ročni rezkalni stroj za lesZa ročna orodja, ki se uporabljajo pri predelavi lesa in lesnih izdelkov doma, velja tudi rezkalni stroj za les. To orodje ima zelo široko paleto aplikacij in se uporablja za različne manipulacije z lesnimi proizvodi ali deli.

Za uspešno delo s takšnim orodjem pa morate izbrati pravi model za določeno vrsto dela in izbrati pravo šobo. V zvezi s sortami stroja za obdelavo lesa, pa tudi vse vrste šob za delo bodo opisani v tem članku.

Preberite članek: uvodni izsledki

Namen in obseg ročnih strojev

obdelava lesa z rezkalnim strojemGlavni namen ročnega rezkanja v lesu je predelava majhnih lesenih delov vsake naprave. V bistvu se ti stroji uporabljajo za delo doma, poleg tega pa so urejeni tako, da lahko delajo brez posebnega znanja in izkušenj. Obseg takega stroja je zelo širok. Zato jih je mogoče uporabiti za:

 • obrezovanje ali mletje dodatnih slojev lesa;
 • ustvarjanje lukenj v lesenih delih (vključno z luknjami za ključavnice in ročaji vrat);
 • brušenje lesenih delov, vključno z različnimi deskami, palicami, ploščami;
 • montaža lesenih oken;
 • Namestitev vrat;
 • obdelava lesenih pletenih desk in tako naprej.

Ročni rezkalni stroj za les je namenjen le obdelavi majhnih delov, zato ga ni mogoče uporabiti za obdelavo velikih lesenih nosilcev ali velikih naprav.

Vrste frezalnih strojev in njihov kratek opis

težki rezkalni stroj za lesVsi stroji so razdeljeni na več skupin:

 • odvisno od moči motorja;
 • glede na vrsto ukrepa na materialu.

lahki mobilni rezkalni strojTe lastnosti vplivajo na obseg naprave. Glede na moč motorja so vsi rezkalni stroji za les razdeljeni na:

 • težka;
 • zmerne resnosti;
 • svetloba.

Če se dotaknete specifičnih številk, moč motorja na težkih strojih doseže 1200 W. Vendar se takšne naprave najpogosteje uporabljajo za profesionalno delo, ne pa tudi za domači priročnik. Veliko je odvisno od želenega obsega naprave, pogostosti njegove uporabe in specifične vrste opravljenega dela.

Srednje gravitacijski stroji imajo moč motorja od 750 W do 900 W. Takšne naprave se najpogosteje uporabljajo za domačo predelavo lesa. So precej funkcionalni, ta moč je zadostna za izvedbo skoraj vseh domačih nalog, v katerih morate uporabiti lesno rezkalo. S pomočjo stroja z motorjem te moči se lahko ukvarjate z dekorativno obdelavo lesa in montažo pohištva.

Related  Rubinok Makita – izberite najboljše

Lahki stroji imajo moč motorja do 750 vatov. Za mala dela je takšen aparat primeren, vendar če je stroj dovolj pogosto uporabljen, je bolje dati prednost dražji, pa tudi bolj funkcionalni napravi z večjo močjo motorja.

proces obdelave lesa z rezkalnim strojemRezkalni stroji za les, ki se uporabljajo v domačih delavnicah, so tudi razdeljeni glede na vrsto vpliva na material. So:

 • nepremostljiva;
 • potopno.

Glavna razlika med fiksnimi rezkalniki je, da kovinska palica v njih ni nastavljiva po višini. Tako je funkcionalnost takšne naprave minimalna.rezkalni stroj

V zvezi s potopnimi stroji, njihova zasnova omogoča prilagoditev globine rezkanja v materialu, natančnosti mletja in drugih parametrov obdelave materiala. S pomočjo takšnih naprav lahko ustvarite različne dele in obdelate skoraj vsak kos lesa. Seveda so takšni stroji dražji, vendar pa njihova cena v celoti upravičuje funkcionalnost.

Izbira rezalnika

komplet frezalnih rezil za strojna orodjaPredelavo lesenega dela izdeluje neposredno nožno rezkalno rezilo. Za različne vrste zdravljenja uporabite različne nože.

Pravilna izbira frezalnega rezalnika za ročni usmerjevalnik na lesu je ključ za uspešno obdelavo lesa.

Na splošno lahko vse nože razdelimo na več kategorij:

 • end type;
 • slotted;
 • rob.

