di tamanApabila musim bunga sepenuhnya dimasukkan ke dalam haknya, penduduk musim panas, petani dan petani trak kelihatan banyak masalah. Walau bagaimanapun, tidak semua orang tahu apa kerja yang dilakukan di taman pada musim bunga. Untuk memahami soalan ini, adalah perlu untuk mengkaji secara terperinci apa yang dijangkakan tanah, semak, pokok dan tumbuh-tumbuhan dari kami secara berasingan.

Kerja awal di taman taman dan sayur-sayuran

Pertama sekali, adalah perlu untuk menyediakan bumi untuk kerja-kerja masa depan di atasnya. Mula-mula kita menghilangkan sampah musim sejuk. Daun kering, sisa-sisa sokongan dan tempat perlindungan, stesen angin – kami tidak memerlukan apa-apa. Adalah penting untuk mendekati masalah ini, kerana sampah yang tidak perlu bukan sahaja memusnahkan penampilan kawasan pinggir bandar, tetapi juga mewujudkan persekitaran yang menggalakkan untuk pendaraban perosak dan serangga. Sewaktu membersihkan kawasan dari tanah, rumpai mesti dibuang. Sehingga mereka menjadi lebih kuat, mereka dapat dengan mudah ditarik keluar dari bumi. Anda juga boleh menyingkirkan larva dan serangga hidup, yang anda pasti akan bertemu di taman musim semi anda.

Bekerja dengan tanah

Kerja tanah di taman pada musim bunga memerlukan kekuatan dan kemahiran. Saya perlu bekerja dengan sekop dan kereta sorong, yang akan diperlukan untuk pengangkutan baja. Sebelum tanaman menanam, tanah perlu diberi tenaga.

Baja organik adalah cara terbaik untuk membuat keadaan yang baik untuk kehidupan tumbuhan, semak dan pokok di dalam tanah.

bumiUntuk tumbuhan saka, mineral yang mengandungi kalium sesuai. Baja ayam biasa boleh menggantikannya. Tanah di bawah tumbuh-tumbuhan taman dan tanaman akar boleh dirawat dengan gandum yang dibeli, baja yang diperbuat atau kompos siap. Menyediakan taman di musim bunga adalah peristiwa yang sangat penting, oleh itu perlu mengambil serius ini. Umpan dan mulsa mungkin hanya apabila tanah dibasahi dengan sempurna.

Selepas musim sejuk lepas, anda perlu menilai kualiti tanah:

  • Sekiranya bumi berat – tambah udara dalam bentuk kerikil halus atau pasir kasar. Dalam kes ini, anda akan menyingkirkan air bertakung di akar.
  • Sekiranya tanah terlalu lembap, maka sedikit bebatuan tanah liat perlu ditambah untuk menangguhkan nutrien dan kelembapan di permukaan.

Peringkat seterusnya musim bunga bekerja di taman adalah proses melonggarkan tanah.

Penduduk musim panas yang berpengalaman tahu bahawa anda tidak boleh terus menggali tanah di laman web ini. Semasa penggalian, semua berguna dan nutrien pergi mendalam ke dalam tanah, ditambah strukturnya semakin merosot.

Taman di musim bunga memerlukan sedikit melonggarkan pada kedalaman tidak lebih dari 5-8 cm. Tanah berliang dan berbutir adalah persekitaran yang sesuai untuk menanam tumbuhan, di dalamnya sistem akar cepat akan mendapat kekuatan dan pertumbuhan.

Kerja musim bunga di taman dengan pokok-pokok dan pokok renek

Bekerja di taman pada musim bunga memerlukan bukan sahaja penyediaan dan persenyawaan tanah. Pada musim panas yang hangat, perhatian khusus harus dibayar kepada tanaman dan pokok tanaman.

Apa yang boleh dan patut dilakukan dengan mereka pada musim bunga?

  • Sejak April, anda boleh menanam pokok renek, pokok renek, pokok buah-buahan dan taman. Di samping itu, pada masa ini mereka boleh dipindahkan.
  • Sebelum pokok buah-buahan buah batu dan sesetengah semak beri – raspberi, gooseberries, currants, dan lain-lain akan mula berkembang lagi, mereka perlu dipotong.
  • Pemangkasan semak dan pepohonan hiasan mungkin hanya jika mereka mekar pada musim bunga dan musim panas, contohnya bunga ros. Walau bagaimanapun, tumbuh-tumbuhan yang berbunga pada pucuk tahun lepas, perlu dipotong hanya selepas berbunga – iaitu pada musim bunga atau awal musim panas.
  • Pada musim bunga, tumbuh-tumbuhan boleh ditanam.
  • Pada permulaan musim, adalah mungkin untuk memulakan proses pembiakan – pembiakan pokok dan pembahagian tumbuhan saka.

Kerja musim bunga di taman

taman sayuran pada musim bungaApabila tanah memanas hingga 6-7 darjah, anda boleh menanam beberapa spesies tumbuhan taman. Biasanya kentang, batu bulat, bawang putih atau pucuk ditanam pada masa ini. Untuk mendapatkan penuaian awal cemburu dan asparagus, buatlah perjumpaan istimewa di tanah terbuka dan berkedut.

Pada akhir April – awal Mei, anda boleh menanam strawberi dan tanaman beri lain. Jika akar tumbuh-tumbuhan kosong, maka mereka perlu ditutup dengan bumi dan membuat lencongan air dari tempat tidur.

Separuh kedua bulan April adalah masa untuk menanam tanaman tahan sejuk – lobak, dill, pasli, dll. Di tapak semaian di bawah tempat penanaman tumbuhan putih dan kembang kol.

Tomato, lada, terung dan timun ditanam di tanah terbuka pada akhir musim bunga. Sesetengah penduduk musim panas menggunakan rumah hijau untuk ini.

Jangan lupa bahawa banyak tumbuhan takut membeku, jadi anda akhirnya boleh membongkar mereka hanya selepas pemanasan terakhir.

Apa yang perlu dilakukan dengan rumput di musim bunga?

Selepas salji turun, perhatian khusus harus dibayar kepada rumput. Rumput tahun lepas perlu ripped out dengan rakes. Lubang-lubang yang muncul di rumput itu harus ditutupi dengan bumi bercampur dengan pasir. Permukaan rumput ditumbuk, ditaburi dengan pasir dan menanam benih di kawasan yang tidak ada rumput. Di samping itu, kerja musim bunga di taman mencadangkan memotong lindung nilai dan membaikpulih jika perlu.

Menyediakan taman di musim bunga adalah aktiviti menarik dan menarik. Mengenai bagaimana anda menjalankan kerja-kerja ini, penampilan kawasan pinggir bandar, kualiti dan kuantiti penuaian masa depan bergantung. Susunan taman anda sendiri, menanam sayuran dan menjaga bunga akan menjadi latihan yang menyenangkan jika anda memberikan diri anda ke proses ini dengan jiwa anda.

Persidangan video – kerja taman pada musim bunga