farmer odjeliteljaAko ste seljak i imate krava u kućanstvu, potreban je separator za mlijeko. Čak i jedna krava, ako je ona kantica, hranit će obitelj kiselim vrhnjem i svježim sirom. Maloproduktivnyh mokri medicinska sestra sada u kućnom mjerilu ne drži – iracionalno. Od broja krava, na svojoj produktivnosti, koji model razdvajanja treba kupiti ovisi.

Koja je osnova za preradu mlijeka

sustav recikliranjaSvježe kravlje mlijeko je suspenzija u kojoj su masne kuglice zvane krema pomiješane s teľim molekulama ostatka mlijeka. Oni se lako odvajaju od većine proizvoda, popping up. Kako bi se olakšalo razdvajanje frakcija, stvoreni su separatori za mlijeko. U budućnosti, teški ostaci su stratificirani u krastavu i sirutku, ali to je nakon fermentacije. Postoje i separatori za njihovo odvajanje.

Odvojite krema tijekom odvajanja može biti u bilo kojem omjeru postotka.

Ako je konačni rezultat prerade 1:10, a zatim za svakih 10 litara povratka, dobiva se 1 litara kreme od 11 litara mlijeka. Ova krema sadrži veliku količinu ulja i mala tekuća frakcija. Ali možete dobiti 3 litre krema za 8 litara povratka. Takva krema će biti tekućina, a ulja iz njih će ispasti malo. Razdjelnik vam omogućuje stvaranje omjera od 1: 4 do 1:12.

separator kavezaU kućanstvima i primarnoj preradi mlijeka s malih farmi koriste se samo separatori ili separatori kreme, što je isto. Razdvajanje kreme javlja se pod utjecajem centrifugalne sile koja baca teške čestice na periferiju, a pluća se približavaju centru. Nakon razdvajanja ostaje odabrati frakcije u zasebne spremnike.

Separator mlijeka predstavlja ugođeni sustav kontinuiranog hranjenja mlijeka u rotirajući bubanj za pladanj i odabir krema i obranog mlijeka ili obranog mlijeka.

No proces ovisi o mnogim čimbenicima:

  • rotacijska brzina bubnja;
  • zadatke za dobivanje određenog omjera povratka i krema;
  • od temperature i protoka mlijeka kroz centrifugu.

Related  Električna pila Parma za rad u kućici

Iskusni korisnik pronalazi omjer svih varijabli i pokušava ga slijediti. Za korisnika ručnog uređaja, stvarno je potrebno ručno tražiti željeni broj okretaja motora. Električni separator za mlijeko se unaprijed podešava pomoću gumba za način rada.

Načelo rada separatora

dijelovi separatoraIndustrijski i manualni odvodi temelje se na općem načelu odvajanja mulja u bubnju zdjelice. To je glavna jedinica, sastoji se od paketa razdjelnih ploča, stavljenih na staklo i zatvorene poklopcem. Perforirane ploče uklapaju se u određeni red, stvarajući 6 rupa za izlazak mlijeka. Za kremu prinos je bliže zidu stakla. Proizvod se prelije u posudu za odvajanje mlijeka. Kroz podesivo pluto mlijeko ulijeva u komoru za plovak, a odatle prolazi kroz središnje staklo bubnja.

Mlijeko u bubnju pod utjecajem centrifugalnih sila je podijeljeno na svaku ploču. Po uobičajenim kanalima, obrnuta strana se uzdiže u prijamnu komoru i prelazi kroz rog u spremnik. Krema pada u drugu ćeliju. U sump su slučajne nečistoće. Na taj način odvajanje mlijeka u kućanstvu radi bez obzira na vrstu pogona. Načini pravilnog rada, slijed postupaka odražavaju se u uputama za uporabu separatora.

Obvezno za sve odjeljivače kućanstva temeljito je pranje i sušenje svih dijelova nakon destilacije mlijeka.

Iznenađujuće, ako ploče nisu dovoljno čiste, nisu pravilno odjevene, aparat neće raditi i mlijeko će teći iz svih pukotina.

