radishes berkembang di tanah terbukaTempoh vegetatif lobak mempunyai jangka pendek, oleh itu ia adalah kegemaran ramai penduduk musim panas. Dan ketika menanam lobak di tanah terbuka pada musim semi masih menjadi isu kontroversial, karena setiap rantau mempunyai ciri iklim individu.

Kawasan yang sesuai untuk menanam sayuran

penuaian lobak di tanah terbukaRadish adalah tumbuhan yang bersahaja yang boleh masak di pelbagai kawasan dan di mana-mana tanah. Tetapi pematuhan kepada rejim suhu dan penjagaan yang diperlukan akan memungkinkan untuk mengusahakan tanaman hasil tanaman yang lazat.

Rintangan sejuk yang tinggi membolehkan budaya berkembang pada suhu malam hingga -5 ° C, manakala suhu siang hari mesti sekurang-kurangnya 9 C ° haba. Hanya di bawah keadaan sedemikian, percambahan akan menjadi miskin dan kualiti sayur-sayuran rendah.

Di pinggir bandar, mendarat lobak di tempat terbuka bermula pada pertengahan April – awal Mei, ketika matahari mula menghangatkan bumi. Suhu optimum untuk tumbuh sayuran adalah + 20 ° C, tetapi pada lobak 15 ° C juga akan berkembang, hanya tunas akan muncul sedikit kemudian. Bahawa proses penampilan pucuk pergi lebih cepat, katil itu ditutup dengan filem atau budaya ditanam di rumah kaca. Dan di kawasan selatan menyemai bermula pada akhir bulan Mac, apabila untuk menanam radishes dalam tanah, sebagai contoh, di rantau Rostov ditubuhkan cuaca yang baik dan ancaman fros telah berlalu.

Jangan tunggu termometer itu naik melebihi 20 darjah. Ini bukan sahaja akan meningkatkan penunjuk kuantitatif dan kualitatif budaya, tetapi, sebaliknya, mengurangkannya. Matahari panas menguatkan pertumbuhan puncak, tetapi bukan tanaman akar.

Peraturan untuk menanam di tanah terbuka

pengaruh kedalaman bibit lobakSelepas anda memutuskan untuk menanam lobak di kawasan anda, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan pemilihan benih:

 1. Beli barangan hanya di kedai khusus.
 2. Berhati-hati melihat tarikh pengeluaran dan memberi keutamaan kepada lebih banyak sampel segar.
 3. Pilih pelbagai yang sesuai dengan keadaan penyelenggaraan dan penanaman anda.

Penyediaan tanah adalah salah satu peringkat yang paling penting dalam penanaman lobak di musim bunga di tanah terbuka.

lobak di taman di kawasan terbukaPada pra-dipilih laman web yang diterangi oleh cahaya matahari dan dilindungi daripada angin kencang, ia adalah perlu untuk menggali tanah sedalam 25 -. 35 cm Untuk lobak tanah longgar sesuai dengan PH neutral. Jika anda tidak pasti bahawa tanah memenuhi keperluan ini, anda boleh menggunakan kaedah “datuk” dan semak keasidan tanah.

Untuk ini anda perlukan:

 • tuangkan 5 – 7 helai gelas currant hitam air panas;
 • untuk menegaskan 8 – 10 minit dan ketegangan;
 • letakkan sedikit tanah di tangki air dengan tapak pendaratan yang dimaksudkan;
 • tunggu sehingga cecair itu berwarna.

Warna burgundy merah atau cahaya akan bermakna tanah adalah masam, jika biru, maka tanah adalah neutral. Langit hijau menunjukkan bahawa bumi mempunyai keasidan rata-rata.

Selepas diagnosis, jika ada sedikit paya, perlu memasukkan kapur sedikit ke dalam tanah.

Plant radishes lebih baik di tempat di mana pada tahun lalu berkembang sayur-sayuran seperti tomato, timun dan kentang, atau di laman web di mana penanaman tomato dirancang.

