Lančana lanaFunkcionalnost alata ovisi o upotrebljivosti radnog čvora. Nepravilno ugrađeni ili otvoreni lanac za motorne pile Mirno će se pretvoriti u tjeskobu. Lanac pile je ranjivi čvor. Zubi se brišu, veze su rastegnute, kočnice s trakom od tkanine. Pravilno održavanje lanca, pravovremena zamjena, produžit će život alata.

Parametri lančane slušalice

Lanac pilota Stihl 62 veze, 0,325-1,6 Lanac lanca 26RMPila jedinica svake vrste je dizajnirana za određene karakteristike. Dakle, udaljenost između zuba pogonjenih i vodećih zupčanika je standardna. A zubi lanca upravo ulaze u lančane otvore stvorene pomičnim vezama na zakovicama. Ta se udaljenost naziva lančani raspon, izmjeren u palacima:

 • lanac 0,325 je dizajniran za jednostavan rad, stavljen na kućanski alat;
 • korak a, 375 (3/8) se koristi na pile s snagom do 4 kW;
 • lančana visina 0, 404 se primjenjuje na profesionalni alat.

Što je veći korak, veća je snaga potrebna za rezanje i veća je produktivnost.

Debljina upravljačke veze određuje snagu lanca za lancanu pilu i mjeri se u rasponu od 1,1-2,0 mm. Važna karakteristika je profil lanca. Za amaterske motorne pile, slušalice se ugrađuju s niskim profilom, što smanjuje opterećenje motora. Pile s visokim profilom “suzu” drvo dublje i agresivnije. Ali ovo povećava vibracije. Ako se na profesionalni alat postavlja visoki profili i dugački pile, to će raditi s velikim vibracijama, što je štetno za pilu i za osobu. Stoga odaberite sredinu – veliki korak, niski profil ili obrnuto.

Profil lanca lancane šireBroj veza u lancu za pilu ovisi o duljini gume i označen je putovnicom. Vodeći proizvođači pileže koriste vlastite lance. Najpouzdaniji pile Husqvarna, veze od sekcije od 1, 6 mm izdržljive, čelik se koristi u karbidnom vrhu. Linije za Makita smatraju se laganim, debljina zuba 1,1-1,3 mm. Prepoznati globalni proizvođač lanaca je Oregon. Lanac pile Picco Duro, Rapid Duro, Picco Micro prepoznat je kao najbolji, zavareni su rezni rubovi, uključujući i one koje su dobre. Cijena lanca lancane pile ovisi o upotrijebljenom materijalu i broju reznih zuba na platnu.

Kod kupnje motornog pila, morate kupiti 3-4 lanca istodobno. Povremeno mijenjati krpu, čak i za habanje. Kada su svi lanci ispruženi, mehanizmi prijenosa također će postati neupotrebljivi. Nema potrebe zamijeniti svaki lanac za vraćanje zvjezdica.

Pazite na jedinicu pile – kriterije za zatezanje lanca

Napetost lanca na tkaniniTijekom rada, pile imaju velika opterećenja. Tijekom vremena povećava se lanac i povećava vjerojatnost klizanja noža na zubima. Normalno, ako je gornji zub povlačenjem u utor diže, ostajući u njemu za trećinu. Abnormalno je ako se donji dio lanca snažno sagging. Kako ispravno zategnuti lanac na motornoj pili? Potrebno je otpustiti pričvršćenje gume i povucite lanac.

Kako bi se povukao lanac postoji napinjač. Kada se vijak za podešavanje zakreće, klin pomiče gumu duž žljebova, šipka vodilice pomiče naprijed, povećavajući aksijalnu napetost napetosti lanca. Prilikom prilagodbe, potrebno je okrenuti lanac i postići nedostatak progib i nedostatak zalogaja u pokretu. Nakon pričvršćivanja gume se pritegnu i pila se provjerava tijekom rada.

Istezanje se smatra ispravnim kada se nakon zaustavljanja na pilu nalazi mali slobodni udarac.

Spajanje može dovesti do lomljenja gume, raskida zakovanih zglobova. Slobodan lanac će dovesti do snacka i slip, s mogućim rupture. Zatezni vijak može biti ispred ili iza zaštitnog kućišta.

Zašto trebam lančane pile?

Opskrbni lanac lančanikaPodmazivanje dijelova mehanizama trljanja stvara film u jazu koji sprječava dodirivanje površina. To je zaštita lanca koja omogućuje:

 • manje napora za pomicanje mehanizma;
 • Smanjiti abrazivno trošenje kontaktnih dijelova;
 • spriječiti zagrijavanje tijekom rezanja, trenja tijekom trenja;
 • spriječava piljenje pilama.

