cirkulacijske pumpeSustav grijanja seoskog doma je zatvoreni krug u kojem voda cirkulira u jednoj točki. Kružna pumpa je uključena u krug, koji podržava kretanje tekućine. Svaki savijanje cijevi, sužavanje, instalirani instrumenti na liniji stvara hidraulički otpor. Razlika u temperaturi nije dovoljna za kretanje rashladne tekućine kroz razgranati krug i u kući na dvije etaže. Korištenje crpke omogućava instaliranje kotao za grijanje ne samo u podrumu.

Uređaj i načelo rada cirkulacijske crpke

pumpni uređajCirkulacijska pumpa je električni motor smješten u čeličnom kućištu. Njegov rotor prenosi rotaciju kroz osovinu prema rotoru. Zakretanje rotora stvara vakuum na ulaznoj cijevi, crtanje u rashladnu tekućinu. Kod okretanja, impeler emitira tekućinu pod tlakom v u krug zbog centrifugalne sile. Stvara se tlak, koji je pokretačka sila cirkulacije u krugu grijanja.

Kružna pumpa za sustave grijanja je korisna, vodom prisilno ubrzava kretanje, lagano se hladi, smanjuje opterećenje na kotlu, baterije su u svim sobama jednako zagrijane. Ušteda do 30% goriva za zagrijavanje prostorije pravilno sastavljenom konturama.

Dizajn sustava grijanja, odabir čvorova, potrebno je povjeriti stručnjaka.

Cirkulacijske crpke su bogate, ali u termalnim krugovima koriste se “vlažni” i “suhi” tipovi dizajna. Ako se rotor odvoji od kontakta s tekućinom pomoću sloja brtvenih prstenova, struktura se smatra suhom. Između prstenova na radnom mjestu nastaje film vode, koji zbog površinske napetosti brtvi električni dio. Kao trošenje, prstenovi se zatežu pomoću regulacijske opruge. Ovisno o konfiguraciji strukture su:

 • konzola;
 • okomito;
 • blok.

Pumpe se koriste u sustavima s visokim protokom, koriste se u kotlovnicama koje zagrijavaju nekoliko zgrada. Oni imaju dobru učinkovitost – 80%, ali zahtijevaju profesionalnu uslugu.detalj pumpe

U aparatima “mokrog” tipa iz vodenog okoliša izoliran je samo stator. Crpka radi s niskim šumom, ne zahtijeva održavanje, koristi se u malim krugovima unatoč učinkovitosti od oko 50%. Potrošnja snage crpke je niska, potrošnja energije po satu s periodičnim prebacivanjem iznosi 50-200 vata. Crpke imaju regulaciju trostrukog opterećenja.

Kriteriji za odabir cirkulacijske crpke za grijanje

cirkulacijske crpke za grijanjeVažno je odabrati ispravnu pumpu za grijanje prema parametrima. Vrijednost ima:

 • područje grijanja;
 • temperaturni uvjeti prostora;
 • razlika temperature između hrane i povratka;
 • funkcionalne značajke grijača;
 • tlak u cirkulacijskom sustavu,
 • značajka mreže;
 • koristi nosioca topline.

Rezultat pravilnog izbora opreme bit će ugodna temperatura u zgradi.

Od prostora prostorije, ovisi o zahtjevima temperature i stupnju zagrijavanja medija za grijanje u kotlu, ovisno o izboru snage pumpe. Postoje termičke inženjerske formule za izračunavanje. Nastavljamo s prosječnim parametrima, računajući karakteristike cirkulacijske crpke:

 1. Kapacitet pumpe je postavljen na temelju temperature razlike – 30-35. Kapacitet kotla je podijeljen na pad, primanje protoka, to je produktivnost.
 2. Na 10 m duljine cijevi potrebno je 0,6 m glave. Vrijednost za pumpu je regulirana, navedena je u putovnici, izmjerena u metrima vodenog stupca.
 3. Crpka cirkulira u svim radijatorima, temeljena na 5 sekcija na 10 m2. Pretpostavlja se da se protok rashladnog sredstva u sustavu temelji na produktivnosti kotla. Kotlovnica 25 kW zagrijava 25 l / min, radijator 15 kW treba protok od 15 l / min.
 4. Promjer cijevi za grijanje mora odgovarati poprečnom presjeku priključka crpke. Pretpostavlja se da će jedna pumpa omogućiti pumpanje od 80 m kruga.

