glodalica za drvoZa ručne alate koji se koriste za preradu drva i drvnih proizvoda kod kuće, primjenjuje se i glodalica za drvo. Ovaj alat ima izuzetno širok raspon primjena, a koristi se za različite manipulacije koje se izvode sa drvnim proizvodima ili dijelovima.

Međutim, za uspješan rad s takvim alatem, morate odabrati pravi model za određenu vrstu posla i odabrati pravu mlaznicu. O vrstama stroja za preradu drva, kao i sve vrste mlaznica za rad, bit će opisane u ovom članku.

Pročitajte članak: lekcije drvorezbarenja!

Svrha i opseg ručnih glodalica

obrada drveta s glodalomGlavna svrha ručnog glodanja u drvu je prerada malih drvenih dijelova bilo koje instalacije. U osnovi, ti strojevi se koriste za rad kod kuće, osim što su uređeni tako da mogu raditi čak i bez posebnih vještina i iskustva. Opseg takvog stroja je vrlo širok. Dakle, mogu se koristiti za:

 • obrezivanje ili brušenje dodatnih slojeva drva;
 • stvaranje rupa u drvenim dijelovima (uključujući rupe za brave i ručke);
 • brušenje drvenih dijelova, uključujući različite daske, šipke, ploče;
 • ugradnja drvenih prozora;
 • ugradnja vrata;
 • obrada drvenih pločica i tako dalje.

Stroj za glodanje drva za drvo dizajniran je samo za obradu malih dijelova, ne može se koristiti za obradu velikih drvenih greda ili velikih instalacija.

Vrste glodalica i njihov kratak opis

teški glodalica za drvoSvi strojevi su podijeljeni u nekoliko skupina:

 • ovisno o snazi ​​motora;
 • prema vrsti djelovanja na materijalu.

lagani mobilni glodalicaOve značajke utječu na opseg uređaja. Ovisno o snazi ​​motora, svi strojevi za glodanje drva podijeljeni su na:

 • teški;
 • umjerene težine;
 • pluća.

Ako dodirnete određene brojke, tada u teškim strojevima snaga motora doseže 1200 W. Međutim, takvi uređaji najčešće se koriste za profesionalni rad, a ne za kućni priručnik. Mnogo ovisi o željenom opsegu uređaja, učestalosti njegove uporabe i specifičnoj vrsti posla koji se izvodi.

Srednje gravitacijski strojevi imaju motor snage od 750 W do 900 W. Takvi uređaji najčešće se koriste za domaću obradu drva. Oni su prilično funkcionalni, ova snaga je dovoljna za obavljanje gotovo bilo koje domaće zadaće u kojima morate koristiti glodalice za drvo. Uz pomoć stroja s motorom ove snage, možete se uključiti u dekorativnu obradu drveta i montažu namještaja.

Related  Zašto trebate aeratorsku stazu

Lagani strojevi imaju snagu motora do 750 wata. Za mali rad takav je stroj prikladan, ali ako se stroj često koristi, bolje je davati prednost skupljenijem, ali i više funkcionalnom uređaju s većom snagom motora.

proces prerade drva s glodalomStrojevi za glodanje drva koji se koriste u kućnim radionicama podijeljeni su prema vrsti utjecaja na materijal. Oni su:

 • nepomičan;
 • podmornicu.

Glavna razlika između fiksnih glodalica je da metalna šipka u njima nije podesiva visina. Dakle, funkcionalnost takvog uređaja je minimalna.glodalica

Što se tiče podvodnih strojeva, njihov dizajn omogućuje vam da podesite dubinu glodanja u materijalu, točnost glodanja i druge parametre obrade materijala. Pomoću takvih uređaja možete izraditi razne dijelove i obraditi gotovo svaki komad drveta. Naravno, takvi strojevi su puno skuplji, ali njihova je cijena potpuno opravdana funkcionalnošću.

Odabir rezača

skup glodalica za alatne strojeveObrada drvenog dijela izrađena je izravno pomoću rezača noža. Za različite vrste tretmana koristite različite noževe.

Ispravan izbor glodala za ručni usmjerivač na drvetu ključ je za uspješnu obradu drva.

Općenito, svi rezači mogu se podijeliti u nekoliko kategorija:

 • kraj tipa;
 • urezivanja;
 • rub.

End mlinovi su jedan od najjednostavnijih u svom dizajnu. Izvana izgledaju poput običnih vježbi, ali na kraju njihove radne duljine nemaju konusni dio. Jedna od glavnih značajki ovih rezača je da imaju i rezne zube na njihovom kraju. To znači da se završni mlinovi mogu koristiti za:

 • rezanje drvenih praznina;
 • četvrtina uzorkovanja;
 • Obrada ruba;
 • stvaranje utora kroz vrstu;
 • bušenje.