Suvremene pile su opremljene kontinuiranim sustavom prisilne podmazivanja. Još uvijek postoje lančane pile, gdje se mazivo redovito dovodi iz spremnika, a crpka je uključena s pogona pomoću gumba postavljenog na ručku.

Pumpna pumpa za uljeUlje za lancu lanaca odabire se posebnim sastavom. Trebao bi:

 • zadržati fluidnost pri nižim temperaturama;
 • imaju posebne aditive kako bi spriječili podmazivanje zuba;
 • zaštitite od piljenja pile.

Takve kvalitete posjeduju posebna ulja koja su razvila i proizvela Stihl i drugi vodeći proizvođači. Pogodna ulja su M6 i M8. Protok masti za lanac tijekom rada provjerava se radeći na praznom papiru na praznom papiru. Ulje bi trebalo ostaviti karakterističan trag u obliku trake. Nedostatak podmazivanja pokazat će se zagrijavanjem i pušenjem na području jedinice pile.

Automatska opskrba uljem za podmazivanje lanaca lančanih pila s reguliranom pumpom pomoći će smanjiti troškove skupog proizvoda.

Ulje za podmazivanje lancaŠto je gusto drvo, to je potrebno više truda za rezanje. Automatsko napajanje omogućuje protok ovisno o opterećenju lanca. U budućnosti, ulje se pomiješa s piljevinom i apsorbira ih.

Ako koristite poznatu marku inozemnih proizvođača pilane, morate koristiti preporučeno ulje. O načinu korištenja nafte za lančane lančane lanče ovisi o trajanju remonta cjelokupne opreme. Manja opterećenja na jedinici pile stvaraju bolje uvjete za rad motora.

Redoslijed izoštravanja lancane šire

Svaka lančana pila tijekom vremena gubi oštre rubove alata za rezanje. Nemoguće je raditi s tupim instrumentom, opterećenje motora se diže, rad se polako kreće. Dakle, pile su izoštrile, što ne dovodi do jakog trošenja zuba. Ovisno o kvaliteti pile, moguće je zatrebanje po različitim radnim vremenima.

Oštrenje sustava Power SharpLanci s pobjedničkim površinama kod kuće ne mogu se izoštriti. Ali takav alat je nekoliko puta skuplji i koristi se u posebnim uvjetima. Ostatak slika može izoštriti pomoću turpije za oštrenje lanca pile, poseban set alata ili strojeva.

Sve radove s lancem pile trebalo bi izvesti u kožnim rukavicama kako bi se izbjegle ozljede.

Važno je dobiti konačni rezultat bez obzira na način rada i alate koji se koriste. Ispravan kut oštrenja, rezanje ravnina i jedinstvena lica sve zube dovesti do obnove radne sposobnosti oštrice lanca.

Svi kutovi trebaju biti u skladu s podacima putovnice lanca.

Kutovi oštrenja lica lančane vezeAko oštrenje lanaca motorne pile sa svojim rukama koristeći datoteku, trebat će vam pažnja i strpljenje. Rad je glatki, bolje je upotrebljavati predložak, tako da se ne nadilazi oznaku. Lakše je koristiti poseban set za oštrenje pile. Komplet uključuje:

 • okrugle i ravne datoteke;
 • držač;
 • kalibri i predlošci;
 • skup ručica;
 • Kuka za čišćenje praznina.

Oštrite lanac vlastitim rukamaNosilac je potreban za ispravljanje smjera datoteke, služi za kontrolu profila. Kalibar se koristi za podešavanje dubine ruba. Potrebno je pratiti slijed operacije izoštravanja:

 1. Ugradite stezaljku koja sprječava klizanje lanca.
 2. Osigurajte predložak tako da strelica upadne na izljev;
 3. Označite prvu vezu od koje počinje pooštrenje.

Morate raditi s datotekom od sebe.

Gdje mogu lančati lanac motornog lanca neiskusnom korisniku? Ako su zubci pile snažno i neujednačeno utrljani, potrebno je oštrenje, raditi na posebnoj opremi. Teško je izoštriti pile sami s karbidnim vrhom. U servisnom centru, oštrenje se vrši uzimajući u obzir standardni kut prema stanju oštrine brijanja.

Pohrana alata

Nakon završetka rada, alat treba staviti u red. Pročišćavanje pridržavati piljevinu od praznine i rubove motora će spriječiti koroziju i pružiti hlađenje zraka alata. Ocijedite ulje, tako da ne propušta, a smjesa goriva u spremniku za razvoj. Spremite pilu na toplom, suhom mjestu, daleko od grijalica.

Lanci lance lanaca, njihove vrste i veličine – video