umazana vodna črpalkaNo črpalke in vodnjaki služijo za oskrbo z vodo z manjšim številom tujih vključkov. Za namakanje iz naravnega rezervoarja, vrtenje poplavljenih kleti in zbiralcev zahteva črpalko za umazano vodo. Takšne naprave imajo posebno zasnovo ali zaščito delovnega elementa od abrazivne obrabe – nameščenega filtra na cevi sesalne cevi.

Vrste naprav za premikanje odtokov in odtokov

odvodna enotaČrpalke so izbrane glede na vrsto gošče in velikost delcev. Vse vrste črpalk so razdeljene na površino, potopne in univerzalne.

Vse črpalke za gradnjo blatne in umazane vode imenujemo drenažne črpalke. Naprave so lahko podvodne in površinske. Imenujejo se tudi črpalke iz blata.

Ampak, če blato črpalka črpalke tekočino, bolj kot kaša, se imenuje gnojnica. Če je črpalka opremljena s helikopterjem, se imenuje fecal.

Tekočina Raskačke s povečano količino suspendirane snovi potekajo z različnimi napravami:

 • čiščenje iz dna sedimenta vdolbin in vodnjakov, sušenje zamašenih komor se izvaja s vibracijskimi ali vijačnimi črpalkami;
 • nihajna voda iz ribnikov, plavalni bazeni, po poplavljanju kleti lahko odvajajo črpalke za umazano vodo;
 • Tekočina z veliko različnih frakcij se vrti z gumijastimi in fekalnimi črpalkami.

Uporaba vrtnih črpalk

vrtna črpalka na površiniVečina vseh poletnih prebivalcev mora uporabljati opremo za zalivanje rastlin. V prisotnosti odprtega rezervoarja vodo zajemajo površinska črpalka za umazano vodo. Tipično se uporabljajo centrifugalne črpalke z majhno močjo z enim kolesom. Takšna naprava je sposobna črpati blatno vodo, ki vsebuje preostalo suspenzijo največ 1 cm v prerezu.

Črpalko lahko namestite na ploščad in spustite na vodno površino. Hkrati dvižna višina ne sme presegati 5 m, delovni čas pa je omejen in je povezan z nevarnostjo pregretja motorja. Prednost naprave le pri enostavnem vzdrževanju in nizki ceni črpalke za umazano vodo.

Pomanjkljivosti površinske črpalke so veliko:

 • hrupno delo;
 • kratka življenjska doba;
 • Potreben je krošenj proti naključnemu vstopu vode;
 • Nemogoče je zanihati vodo pri minusih temperaturah zraka;
 • Naprava v plastičnem ohišju hitro odpove.

Vendar pa za poletno uporabo v državi pogosto nameščajo površinske črpalke.

Uporaba potopnih črpalk za umazano vodo

potopljena umazana vodna črpalkaUporaba aparata z zaprtim ohišjem vam omogoča, da dvigujete več motene vode z globine več kot 5 metrov. Prek prstov premera do 5 cm se bo zdrsnilo skozi fotoaparat. Vodno hlajenje povečuje čas delovanja črpalke brez pregrevanja.

Črpalke z manjšim dotokom vode lahko popolnoma izpraznijo posodo. Istočasno bo vgrajena termična zaščita preprečila pregrevanje motorja. Toda takšne črpalke ne delujejo, potopljene v dno sedimente.

Če je umazana vodna črpalka z zgornjo ograjo, suhim sistemom s plavajočim stikalom, izbrana toplotna zaščita elektromagnetnega navitja, je gradnja avtomatična. Vibratorske potopne črpalke se pogosto uporabljajo za čiščenje dna vdolbin, vrtalnih bazenov in ribnikov.

Optimalno, po 2 uri dela, črpalko zaustavite 20 minut.

Če je potopna črpalka za umazano vodo opremljena s helikopterjem, potem spada v fekalni razred. Takšne črpalke lahko zavihajo septične cisterne, nameščene v HOS. Fekalna črpalka, nameščena v blatu, bo dobavila organsko gnojilo v obliki spodnje biološke mase za namakanje. Takšna črpalka bo delovala na problematični vodi. Šteje se, da je univerzalna naprava.

črpalka v delovanjuPrednosti univerzalne črpalke:

 • moč;
 • moč;
 • dolgo življenjsko dobo.

Pri izbiri črpalke za umazano vodo lahko ovira samo visoki stroški fekalij. Tako je drenažna črpalka Djileks dvakrat cenejša od Dzhelexa Fekalnika.

Kot potopna črpalka za vdolbinico se pogosto uporablja enokanalna centrifugalna črpalka. V tovarnah za hranjenje gnojnice v rezervoarje za shranjevanje se uporabljajo vijačne črpalke. Če želite dvigniti odlitke mletja s spodnje strani vrtine, vibrirajočo črpalko spustite z nižjo ograjo. V vsakem primeru izberite najbolj primeren sistem.

Vrste črpalk za gnojevko

črpalka za gnojevkoPri praznjenju jame se uporablja potopna črpalka za gnojevko, ki lahko dvigne kamenje 12-15 cm, prepleteno z vlažno zemljo. Takšne naprave uporabljajo posebno močno enokanalno kolo in mešalo z rezilnimi robovi. Predhodno odvračanje spodnjih sedimentov, ki jih poteka skozi filtrirno mrežo, je naloga dodatnega vozlišča.

Razvrstitev blatnih črpalk po tipu ekstrakcije

modeli črpalk blataKako navsezadnje izbrati najprimernejšo opremo za uporabo v posebnih pogojih? Pomembno je, da delovna komora ni zamašena z odpadki. Oprema razvrstimo po svoji sposobnosti črpanja velikih frakcij:

 • potopne črpalke ne več kot 35 mm;
 • Odvodna naprava se bo spopadala s kamni do 50 mm;
 • Fekalna črpalka bo prešla frakcijo do 80 mm;
 • Črpalka črpalke črpalke kamne 145 mm.

Glede na delovne razmere je treba izbrati črpalke za umazano vodo iz zgoraj navedenih kategorij glede na tlak, zmogljivost in produktivnost.

Primeri različnih drenažnih črpalk

modeli drenažnih črpalkPotopne črpalke Škatlo predstavlja centrifugalno enoto z asinhronim motorjem vibrišne kletke. Suspenzijo lahko suspendira do 10% z delci do 5 mm. Obstaja 50 modelov črpalk:

 • gospodinjstvo;
 • za komunalne storitve;
 • za namakalne in drenažne sisteme.

Patriot F 400 kitajske črpalke pod licenco ZDA so poceni, dvignejo umazanijo do 35 mm, od globine do 5 metrov. Majhna naprava tehta 5 kg, stane približno 3 tisoč rubljev.

Približno 10 tisoč rubljev vredno potopne črpalke za umazano vodo znamenitega proizvajalca Grundfos. Popolna avtomatizacija procesa. Toda velikost vključkov ne sme presegati 10 mm. Produktivnost naprave je 12 m3 / h, ekstrakcija s globine do 10 m.

Iz številnih črpalk je treba izbrati napravo, ki zagotavlja črpanje pod določenimi pogoji.

Kako razlikovati črpalko za umazano vodo iz drenaže – video