bom di atas pokok ituSebelum memilih buah delima yang matang dan manis, anda perlu tahu tentang mana ia sering ditanam. Kemudian berhati-hati memeriksa beberapa ciri buah. Penampilan, bau, dan juga kelembutan akan berfungsi sebagai titik rujukan yang sangat baik untuk menentukan buah masak. Walaupun pembekal tetap merupakan pilihan win-win untuk pembelian yang berjaya, namun satu amanah tidak akan cukup. Ia perlu sentiasa memeriksa kualiti barangan. Bagaimanakah cara ini dilakukan dengan cara terbaik?

Negara penanaman

mekar delimaFaktor ini memainkan peranan penting dalam memilih garnet yang betul. Lagipun, jarak antara negara penanaman dan tempat jualan boleh beribu-ribu kilometer. Oleh itu, produk itu adalah beberapa minggu di jalan raya, yang bermakna ia masak di jalan raya. Oleh itu, semua nutrien yang dihasilkan buahnya sendiri, dan tidak menerima dari sumber semula jadi: matahari, hujan dan bumi. Akibatnya, kualiti barang tidak memuaskan. Dalam kes ini, perlu mengambil kira bahawa negara-negara penanaman garnet adalah:

  • Amerika Selatan;
  • Timur Tengah (Tashkent, Georgia, Uzbekistan dan Azerbaijan);
  • negara-negara lembangan Mediterranean (Crimea atau Turki).

penuaian garnetBermula dari ini, perlu memberi keutamaan kepada buah-buahan yang dihantar dari wilayah yang paling dekat dengan pembeli. Makanan yang kurang di jalan raya, semakin baik. Melangkah terus ke cara untuk memilih delima dan manis delima, anda perlu mempertimbangkan ciri luarannya.

Kerak sengit adalah tanda pertama penyimpanan buah-buahan jangka panjang. Dalam tempoh ini, mereka dapat mengering atau bahkan mula membusuk. Oleh itu, faktor pilihan lain harus diambil kira apabila memilih.

Warna dan keadaan kulit

warna kulit dan beriSecara luaran, buah-buahan boleh menjadi sangat cantik dan rapi. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu menjadi penunjuk kualiti yang sangat baik. Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa perkara kecil yang perlu dipertimbangkan. warna beri terangPerkara pertama yang perlu dipertimbangkan ialah warna buah diraja:

  1. Ia mestilah monophonic dan dengan cahaya berkilat cahaya.
  2. spektrum warna buahnya bergantung pada pelbagai, jadi anda boleh bertemu dengan spesimen merah dan coklat yang berapi-api, dan beberapa darinya datang dengan warna merah jambu atau oren. Buah-buahan hijau dan kuning dianggap sebagai jenis eksklusif tetapi sangat popular.
  3. Penunjuk yang masak dan dalam keadaan baik buah adalah ketiadaan bintik coklat. Ia adalah kawasan pigmen yang menunjukkan kehadiran reput di pedalaman.kelicikan licin

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada penyelarasan bom tangan. Sekiranya kulit mengetatkan janin supaya selekoh setiap buah beri kelihatan, ia bermakna ia cukup matang.

bom dengan kulit gelapKulit mesti sedikit kasar dan kering. Kerosakan kecil atau besar menunjukkan pengangkutan lalai, serta keadaan penyimpanan yang tidak wajar. Mana-mana kerosakan – peringkat awal kerosakan kepada barang-barang.

Penyembuhan

delima masak delimaKebanyakan kematangan akan memberitahu ekor bom tangan. Bijian mula masak hanya apabila tengkorak layu. Tepung “mahkota” yang teruk (atas) buah berkata tentang kematangannya. Dalam kes ini, bunga itu mestilah terbuka sepenuhnya. kelopak kembang delima masak keringKelopaknya mempunyai bentuk segi tiga berwarna coklat terang. Bagaimanapun, penjual sering akan membantah hujah-hujah berat yang berlawanan. Untuk mempercayai mereka atau tidak adalah perkara peribadi untuk semua orang. kelopak bunga yang berair bercakap tentang ketiadaan delimaTetapi kehadiran pucuk hijau pada ekor, secara fasih membuktikan bahawa buahnya masih hijau.

Penilaian dengan bantuan sentuhan dan bau

garnet masak dengan buah beri manis dan masamDi samping analisis visual, ia juga bernilai menghubungkan sentuhan anda. Dengan bantuan tangan, pembeli dapat dengan mudah memilih bom tangan di kedai atau di pasaran spontan. Untuk ini, penting untuk mengetahui bahawa buah masak perlu:

  • dengan kekasaran, tidak sempurna lancar;
  • tegas dan elastik;
  • berat, walaupun dimensi sederhana (beberapa jenis berat hingga 0.7 kg).

Semak kematangan boleh menjadi tekanan sedikit pada janin. Sekiranya gandum dipotong dan sedikit kerumitan terdengar, ia bermakna terdapat banyak jus di dalamnya, dan buah itu sendiri tanpa kawasan kosong.

buah elastik yang tebalKebanyakan produk makanan rosak semasa pengangkutan. Buah-buahan boleh dipukul atau dibekukan, kemudian menjadi lembut dan hilang.

buah busuk terlalu masakSatu ciri delima juga tidak mempunyai rasa. Sekiranya sesetengah jenis minyak wangi atau bau yang tajam, berbeza dari itu, kemungkinan besar, banyak produk ini diproses dengan baik oleh persediaan kimia. Sudah tentu, seseorang tidak boleh melakukannya tanpa mereka, kerana produk yang lazat dan berguna itu adalah sekeping lazat untuk perosak dan serangga. Walau bagaimanapun, rawatan perlu sederhana.

Rasa

jenis delima masak dalam bentuk yang suciUntuk mengenalpasti dan memilih delima manis, seperti yang diinginkan oleh ramai orang, adalah penting untuk merasainya. Tanpa penerimaan biasa ini dalam bidang perdagangan semata-mata tidak boleh dilakukan. Kemungkinan itu disediakan, sudah tentu, bukan oleh semua penjual. Sekiranya peluang itu jatuh, maka anda perlu menggunakannya. Rasa gandum akan manis dengan nota halus masam, dan ketika menggigit saya akan mengeluarkan banyak jus.

Varieti Turki adalah bijirin berwarna sangat ringan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa mereka tidak masak. Selalunya warna bukanlah tanda kematangan.

Seperti yang anda dapat lihat, memilih delima dan manis delima bukan upacara yang sangat susah dan rumit. Tetapi kesabaran yang sedikit, serta pemahaman intipati perkara itu, akan membantu untuk menangani tugas dalam masa beberapa minit.

Cadangan untuk memilih buah delima – video