, tambahan menambah bahan organik dengan gambut dan menyuburkan dengan persiapan mineral. Tanah masam hendaklah limed, dan jika tapak dengan tanah liat – tambah pasir sungai dan habuk papan.

Apabila menanam sebilangan besar benih, jarak di antara mereka mesti sekurang-kurangnya 3 meter, dan di lorong – sekurang-kurangnya 5 meter.

Dalam lubang penanaman, perlu meletakkan lapisan saliran – ia akan menghalang pembusukan sistem akar. Sebagai parit, anda boleh menggunakan kerikil kerikil atau batu bata patah.

Related  Raspberry berkembang sebagai teknologi perniagaan dan keuntungan

Benih yang ditanam disiram dengan baik dan menebungi bulatan tuak untuk mengelakkan penyejatan lembapan.

Berikut adalah gambar aprikot Kichiginsky:tanaman aprikot Kichiginskyaprikot Kichiginsky masaksudah tiba masanya untuk menuaibuah berairtuaian pertamabuah-buahan hijau aprikot Kichiginsky

Penjagaan lanjut untuk anak benih

Penjagaan aprikot yang ditanam termasuk:

 1. Penyiraman yang kerap. Semasa pertumbuhan pucuk muda dan buah masak, terutama pada musim panas kering, aprikot perlu disiram, tidak membenarkan tanah kering sepenuhnya. Pada musim gugur, pokok itu tidak memerlukan mod ini.menyiram benih
 2. Makan. Pembajaan tambahan boleh dilakukan dari tahun kedua kehidupan anak benih, memperkenalkan mereka ke dalam bulatan berhampiran. Pada musim bunga (apabila tunas tunas), gunakan baja mineral untuk pokok-pokok muda (tidak lebih daripada 8 g ammonium nitrat atau urea). Berpakaian pada bulan Jun. Daripada mineral, anda boleh menggunakan baja organik (infus mullein 1:20 atau najis burung 1:10).permohonan baja
 3. Pemangkasan. Saplings perlu dipotong jika perlu (jika terdapat pucuk kering) dan membentuk mahkota dalam bentuk mangkuk. Kerja yang akan dijalankan pada bulan Mac, sehingga aliran sapnya bermula.pembentukan mahkota
 4. Persediaan untuk musim sejuk. Jauh di aprikot muda jatuh dengan tali buluh untuk melindungi mereka daripada perosak. Dari selaran matahari, kapur dengan penyelesaian kapur.perlindungan untuk musim sejuk

Kichiginsky aprikot yang diterangkan di atas sepenuhnya memenuhi keperluan tertinggi tukang kebun. Lagipun, ia adalah salah satu pilihan terbaik untuk berkembang di kawasan utara negara ini. pelbagai yang sangat baik diterima oleh musim sejuk dan memberikan hasil tuaian yang besar, tetapi ini adalah kualiti utama yang diperlukan pokok buah-buahan, dan memang begitu.

Video mengenai aprikot pemilihan Chelyabinsk