Modeli separatora za kućanstvo

proces razdvajanjaPrilikom odabira separatora za kreme, moraju se uzeti u obzir karakteristike svakog potrošača:

  1. Jedan volumen obrade će odrediti izbor volumena posude za prijam. Što više mlijeka trebate prijeći, veća šalica neće biti dodavanje mlijeka u isto vrijeme. Oni proizvode kapacitete od 5,5 i 12 litara.
  2. Univerzalni separator kombinira mlijeko za čišćenje od nečistoća i odvaja kremu.
  3. Ako se dnevno destilira više od 30 litara mlijeka, najbolja će kupnja biti aparat s električnim pogonom.
  4. Metalni dijelovi su izdržljiviji i duži, ali skuplji od plastičnih separatora.

Related  Kako odabrati prave dijelove za kosilice?

separator motoraJedan od najpopularnijih je separator Motor Sicha. To je električni kućanski aparat otvorenog tipa univerzalne namjene. Označavanje ovisi o produktivnosti, mjereno l / sat. Razdjelnik može raditi sat vremena, pa je potreban prekid za hlađenje motora. Spajanje na separator je preko reduktora i prijelazne kvačila. Prijamnik mlijeka namijenjen je za 12 litara. Povratak se može pretvoriti u 0,05% masti. Omjer kreme za povratak može biti 1: 4-1: 10. Postoji takva montaža od 6.500, ovisno o konfiguraciji i materijalu radnog dijela.

Mlijeko prije odvajanja nužno je zagrijano. Ako nema termometra pri ruci, mlijeko mora biti jednaka temperaturi prstiju, što znači da se prst osjeća, mlijeko je malo toplo.

Otvorite slavinu i pokrenite mlijeko u sustav nakon što se razdjelnik podigne, zagrijte, ostavite u praznom hodu oko pet minuta.

Separator Poljoprivrednik razlikuje od prethodnog uređaja veću brzinu rotacije bubnja od posude, 1450 okretaja u minuti, i time učinkovitije razdvajanje mlijeka u vrhnje i obrnuto. Frekvencija rotacije bubnja je podesiva. Teži samo 3 kg.

Ručni separatori RZ OPS dizajnirani su za nisku produktivnost. Komplet sadrži zdjelu od 5,5 litara. U plastičnoj verziji separator košta 3 tisuće, u metalu je dvostruko skuplji.

Kako sami napraviti kreme za mlijeko

samostalni separatorMeđutim, obrtnici su došli do zaključka da možete stvoriti separator mlijeka s vlastitim rukama, koristeći istu centrifugalnu silu. Dijagram pokazuje jednostavan uređaj koji razdvaja vrhnje i natrag u frakcije.

Kada se rotira pod djelovanjem centripetalnog ubrzanja, što je teža čestica, to je dalje i snažnije odbačeno. Ako uzmete jednu posudu, ulijte mlijeko u nju i dajte dovoljno brzine rotacije, odvaja se tekućina. Svjetlosna frakcija će biti bliža središtu, a vodeni dio će se koncentrirati na rotirajuće zidove i teže letjeti dalje.

U rotirajućem cilindru je napravljena tanka igla. Stavlja se u stacionarnu posudu, koja će dobiti raspršivač. Važno je znati količinu obranog mlijeka koje se uzorkuje. To se određuje prije početka razdvajanja. Preostali dio u unutarnjem cilindru je lagana frakcija, vrhnje.

A odabrano je više obrano mlijeko, to je deblji krema.

Ovaj domaći separator omogućuje obradu samo jednog serviranja mlijeka, nakon čega možete napraviti novo opterećenje. Moment se može prenijeti iz bilo kojeg motora. Brzina rotacije bubnja ne smije biti veća od 1400 o / min.

Related  Samohodni benzinski kosilice – pravi izbor za velike površine

Drugi princip razdvajanja mlijeka je vibrirajući, ali u kućanstvima za mlijeko nije pronašao primjenu. Magnetske separacije za odjeljivanje vrhnja od hladnog mlijeka i sirutke iz svježeg sira koriste se u industrijskoj preradi, modelu A-1 AXO.

Kako sastaviti video odvojivača