tembaga sulfat dalam hortikulturMana-mana penduduk ingin tumbuh dan mengumpul sayur-sayuran, buah-buahan dan buah-buahan yang sihat, tetapi keadaan di dalam katil jauh dari ideal. Vitriol tembaga, yang aplikasi dalam berkebun telah lama membuktikan keberkesanannya, adalah salah satu fungisida yang paling terkenal yang menentang kulat patogenik.

Pengalaman menggunakan sulfat tembaga dalam berkebun dan berkebun lebih dari satu abad. Pada masa ini, sebatian kimia lain aktif muncul, tetapi tembaga sulfat sedang dalam permintaan hari ini. Terima kasih kepada tembaga, sebatian ini bukan sahaja melindungi tumbuhan daripada penyakit berbahaya, tetapi juga mempunyai kesan yang bermanfaat terhadap kualiti tanaman.

Langkah berjaga-jaga semasa penggunaan sulfat tembaga dalam hortikultur

kejuruteraan keselamatan

penggunaan berfikir dahulu kuprum sulfat boleh membawa kepada pengumpulan tembaga dalam lapisan subur tanah dan air, terbakar dan tumbuhan kerosakan tisu ditanam, serta akibat yang tidak diingini untuk kesihatan manusia.

Oleh itu, penting untuk mematuhi:

 • disyorkan untuk menebal pokok dalam dos spring sulfat tembaga;
 • syarat pemprosesan tanaman taman tertentu;
 • keselamatan dalam kerja dengan bahan kimia, iaitu menggunakan peralatan pelindung diri.

Sebelum bekerja dengan tembaga sulfat tukang kebun perlu menjaga kehadiran cermin mata, alat pernafasan atau kapas kain kasa pembalut, sarung tangan, pakaian dan kasut yang mudah dibersihkan bekerja. Penyelesaian ini disediakan dalam bekas berasingan yang tidak mempunyai hubungan dengan makanan dan air minuman.

Semasa rawatan pokok dengan sulfat tembaga pada musim bunga atau cara lain menggunakan racun kulat, pastikan tiada orang dan haiwan yang tidak dilindungi. Untuk mencegah penyejatan bahan kimia berbahaya, ia digunakan pada suhu udara di bawah +30 ° C.

Syarat pemprosesan taman dengan tembaga sulfat

rawatan foliar yang lemahKeberkesanan rawatan dengan sebatian tembaga bergantung pada mengikuti arahan, memilih dos dan tempoh permohonan yang betul. Bilakah menyembur pokok dengan sulfat tembaga, pada musim bunga, pada musim panas atau pada musim luruh?

Larutan sulfat kuprum adalah cecair kimia aktif yang mempunyai kesan pengeringan dan bahkan pembakaran. Menyemburkannya dengan daun dan tunas muda tidak hanya akan melindungi daripada kulat, tetapi juga menyebabkan kerosakan kepada tumbuh-tumbuhan. Di samping itu, tembaga sulfat bertindak hanya pada spora, tanpa menjejaskan miselium yang terlalu besar. Oleh itu, sulfat tembaga adalah pencegahan dan ubat yang sangat baik untuk perladangan taman dengan tanda-tanda kekalahan pertama.

Ubat harus digunakan untuk profilaksis. Ini difasilitasi oleh pemprosesan taman dengan tembaga sulfat pada awal musim bunga, apabila daun di atas pokok dan pokok renek belum berbalik, atau pada musim gugur, setelah mereka jatuh.

Pada masa yang sama, tembaga sulfat mengairi batang pokok, yang membantu menghilangkan spora kulat yang berkumpul dalam lapisan permukaan tanah dan angin atau air titisan dengan memindahkan kepada tumbuhan.

Pada daun hijau, sulfat tembaga dan persediaan berasaskannya digunakan dengan tepat untuk rawatan dan profilaksis sehingga spora dari budaya yang terjejas tersebar ke tumbuhan yang sihat.

Related  Kami mengkaji pelbagai pens Severyanka dari foto dan keterangan

Kaedah menggunakan sulfat tembaga dalam hortikultur

kawalan penyakitArahan penggunaan sulfat tembaga dalam hortikultur menerangkan penyediaan sebagai serbuk kristal warna biru atau biru yang di bawah pendedahan berpanjangan kepada udara menjadi kurang sengit tetapi dikembalikan jika tembaga sulfat, penyelesaian dihubungi dengan kelembapan.

Cara yang paling banyak digunakan adalah seperti berikut:

 • antiseptik yang berpatutan dan berkesan;
 • racun kulat untuk penanaman tanaman ubi, benih, rawatan pokok dan pokok renek sebelum ini;
 • persediaan untuk meningkatkan kualiti tanah dengan kepekatan rendah humus dan kekurangan tembaga.

Pada tanah dengan kandungan pasir yang tinggi, pada rawa gambut dan kawasan lain di mana tumbuhan mengalami kekurangan tembaga, persiapan serbuk dapat digunakan pada awal musim semi dan musim dingin.

Vitriol tembaga dimakan pada kadar 1 gram per meter persegi, sebelum ini bercampur dengan sedikit substrat. Pada tanah yang ditanam, cara-cara, untuk mengelakkan pengumpulan tembaga, diperkenalkan pada selang 4-5 tahun, secara selari, menjalankan putaran tanaman.

kawalan perosakPenggunaan sulfat tembaga dalam hortikultur pada musim bunga tidak terhad kepada serbuk. Tanah tersebut telah di-dekontaminasi dengan larutan dalam kepekatan 5 gram bahan per 10 liter air. Langkah ini membantu menjimatkan tanaman tahunan dari fusariosis, pelbagai jenis reput, kaki hitam.