Pomoću takvih noževa obrađuju i obrise drvenih dijelova i stepenica.

Svrha rezača za utore je sasvim u skladu s njihovim imenom – oni se koriste za izradu žljebova različitih oblika i veličina na obrađenom komadu drva. Ipak, reznice za urezivanje drvenog usmjerivača mogu se uvjetno podijeliti u nekoliko kategorija:

 1. Ravne linije. Koristi se za odabir utora pravokutnog profila.
 2. Oblika. Pomoću njih moguće je izraditi utor određene oblikovane konfiguracije, ovisno o glodalu.
 3. S konfiguracijom “koplja”.
 4. Mlinovi za izradu žljebova u obliku T oblika.
 5. Mlinovi s radnim dijelom oblika konusa (za izradu V-utora i za graviranje).
 6. Pocinčavanje (za ukrasnu obradu drvnih proizvoda).

Related  Kako odabrati cirkulacijsku crpku u sustavu grijanja na kopnu

Mlinovi, zvani rub, imaju najveći broj podvrsta i podjedinica. Najčešće se koriste pri radu s glodalicom na drvu. Mogu biti:

 • ravni;
 • figured (ili profil);
 • figireynymi;
 • konusni tip;
 • stroj za kalupljenje;
 • glatke;
 • mikroshipovymi.

Ravni rezači se nazivaju i kopirni strojevi. Najčešće su opremljeni posebnim ležajevima koji usmjeravaju djelovanje noža. Zahvaljujući tome, moguće je izraditi savršeno ravne rubove na površini drvenog proizvoda.

Profil ili oblikovani izrez je namijenjen davanju rubu drvenog proizvoda od određene oblikovane konstrukcije.

Rezači s nazivom “kovani” koriste se uglavnom za proizvodnju pločica.

Klinčići se koriste za obradu proizvoda pod određenim kutom. Sposobnost postizanja tog oblika obrade je posljedica činjenice da je ovaj nož za rezanje opremljen vodilicama.

Miter rezači se koriste za zaokruživanje dijelova drvenog greda. Najčešće imaju i vodilicu.

Pocinčavanje, kao i šupljina, osmišljena za obradu rezanja u obliku luka. Međutim, njihova glavna značajka je da oni mogu dati proizvod ne samo konveksan, nego i konkavni oblik. Ako uspoređujemo model i glodalicu, možemo vidjeti da su zrcalna slika jedna drugoj.

Mikro-glodalice koriste se za stvaranje šiljaka. Tanke trokutaste šiljke, koje su stvorene ovim alatom, služe za spajanje dvaju drvenih dijelova. Pomoću tih šiljaka, zglobovi se pojačavaju.

Mjere opreza i sigurnost prilikom rada s ručnim glodalicama

osobna sigurnosna opremaOsnovna sigurnosna pravila za preradu drvenih proizvoda drvenim glodalicama opisana su u uputama za uporabu isporučenom ovim strojem.

Prije rada s novim alatom potrebno je upoznati se s uputama za uporabu. To će spasiti operatera stroja od ozljeda i samog stroja od oštećenja i rane amortizacije.

Štoviše, kod rada s takvim sredstvom, preporuča se nositi zaštitne naočale i respirator, zbog stvaranja velike količine prašine. Nemojte zanemarivati ​​ove mjere predostrožnosti. Štoviše, potrebno je staviti slušalice na ušnu slušalicu ili ušice za uši, što će štititi sluh od negativnog utjecaja buke ove razine.

U nedostatku posebne zaštitne opreme možete dobiti običnom pamučnom vunom, koja je priključena u uši.

Kao što se može vidjeti iz materijala opisanog u ovom članku, prilikom odabira stroja za ručnu obradu drva, posebnu pozornost treba posvetiti funkcionalnosti stroja i njegove namjene, kao i opsegu primjene. Za preradu drvnih proizvoda kod kuće, ručni glodalice za drvo prilično su prikladni, ali moderno tržište također nudi mnoge modele CNC strojeva (s numeričkim upravljanjem). Je li ovaj stroj funkcionalan? Da. Međutim, za male rad kod kuće nije prikladan jer zahtijeva veliku radnu vještinu i znanje numeričkog programiranja za kontrolu ovog stroja.

Related  Kako odabrati prave dijelove za kosilice?

Video o domaćoj glodalici