длакав гусеница предиктор временаО густој гусеници – то се зове и вунени или црвеног црва, медведа – постоји уверење да је способан предвидети долазак зимских мраза. Да ли је то чињеница, или фиктивни знак, рећи ћемо вам о овој чувени гусари и како “читати” његову боју.

Легенда каже: труп косуљке гусенице састоји се од 13 одвојених сегмената браон с црвеним или црним. Што је шира браон подручја, мекша ће бити зима која долази. Ако црн превлада, зима ће бити озбиљна.

Како је “медвед” добио своју славу

боја косе длакаве гусеницеУ јесен 1948. године др. С. Царран, стручњак за инсекте у Америчком природном музеју, са супругом је отишао у Национални парк “Беар Моунтаин” како би проучавао космичке гусенице.

Царран је сакупио што више газдинстава, одредио је просечан број браон сегмената и предвиђен када би дошло до зимског времена. Овај експеримент је покривен новинарским новинарима из Њујорка.

испитати косу гусеницуЊегово истраживање др. Царран наставило се у наредних 8 година, покушавајући научно поткрепити овај временски знак, који је стар колико и брда око планине Беар Беар. Као резултат широког публицитета, косу гусеница постала је најпрепознатљивија гусеница у Северној Америци.

Мало теорије

мољки медведГустина, коју је истраживао др Карран, је ларвална форма мозга “Пиррхарцтиа исабелла”, или “Диппер Исабелла”.

То је инсект средње величине са жуто-наранџастим крилима са црним тачкама. Дистрибуиран у северном делу Мексика, Сједињених Држава и јужне Канаде. У стадијуму мољца се не разликује од осталих, међутим, неразвијена ларва, звана вунени медвед, једна је од ретких газдинстава које људи могу идентификовати.

У ствари, гусенице нису покривене косом, већ са кратком стрном тврде косе. Они хибернирају у шупљинама унутар стабала и испод коре, тако да на јесен можете често видети путеве и тротоаре који пређу караване.

На пролеће су медвед завијени у коконе и окренуо се у њих у молере. По правилу, крајеви трупа гусенице су обојени црним, а средњи – у браон. Ово је њихова препознатљива боја.

Могу ли космичке гусенице предвидети зимско време?

зима ће бити хладнаОд 1948. до 1956. Царран је утврдио да је просечан број браон сегмената у распону од 5,3 до 5,6 од укупно 13. Дакле, браон трака је заузела више од трећине целокупне површине тела. Зиме које су се десиле током овог периода биле су меке, а Карран је дошао до закључка да у древном веровању постоји логика и може се испоставити да је истина.

Али истраживач није имао илузије о овоме. Знао је да су његови експерименти били превише безначајни. Иако су многи веровали у његову теорију, остао је само изговор за исмевање међу већином. Царран, његова супруга и група пријатеља напуштали су град сваке јесени како би сакупили нове гусенице. Они су основали такозвано “Друштво пријатеља длакавог црва”.

Након 30 година од последњег састанка Друштва, истраживање је наставио Музеј природе Националног парка “Беар Моунтаин”. Од тада, однос према калкулацијама и прогнозама постао је озбиљнији него раније.

гнезда гусеницаТоком протеклих 10 година, годишњи фестивал јесењег крзна је одржан у Баннер Елк, Сјеверна Каролина. Кулминација догађаја је трка гусеница. Бивши градоначелник испита побједника и предвиђа сљедећу зиму: што је више браон сегмената, мекша је зима. Ако црнци превладају, зима ће бити озбиљна.

Већина научника подцењује предзнак вунене гусенице, с обзиром на то да је то само предрасуда. Они верују да је потпуно беспромозно гледати на грозну масу газдинстава на истом месту годинама, покушавајући да докажу народне приче.

Ентомолог Мајк Петерс са Универзитета у Масачусетсу не подржава опште мишљење. По њему, заиста, постоји веза између тежине зиме и браон боје медведа. Постоје докази да број смеђих трака указује на старост гусенице. Према томе, може се проценити дуга зима или рано пролеће. Само ово се односи на прошли период, а не на наредну годину.

Сваке године, длакави црви изгледају другачије. Зависи од региона у којем живе. Ако изненада наиђете на волнену госеницу, прегледајте његову боју и направите сопствене прогнозе о предстојећој зими.