Ketinggian tumbuh-tumbuhan, iaitu di tengah-tengah musim panas, jika terdapat tanda-tanda warna kuning daun tumbuh-tumbuhan dan menghalang pertumbuhan, tanah di bawah disiram lemah, kira-kira 1 gram kuprum sulfat untuk 10 liter air penyelesaian.

Kepekatan yang tinggi. 100 gram per 10 liter air, tembaga sulfat mengatasi patogen moniliosis, kuping klyasterosporioza, anthracnose dan cendawan, tempat daun ceri, dan beberapa patchiness layu. bahan-bahan aktif dengan sempurna membasmi kuman kawasan yang terjejas pada batang-batang buah-buahan dan tanaman hiasan. Dalam kes ini, bidang penggunaan sulfat tembaga dalam hortikultur merangkumi:

 • tanaman buah batu, termasuk plum dan ceri, aprikot, duri, ceri dan pic;
 • pir dan epal;
 • semak buah, contohnya, semua jenis currants, raspberi dan gooseberries;
 • ubat anggur.

Related  Pemilihan jenis pokok epal lajur untuk penduduk dacha berhampiran Moscow

Pada akhir musim gugur, larutan 50 gram tembaga sulfat dalam 10 liter air disembur dengan bunga mawar. Anak benih dibasmi kuman, sekali merendam sistem akar ke dalam cecair. Prosedur yang sama, tetapi dengan penyelesaian dua kali lebih lemah, benih tumbuhan strawberi dan tumbuhan hijau yang lain tertakluk, dan aktiviti kimia cecair dikurangkan dengan penambahan komponen tambahan.

tembaga sulfat untuk mawarSebelum anda menanam sulfat tembaga untuk kegunaannya dalam hortikultur, anda perlu menjaga jumlah dana yang mencukupi.

Penggunaan purata untuk pokok dewasa ialah 10 liter. Pada dwarfish, spesimen muda dan pokok renek yang tinggi diperlukan sehingga 2 liter, dan untuk semak biasa mengambil setengah liter cecair. Semasa pemprosesan tumbuh-tumbuhan, ia dipantau bahawa penyelesaiannya bukan sahaja pada bahagian-bahagian batang dan cawangan yang kelihatan.

Cara menanam sulfat tembaga untuk digunakan dalam hortikultur

kepekatan dadah yang betulLarutan sulfat tembaga mempunyai tempoh aktiviti yang terhad, jadi ia disiapkan sebelum menyembur tanaman buah, memproses bahan tanam atau tanaman hijau.

Bagaimana untuk menanam sulfat tembaga untuk menyembur pokok? Serbuk biru dibubarkan dalam jumlah kecil air, dan kemudian cecair, kacau, dibawa ke kepekatan yang diperlukan. Rawatan perlu dimulakan dengan serta-merta.

Masa terbaik untuk menyembur adalah cuaca kering, tanpa angin dengan keadaan sederhana, tumbuhan ditutup dari cahaya matahari langsung. Ia mudah untuk menjalankan rawatan pada waktu pagi atau petang, selepas matahari terbenam.

Oleh kerana tindakan sulfat tembaga dan persiapan asasnya berlangsung selama seminggu, dan untuk mencapai kesan yang dikehendaki perlu mengambil masa sekurang-kurangnya 4 jam. Jika dalam tempoh awal tumbuhan jatuh di bawah hujan atau air, kesan vitriol akan berkurang.

Dengan banyak sifat berguna tembaga sulfat, agen ini mempunyai kelemahan yang serius – keasidan meningkat. Kerana larutannya membakar bahagian hijau tumbuhan, tunas muda dan akar, jadi skop vitriol sangat terhad.

Related  Pilih varieti terbaik Dill

Kapur membantu meneutralkan ketoksikan sulfat tembaga. Campuran sedemikian, dibubarkan di dalam air, dipanggil cecair Bordeaux, mempunyai semua sifat antijamur vitriol dan pada tahap keracunan purata tidak menyebabkan kerosakan serius kepada tanaman tanaman. Antara penyakit yang diberikan sebelum cecair Bordeaux, kudis, hama lebat, cendawan, anthracnose, karat dan cercoporosis.

 1. Penyediaan agen berasaskan kapur berasaskan kapur dan tembaga sulfat untuk digunakan dalam bahan kimia berkebun bercampur secara berasingan antara satu sama lain dalam bekas plastik atau kaca. Hidangan logam tidak sesuai kerana agresif komponen!
 2. Dalam susu kapur putih, secara beransur-ansur, sentiasa kacau, tuangkan dalam cecair biru.
 3. Akhirnya, penyelesaian itu ditapis dan digunakan seperti yang diarahkan.

1% penyelesaian untuk bungaUntuk penggunaan musim bunga cecair Bordeaux, kepekatannya mungkin lebih tinggi daripada pada musim panas. Penyemprotan pokok dilakukan oleh larutan 3 c, dan untuk pemprosesan semak hijau mawar, stroberi, bunga bunga dan semak membuat komposisi satu persen.

Sedikit kurang berkesan adalah cecair yang berasaskan tembaga sulfat dan soda abu. Tetapi campuran ini lebih mudah dibuat dengan menghilangkan dua penyelesaian yang dibuat sebelum ini. Titiknya pada daun tidak meninggalkan kesan, dan untuk melekat lebih baik ke permukaan, anda boleh menambah gam susu, sabun atau pertukangan.

Pada pelupusan pemastautin musim panas terdapat banyak cara untuk menerapkan vitriol tembaga dalam hortikultur. Perkara utama adalah menggunakan alat ini dengan betul, tanpa menyebabkan kerosakan pada ladang, tanah, atau orang di sekitar.

Video tentang sifat dan kaedah menggunakan sulfat tembaga