Dalam tanah yang lapang dan hancur, perlu membuat baja mineral dengan mengambil kira kawasan penanaman.

untuk mencurahkan lubang sebelum menyemai benihApabila persiapan kerusi selesai, anda perlu melakukan alur di atas katil alur pada jarak 10-15 cm dari satu sama lain. Anda boleh menyemai benih terus dari pakej pembungkusan, dan jika anda ingin mendapatkan buah-buahan yang kuat dan besar memerlukan biji-bijian untuk diproses terlebih dahulu.

Sebelum menanam lobak di tanah terbuka, letakkan benih dalam kain lembut yang dibasuh dengan air suam selama 24 jam. Sebelum menyemai, tenggelamkannya dalam air panas selama 15 minit, yang akan mengelakkan kerosakan reput. Mengalami tukang kebun sebelum menanam dirawat lobak 1% larutan iodin beberapa minit dan dilancarkan dalam kapur yang dipecah, untuk benih kelihatan pada tanah yang gelap, dan anda boleh mengawal therebetween jarak.

Biji-bijian lobak dibentangkan di bawah tanah 1 cm mendalam pada selang 10 cm, supaya setiap tanaman akar mempunyai ruang yang cukup untuk pembangunan.

Sekiranya ditanam dengan cara yang cepat, maka apabila tumbuhan dicincang, kecambah yang berhampiran mungkin rosak dan tidak berkembang lagi.

menyemai lobak di tempat terbukaPenanaman musim bunga lobak di tanah terbuka berakhir dengan percikan benih dengan bumi, dan di atas dengan sedikit abu.

Penjagaan budaya sayuran

Pucuk radishMenanam dan menjaga lobak di tanah terbuka tidak mempunyai nuansa kompleks, tetapi memerlukan pelaksanaan peraturan tertentu yang membantu menanam sayur-sayuran berair dan besar. Ini termasuk:

 • menyiram;
 • melonggarkan;
 • persenyawaan dengan campuran mineral;
 • mulsa;
 • merumput.

baja untuk lobakLobak adalah tumbuhan yang menyukai kelembapan, jadi saiz dan rasa akar akan bergantung pada jumlah penyiraman. Sekiranya kelembapan rendah, maka lobak merah akan menjadi pahit dan keras.

Menjalankan menyiram radishes perlu menyiram hanya untuk aliran kuat hos tidak rosak dewasa batang dan akar tidak terhakis.

Untuk mengekalkan kelembapan lebih baik di atas katil, memohon mulsa ke lapisan atas tanah menggunakan humus, kertas biasa atau filem khas untuk tanaman taman.

penjagaan lobakDalam jangka masa antara penyiraman, anda perlahan-lahan melonggarkan tanah di sekitar tumbuhan supaya bahagian utama tidak membusuk, dan tanah dipenuhi dengan oksigen. Meringan taman dengan lobak perlu secara teratur, kerana rumpai boleh melambatkan perkembangan tanaman dan mengambil unsur-unsur surih yang diperlukan dari tanah.

Adalah lebih baik memohon baja mineral ke katil taman apabila lobak ditanam pada musim bunga di tanah terbuka. Tetapi untuk mempercepat pertumbuhan dan perkembangan tanaman akar menggunakan urea dan mullein, yang dibiakkan dalam nisbah 1 sudu teh hingga 200 ml air, masing-masing. Penyelesaian ini dirawat dengan pucuk yang kuat. Sekiranya anda menggunakan gabungan atas pakaian, maka beri pilihan kepada baja kalium.

 Jangan gunakan baja segar!

Apabila lobak ditanam di dalam tanah terbuka di bawah filem, kemudian loji penjagaan algoritma berlanjutan hanya ditambah setiap tugas hari untuk membuka dan menutup filem itu untuk mewujudkan cuaca yang baik.

Menanam lobak di tanah terbuka – video