Što je duži cirkulacijski krug i veći presjek cijevi, to je potrebna cirkulacijska pumpa za zagrijavanje kuće. Ako rashladno sredstvo nije voda, viskoznije, crpka zahtijeva povećanu snagu.

Ako sustav ima jednu pumpu za pojačavanje, treba ga odabrati s rezervom snage. Periodno podešavanje tlaka u sustavu može se obaviti pomoću manje moćnog aparata.

Izbor marke pumpi za grijanje ovisi o sposobnosti kupca. Poznate marke su skupe, rade u tišini i godinama ne zahtijevaju reviziju. Ove robne marke uključuju crpke europskih proizvođača. Kineski su uređaji nekoliko puta jeftiniji, ali njihov je životni vijek kratak, ima zapreka, buka i motor. Ruski modeli se spominju u srednjoj klasi, njihova je cijena dva puta jeftinija od poznatih proizvođača.

Mjesto postavljanja cirkulacijske crpke

mjesto pumpePrilikom postavljanja crpke važno je osigurati besplatan pristup za njegovo održavanje. Najbolje je postaviti opremu na povratak ispred kotao. To doprinosi:

 • jednolika opskrba hranom za vodu u sustav;
 • na manje toplom vodom crpka će trajati dulje;
 • u kotlu neće stvoriti zagušenja zraka.

Impeler pumpe je montiran horizontalno, djeluje pod zaljevom.

Crpka se montira samo na zaobilaznicu, koja mora biti dio manji od glavne crte, uz obvezno uključivanje kontrolnog ventila. To će osigurati cirkulaciju rashladnog sredstva na glavnoj liniji u odsutnosti struje. Prekidač mora biti odsječen radi popravka crpke.

Uređaj crpke za cirkulaciju Grundfos

ugradnja grundfos crpkePrema riječima stručnjaka, Grundfosova cirkulacijska pumpa je najbolja. U svjetskoj potrošnji, 50% svih sustava grijanja opremljeno je pumpama ove marke. Pod gradom Istrom u Rusiji otvorena je podružnica danske skupine Grundfos.

Stvaraju se strojevi sa suhim i mokrim rotorom. Suhi sustavi opremljeni su dodatnim ventilatorom za hlađenje motora, koji bučno radi i instalira se u kotlovnicama. Za kućnu mrežu dostupan je mokri rotor sustava serije UPS. Ovi uređaji proizvedeni su samo u Njemačkoj i Srbiji. Postoji mnogo znakova na kojima je moguće otkriti varanje. Ova pumpa proizvođača ne može koštati manje od 130-150 dolara.

Uređaj radi do 10 godina bez popravka, pod uvjetom da se promatra način rada. Ako sami instalirate uređaj, morate ga držati u zatvorenom prostoru najmanje 24 sata. Montirajte cirkulirajuću pumpu samo u vodoravnom dijelu cjevovoda. Priključak tri faze, iz zasebne linije.

U asortimanu proizvoda za poboljšanje u kući nude se višenamjenske crpke različitih Magna snage i pumpi s automatskim podešavanjem Alpha. Sam se uređaj prilagođava unaprijed postavljenom načinu rada, snižava parametre noću, a kad nema stanara u kući, štedi energiju.

Opis Wilo crpke

cirkulacijska pumpa wiloPumpe za cirkulaciju Wilo proizvedene u Njemačkoj koriste se za pumpanje tekućina u vodenim putevima, sustavi grijanja, u tehničkim procesima.

Modeli pumpi za sustave grijanja sastavljeni su u nizu i pružaju potrebu, izrađuju se u suhom i mokrom izvedbi. Navedimo serije koje nudi proizvođač:

 • Zvijezda, modifikacija RS, RSD, Z;
 • TOP-Z, D, S;
 • Yonos – Pico, Maxo;
 • Stratos – Pico, Eco-St.

Oprema nije niža od kvalitete na danski, ali može raditi u temperaturnom području od 120 do -100 C. Jedinica može cirkulirati krug grijanja 750 m2. Pumpe stvaraju tlak od 2,2 do 12 metara. Ovisno o kapacitetu uređaja, težina od 2,2 do 8 kg. Uređaj radi tiho.

Wilo pumpe su prikladne za sustave grijanja s radijatorima, za opskrbu toplom vodom. Životni vijek opreme bez popravka proglašen je 8 godina za mokro izvršenje. 

Kvalitetne crpke za grijanje – video