шећерни кукурузКукуруз је годишња биљка са жутим, белим или двоструким латицама. Проширени период вегетације, који почиње након садње, треба да се одржи у условима потпуног одсуства мраза. Пошто је кукуруз опрашен вјетром, најбоље је посадити у великим блоковима, а не појединачним редовима. Присуство раних, средњих и касних сорти позитивно утиче на количину жетве. Ако пропустите оптимално време сакупљања, шећер се претвара у скроб, а кукуруз ће брзо уронити.

Слетање

садња кукуруза у викендициКукуруз је веома захтеван на тлу. На јесен копати земљу подупрта ђубрива или компост и отићи на зиму.

Не препоручује се сјемење семена у просторији ради даље трансплантације на отвореном простору.

За две недеље, након краја пролећних мраза, можете сејати семе. Проверите да ли је температура земљишта најмање 15 степени за успешну клијавост (18 за веома слатке сорте). У хладним подручјима, земља треба обложити црном фолијом како би се одржала топлота, а кукуруз треба посадити кроз рупе.

Семе треба да се налазе на дубини од око 3 цм и на удаљености од 10-15 цм један од другог. Између редова, оставите 70-90 цм. За потпуну опрашнину, морате правилно планирати ову зону. Не постављајте два дуга. Уместо тога, уредите садњу блоковима који се састоје од најмање 4 реда.

Такође можете додати ђубрива директно у време садње, што ће изазвати брзи пораст кукуруза. Међутим, ако сте сигурни у плодност земље, овај корак се може прескочити. Обилично сипати све површине семењем.

Брига

саднице кукурузаКада се ваше биљке подижу на висину од 7-10 цм, разблажите их тако да растојање између стабљика износи 20-30 цм. Пазите да не оштете корене током плетења.заливање кукуруза

Related  Чујеш ли шта чујем? Све о саслушању пилића

Земља мора бити влажна и добро дренажирати. У сувим областима, уверите се да је кукурвасто заљено (корени су близу површине), на основу израчунавања од 22 литара воде по квадратном метру. мулчење ће помоћи да успорите испаравање влаге, што ће у великој мери олакшати бригу о биљкама.мулчење кукуруза

Штеточине

Главна опасност за кукуруз је:

 • ракуна;
 • уочљиве листове;
 • земља болес;
 • гусенице.

Кукуруз треба периодично проверавати за штеточине. Приликом откривања гусеница или боли, обавити терапију са доступним средствима. Што се раније ослободи инсеката, боље ће бити жетва.

Сакупљање и складиштење

проверите зрелостЧишћење треба започети када четкице постану браон нијанси, а пужеви почињу да ојачавају. Зрно би требало да буде у фази млечне зрелости. Узми уши како би ослободио стуб.

бербеСлатке сорте изгубе укус убрзо након жетве. Зато одмах се спремите да једете кукуруз или да га сацувате. Такође се добро загрева. Неколико глава сорте које вам се свиђа, оставите на стабљима да потпуно зрели. Уклоните их у јесен након што се стаб суши. Жетва се добро чува у сухој соби са вентилацијом. У пролеће користите семена за садњу.главе за следећи слетање

Препоручене сорте

Постоје 3 врсте шећерног кукуруза:

 • нормално;
 • са повећаним садржајем шећера;
 • суперсвијет.

Свака од њих садржи различите нивое сахарозе, што мења укус и текстуру кукуруза. Слатке врсте након жетве ће задржати своју слаткиш дуже.

разноврсност шећера од кукурузаЕво неколико примера:

 1. Иоцхиф је сорта средње величине са нормалним садржајем шећера (жута).
 2. Сребрна краљица – има нормалан садржај шећера и добру отпорност на болести (бела).
 3. Цхалленгер – суперсвјетна сорта са високим приносом (жутом).
 4. Приштина – висок садржај шећера, добар укус (бели).

Можда у вашем подручју боравка користе се и друге сорте шећерне кукуруза. За приградски простор, пожељно је одабрати зониране сорте. Само на тај начин можете добити добру жетву и уживати у укусу шећерне кукуруза који узгаја.

Related  Идеје ватрогасних посуда за летње викендице

Како узгајати кукуруз – видео