krožna žaga za lesZa vsako vrsto materiala ali odseka so potrebna določena orodja. Krožna žaga na drevesu je lahko stacionarna in mobilna, ima različne zmogljivosti in dodatne možnosti. Obstaja veliko parametrov, ki jih morate usmeriti na pravo izbiro.

Mobilna ali stacionarna žaga?

Najlažji parameter za ocenjevanje je samo dve možnosti:

 1. Stacionarna montaža je miza z vgrajeno krožno žago za les, ki se razteza približno tretjino. Idealen za rezanje ravnih enakomernih žarkov. Običajno tak stroj potrebuje posebno električno omrežje (trifazno), zato ga ni mogoče postaviti doma.fiksna namestitev
 2. Za ročno orodje se uporablja električni motor z vrtljivim mehanizmom, na katerega je mogoče pritrditi žage z različnimi premeri. Tako orodje je idealno za ročno delo. Omogoča vam širok spekter ukrepov, vendar učinkovitost takega dela ni visoka.mobilna krožna žaga

V nadaljevanju bomo preučili, kako izbrati in kupiti diskovo ročno žago na lesu. Stacionarni modeli so preveč različni, zato jih je treba ločeno razstaviti.

Moč videl

krožna žaga makitaVsa orodja lahko razdelimo na več kategorij moči:

 1. Moč niha med 500-1200 vatov. Uporablja se za rezanje plošč do debeline 45 cm. Hkrati premer plošče ne sme presegati 160 mm. Precej poceni žage, kar je dovolj za večino domačega dela.
 2. Moč se giblje od 1200 do 1800 vatov. Uporablja se za rezanje plošč debeline do 60 cm. Lahko premer diska v takem orodju se poveča na 200 mm. To žago lahko imenujemo polprofesionalni aparat.
 3. Največja orodja imajo moč 1800 do 2500 vatov. Uporablja se za žaganje hlodovine do premera 75 cm. Takšen agregat se lahko uporablja tudi za rezanje jekla. Vstavite lahko plošče do premera 350 mm. Precej veliko in težko strokovno orodje.

Moč je odvisen od največjega premera, ki ga ima disk.

Operativni kazalniki

krožna žaga v uporabiPred izbiro in nakupom lesene žage je potrebno posebno pozornost nameniti lastnostim orodja:

 1. Razdalja, v katero lahko žaga vstopa v drevo, je neposredno odvisna od premera plošče. Globina vstopa je najpomembnejši parameter.
 2. Hitrost vrtenja je drugi najpomembnejši kazalnik. Kakovost dela in produktivnost dela sta odvisna od tega. Čim višja je hitrost vrtenja, manj drobnih napak in mikrodamage ostane na drevesu.
 3. Kotni kot je kot, na katerem lahko stroj deluje. V nekaterih primerih je ta možnost nenadomestljiva. Običajni dovoljeni naklon za večino instrumentov je 45o, vendar so žage, ki lahko opravijo rez na 60 °o.
 4. Avtonomija. V nekaterih primerih morate kupiti sklop, ki se lahko napaja iz akumulatorja. Moč takšnih izdelkov je ponavadi nizek, orodje pa lahko vidi drevo 20-50 minut.
 5. Gladek začetek. Izbirni parameter je pri izbiri, vendar zelo koristen. Gladek zagon in ustavitev vrtenja shranite orodje in podaljšajte življenjsko dobo.
 6. Blokiranje naključnega zagona. Ta funkcija je potrebna za večjo varnost.
 7. Teža žage je pomemben parameter, saj mora biti med delovanjem orodje neodvisno. Masa je neposredno povezana z močjo žage, višja je, težja je enota. Ampak še vedno lahko najdete močna orodja z majhno težo.

Disk za žago lahko delate samo z lesom, za kovine pa morate kupiti drugo opremo.

Vendar, če je potrebno, enako orodje lahko reši furnir, laminat, iverne plošče, fiberboard, plastike, skrilavec, plastično steklo. To se lahko obdelujejo in druge materiale, ki so primerljivi z lesom in trdote in gostote.

Related  Pregled žage iz najboljših modelov znamke Makita

Profesionalne ali amaterske žage

žaganje paliceZa profesionalno orodje je značilna predvsem visoka moč in velik premer diska, ki ga je dovoljeno dati v žago. To vpliva na to, koliko lesa lahko rezite z napravo. Toda strokovna oprema se ne razlikuje le v tem, ampak obstajajo številne prednosti:

 1. Nastavitev kota rezanja ima natančnejšo nastavitev v stopinjah, pa tudi veliko bolj zanesljivo pritrditev naklona.
 2. Številne strokovne enote imajo oblikovne rešitve, ki ugasnejo vibracije, zaradi česar je delo bolj priročno in natančno.
 3. Orodje ima pritrdilne elemente za pritrditev na poseben stroj, zaradi česar je mogoče narediti več enakomernih kosov.
 4. Številna profesionalna orodja so kljub veliki moči in velikemu prostornini motorja majhna. To dosežemo z lahkimi, a močnimi zlitinami na osnovi zasnove.

Izberite disk za žago

žagin listiKakovost žaganja je zelo odvisna od vrste rezila v žagin listu na les:

 1. Tkanina iz karbidnih konic. Plain plošče, ki se uporabljajo v večini primerov. Dolgotrajno služijo, preprosto vstopijo v drevo in prenesejo obremenitve.
 2. Če morate narediti rez z minimalno debelino, da je potrebno za nakup diskov, ki imajo zobe variabilnih lopatic višine in točkovanja s konico.
 3. Za radialno ali nihalno žago je potrebno kupiti ustrezne specializirane diske.

Upoštevajte, da je treba plošče obogatiti na profesionalni opremi. Visoko trdne karbidne rezine so zaostrene z diamantnim orodjem. Standardne datoteke lahko obdelujete samo z datoteko.

Video pregled krožnih lesnih žag