Končni mlini so eden od najpreprostejših v svojem oblikovanju. Zunaj so podobni navadnim vajah, vendar ob koncu delovne dolžine nimajo koničnega dela. Ena od glavnih značilnosti teh nožev je, da imajo na koncu tudi rezanje zob. To pomeni, da lahko končni mlin uporabimo za:

 • razrez lesa;
 • četrtletno vzorčenje;
 • Obdelava robov;
 • ustvarjanje utora po vrsti;
 • vrtanje.

S pomočjo takih nožev obdelujejo tudi obris lesenih delov in stopničaste površine.

Namen grozdnih rezil je popolnoma skladen z njihovim imenom – se uporabljajo za izdelavo žlebov različnih oblik in velikosti na obdelanem lesu. Kljub temu se lahko rezkarji za lesni usmerjevalnik pogojno razdelijo v več kategorij:

 1. Ravni črte. Uporablja se za izbiro žlebov pravokotnega profila.
 2. Oblikovano. S pomočjo njih je mogoče oblikovati utor določene konfiguracije, odvisno od rezkarja.
 3. S konfiguracijo “swallowtail”.
 4. Mlini za oblikovanje utorov T oblike.
 5. Mlini z delovnim delom oblike stožca (ki se uporabljajo za izdelavo V-utorov in za graviranje).
 6. Pocinkanje (za dekorativno predelavo lesnih izdelkov).

Related  Verižna žaga Stihl mc 180 – hiter pregled zanesljivega orodja

Mlini, imenovani rob, imajo največje število podvrst in podenot. Najpogosteje se uporabljajo pri delu z rezkalnim strojem na lesu. Lahko so:

 • neposredno;
 • figured (ali profil);
 • phigraine;
 • vrsta stožca;
 • litje;
 • zaustavitev;
 • mikro strel.

Ravni noži se imenujejo tudi kopirni stroji. Najpogosteje so opremljeni s posebnimi ležaji, ki usmerjajo delovanje noža. Zahvaljujoč temu je na površini lesenega izdelka mogoče izdelati povsem ravne robove.

Profil ali oblikovan rez je namenjen robu lesenega izdelka določene oblike konstrukcije.

Rezkarji z imenom “kovane” se uporabljajo predvsem za izdelavo pletenih plošč.

Rezalniki kosti se uporabljajo za obdelavo izdelka pod določenim kotom. Sposobnost doseganja tega obdelovalnega formata je posledica dejstva, da je ta rezalnik nožev opremljen z vodilnim ležajom.

Miter noži se uporabljajo za zaokroževanje odsekov lesenega žarka. Najpogosteje imajo tudi vodilo.

Cinkanje, kot tudi votlina, ki je namenjena za obdelavo reza v obliki loka. Vendar pa je njihova glavna značilnost, da dajejo proizvodu ne samo konveksno, temveč tudi konkavno obliko. Če primerjamo Malleus in rezkar, lahko vidimo, da sta zrcalna slika med seboj.

Mikro-rezkalniki se uporabljajo za ustvarjanje konic. Tanke trikotne konice, ki so ustvarjene s tem orodjem, se uporabljajo za povezavo dveh lesenih delov. S pomočjo teh konic se spojnice okrepijo.

Varnost pri delu z ročnimi rezkalniki

osebna varnostna opremaOsnovna varnostna pravila za obdelavo lesenih izdelkov z lesnim rezkalnikom so opisana v navodilih za uporabo, ki so priložena tej napravi.

Pred delom z novim orodjem se je potrebno seznaniti z navodili za uporabo. S tem bo strojnik shranil pred poškodbami in sam stroj od škode in predčasne amortizacije.

Poleg tega je pri delu s takim orodjem priporočljivo nositi zaščitna očala in respirator zaradi nastanka velikega prahu. Ne upoštevajte teh varnostnih ukrepov. Poleg tega je treba na ušesne slušalke pritrditi slušalke ali ušesne čepe, ki bodo varovali sluh pred negativnim učinkom hrupa te stopnje.

V odsotnosti posebne zaščitne opreme lahko prideš z navadno vato, ki je priključena na ušesa.

Kot je razvidno iz materiala, opisanega v tem članku, pri izbiri stroja za ročno obdelavo lesa je treba posebno pozornost posvetiti funkciji stroja in njegovi predvideni uporabi ter obsegu uporabe. Za obdelavo lesnih izdelkov doma so ročni rezkalniki za les zelo primerni, sodobni trg pa ponuja tudi številne modele strojev CNC (s številčnim nadzorom). Je ta stroj funkcionalen? Ja. Vendar pa za majhno delo doma ni primerno, ker zahteva veliko delovnih sposobnosti in znanje o numeričnem programiranju za nadzor tega stroja.

Related  Hidravlični cepalniki za vse vrste proračuna

Video o domačem rezkalniku