De plantet tre fra dacha, forlot mye sagflis, det er synd å kaste den bort. Et sted jeg hørte at du kan bruke sagflis for å få frøplanter. Fortell meg hvordan du lager et substrat for frøplanter fra sagflis med mine egne hender?

Med vårenes tilnærming tenker sommergartnere om dyrking av frøplanter av tomater, agurker, paprika, kål og andre avlinger. Den varme sesongen nærmer seg også blomsterhandlerne. Tross alt foretrekker mange mennesker frøplanter som vokser av egne hender. Ved riktig planting og pleie overgår husdyrkorn på mange måter kjøpet.

Ved dyrking av frøplanter er det nest viktigste problemet, etter valg av frø, valget av et kvalitetssubstrat (eller jord). Butikkene tilbyr et stort utvalg, men et billig substrat for frøplanter kan gjøres for hånd fra sagflis.

sagflis

Fordeler og ulemper ved savsmelt-substratet

Substrat fra sagflis brukes til spiring av frø. Etter sagflis er mye bedre enn luft og fuktighet, noe som betyr at ideelle forhold vil bli opprettet for å utvikle et kraftig rotsystem av fremtidig planteliv. I tillegg kan frøplanter enkelt transplanteres uten å skade dem.

Den eneste ulempen ved et slikt substrat er at plantelene i den vokser til et bestemt punkt. På fete av spiring av frø er sagflis ganske enkelt uerstattelig. Men når de første virkelige blader vises på skuddene, trenger plantene en transplantasjon.

Dette skyldes det faktum at sagflis ikke inneholder noen næringsstoffer. De kan ikke erstatte jord- eller jordblandingen fullt ut. Skudd i sagflis vokser, ved hjelp av bestandene av næringsstoffer innebygd i frøet. Etter spiring av frøet er dets egne vitaminreserver utmattet, og for videre vekst blir plantene transplantert i næringsjord.

Related  Gjødsel fra eggeskall – for hvilke planter skal de søke?

Hvordan spire frø i et sagsmed substrat

spirefrø

Før planting av frø, fuktes sagflis på forhånd. Da må du gjøre følgende:

  1. I en egnet beholder (beholder, pott eller eske) helle et lag sagvann.
  2. Plante frøene.
  3. Topp med et andre lag av sagflis, men gjør det tynnere – bare for å dekke frøene. Dette er nødvendig for at frøene ikke tørker ut. Det andre laget kan ikke gjøres, men det vil alltid være nødvendig (hver dag, og enda oftere) for å kontrollere frøets fuktighet.
  4. Dekk beholderen med sagflis med plastpose (uten å dekke det helt) og sett på et varmt sted med en lufttemperatur på 25 grader Celsius. Et varmt batteri er egnet for dette.

For substratet brukes den brukte sagflaten.

skudd av agurker i sagflis

Med ankomsten av de første skuddene, overfør beholderen til et kjøligere sted og fjern pakken fra den. Forsiktig, for ikke å skade planter, fra topp til savsmørste, hell et lag av næringsjord (0,5 cm tykk). Hvis det er nødvendig, er skudd også uthevet.

Så snart de første virkelige blader er dannet i frøplanten, transplanteres det til den tilberedte jord med separate potter. For utarbeidelse av frøplanter kan du også bruke sagflis, men bland dem allerede med sand i en andel på 6: 4. Eller lage en universell jordblanding, som er egnet for å dyrke de fleste avlinger. For å gjøre dette, bland en del av sagsmagen med følgende ingredienser:

  • en del av torv lavlandet;
  • en del av humus;
  • to deler av jorden.

Tilsett 40 g kompleks gjødsel til det tilberedte substratet.

Agurkfrø spiring i sagflis – video